«Κρυφή» ένδειξη διαβήτη η στυτική δυσλειτουργία στα 40

Οι 40άρηδες και 50άρηδες άντρες με στυτική δυσλειτουργία είναι πιθανό να πάσχουν από αδιάγνωστο διαβήτη τύπου 2, προειδοποιούν Καναδοί επιστήμονες…
«Κρυφή» ένδειξη διαβήτη η στυτική δυσλειτουργία στα 40 - Glykouli.Gr

Οι 40άρηδες και 50άρηδες άντρες που παρουσιάζουν στυτική δυσλειτουργία είναι πιθανό να πάσχουν από αδιάγνωστο διαβήτη τύπου 2, προειδοποιούν επιστήμονες από τον Καναδά.
Αναλύοντας στοιχεία από περισσότερους από 4.500 άνδρες ηλικίας άνω των 20 ετών, οι ερευνητές συμπέρανα πως η πιθανότητα διαβήτη αυξανόταν από 1 στο 50 για όσους δεν είχαν στυτική δυσλειτουργία, σε κατά μέσον όρο 1 στο 10 σε όσους είχαν.
Και το μεγαλύτερο κίνδυνο απ’ όλους διέτρεχαν όσοι είχαν ηλικία 40 έως 59 ετών, γράφουν στο τρέχον τεύχος της επιθεωρήσεως «Annals of Family Medicine».
Όπως εξηγούν οι ερευνητές, πραγματοποίησαν τη μελέτη τους ώστε να εξετάσουν εάν η στυτική δυσλειτουργία σχετίζεται με την αδιάγνωστη υπέρταση, την αυξημένη χοληστερόλη και τον διαβήτη τύπου 2.
Έτσι διαπίστωσαν ότι μόνο ο αδιάγνωστος τύπου 2 διαβήτης έπαιζε ρόλο, καθώς σε όλο το φάσμα των ηλικιών η συχνότητά του ήταν 11,5% στους άντρες με στυτική δυσλειτουργία έναντι 3% στους συνομηλίκους του δίχως προβλήματα στύσης.
Ειδικά στις ηλικίες 40-59 ετών, όμως, τα ποσοστά του ήταν 19% στους άντρες με στυτική δυσλειτουργία έναντι 3% στους άντρες δίχως αυτήν.
«Οι άντρες με στυτική δυσλειτουργία πρέπει να απευθύνονται στους γιατρούς τους και να ζητούν έλεγχο του σακχάρου τους», συνέστησε ο επικεφαλής ερευνητής Δρ. Σην Σκέλντον, ερευνητής στο Τμήμα Ουρολογίας του Πανεπιστημίου του Τορόντο.
«Με αυτόν τον τρόπο μπορούν να προστατεύσουν την καρδιαγγειακή υγεία τους, δεδομένου ότι η στυτική δυσλειτουργία αποτελεί καλά τεκμηριωμένο παράγοντα κινδύνου για καρδιοπάθεια αργότερα στη ζωή».
Η στυτική δυσλειτουργία συνήθως δεν αποτελεί πρώιμη επιπλοκή του διαβήτη, αλλά όψιμη -δεδομένου ότι προκαλείται από βλάβες στα νεύρα και άρα χρειάζεται αρκετά χρόνια αδιάγνωστου διαβήτη για να αναπτυχθεί.
Και αυτός είναι ένας λόγος παραπάνω για να απευθύνονται δίχως καθυστέρηση οι άντρες με στυτική δυσλειτουργία στο γιατρό.
Πηγή: ygeia.tanea.gr

Total
0
Shares
Σχετικά άρθρα
Περισσότερα

Πράσινο φως στην επέμβαση παχυσαρκίας για τους διαβητικούς, μειώνει τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων.

Σύμφωνα με νέα, εκτενή έρευνα, οι επεμβάσεις παχυσαρκίας μπορούν να βοηθήσουν στην πρόληψη καρδιακής προσβολής και εγκεφαλικού σε κατά…
Περισσότερα

Επιστολή της ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ προς την Διοικήτρια του ΕΟΠΥΥ, με θέμα: «Αδικαιολόγητη απόρριψη έγκρισης γνωματεύσεων αναλωσίμων της αντλίας patch Omnipod Dash σε χρήστες στους οποίους εγκρίθηκε η τοποθέτησή της»

Ανακοίνωση από ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ: «Αδικαιολόγητη απόρριψη έγκρισης γνωματεύσεων αναλωσίμων της αντλίας patch Omnipod Dash σε χρήστες στους οποίους εγκρίθηκε η τοποθέτησή της»