Διαβήτης και νεφρική ανεπάρκεια

Τα νεφρά είναι από τα πιο σημαντικά όργανα του ανθρώπινου σώματος. Οι άνθρωποι με διαβήτη έχουν αυξημένο κίνδυνο να εμφανίσουν νεφρική ανεπάρκεια.
Οι άνθρωποι με διαβήτη έχουν αυξημένο κίνδυνο να εμφανίσουν νεφρική ανεπάρκεια.

Τα νεφρά είναι από τα πιο σημαντικά όργανα του ανθρώπινου σώματος. Φιλτράρουν και καθαρίζουν το αίμα, ελέγχουν την πίεση μας και είναι σημαντικά για το σχηματισμό ερυθρών αιμοσφαιρίων.
Όταν ορισμένοι παράγοντες εμποδίζουν την κανονική λειτουργία τους τότε αυτό μπορεί να οδηγήσει στην νεφρική ανεπάρκεια. Στην Αμερική η νεφρική ανεπάρκεια συναντάται σε πάνω από 20 εκατομ. ανθρώπους.
Οι άνθρωποι με διαβήτη έχουν αυξημένο κίνδυνο να εμφανίσουν νεφρική ανεπάρκεια. Σύμφωνα με το Εθνικό Ίδρυμα Νεφρού των ΗΠΑ, περίπου το 30% των ανθρώπων που πάσχουν από διαβήτη τύπου 1 και το 40% των ανθρώπων που πάσχουν από διαβητη τύπου 2 θα εμφανίσουν σε κάποια φάση της ζωής τους νεφρική ανεπάρκεια.

ΠΩΣ ΕΠΗΡΕΑΖΕΙ Ο ΔΙΑΒΗΤΗΣ ΤΑ ΝΕΦΡΑ

Ο διαβήτης επηρεάζει αρνητικά τα μικρά αιμοφόρα αγγεία του σώματος. Όταν αυτά τα αιμοφόρα αγγεία στο νεφρό πάθουν ζημιά, τότε το νεφρό δεν μπορεί να λειτουργήσει σωστά και να κάνει φιλτράρισμα του αίματος. Ο διαβήτης μπορεί επίσης να προκαλέσει ζημιά και στα νεύρα. Αυτό μπορεί να οδηγήσει στην κατακράτηση ούρων στην κύστη που μπορεί να μολύνει τα νεφρά.

ΠΡΩΙΜΑ ΔΕΙΓΜΑΤΑ ΝΕΦΡΙΚΗΣ ΑΝΕΠΑΡΚΕΙΑΣ ΣΕ ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ ΜΕ ΔΙΑΒΗΤΗ

Από τα πρώτα δείγματα νεφρικής ανεπάρκειας σε έναν διαβητικό είναι η αυξημένη έκριση αλβουμίνης στα ούρα. Επίσης η απότομη αύξηση βάρους, το πρήξιμο των αστραγάλων, η υψηλή πίεση και η συχνοουρία το βράδυ είναι πρώιμα δείγματα νεφρικής ανεπάρκειας.

ΟΨΙΜΑ ΔΕΙΓΜΑΤΑ ΝΕΦΡΙΚΗΣ ΑΝΕΠΑΡΚΕΙΑΣ ΣΕ ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ ΜΕ ΔΙΑΒΗΤΗ

Όψιμα δείγματα νεφρικής ανεπάρκειας συμπεριλαμβάνουν, ναυτία, εμετούς, ανορεξία, αδυναμία, κούραση και αναιμία. Θα παρατηρήσετε επίσης ότι θα χρειάζεστε και λιγότερη ινσουλίνη. Αυτό συμβαίνει επειδή τα νεφρά καθυστερούν να φιλτράρουν την ινσουλίνη.

ΚΙ ΑΛΛΑ ΣΗΜΑΔΙΑ ΝΕΦΡΙΚΗΣ ΑΝΕΠΑΡΚΕΙΑΣ

Είναι πολύ σημαντικό οι διαβητικοί να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί να παρατηρήσουν για συμπτώματα νεφρικής ανεπάρκειας, ώστε να την προλάβουν πριν επιδεινωθεί.
Άλλα συμπτώματα μπορεί να είναι πολύ διακριτικά. Παρόλο που μπορεί να πάρει χρόνια μέχρι να καταρρεύσουν τελείως τα νεφρά από την νεφρική ανεπάρκεια, μπορεί να μην προσέξετε πολλά από τα συμπτώματα:
Πρήξιμο των χεριών, ποδιών, προσώπου
Εξανθήματα/φαγούρα
Μεταλλική γεύση στο στόμα και αναίτια άσχημη αναπνοή
Δύσπνοια
Σύγχυση
Πόνοι στα πλευρά, μέση και πόδια

ΠΩΣ ΝΑ ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΤΕΙΤΕ

Να κάνετε συχνά εξετάσεις
Να γυμνάζεστε τακτικά
Να ελαττώσετε τα επεξεργασμένα τρόφιμα
Να πίνετε πολύ νερό
Ο διαβήτης είναι ιδιαίτερα δύσκολος να τον ελέγξετε στην καθημερινότητα σας αλλά με απλές προφυλάξεις και με μια υγιή ζωή, η πιθανότητα να εμφανίσετε νεφρική ανεπάρκεια ελαττώνεται σημαντικά.
Πάντα να προσπαθείτε να κρατάτε σταθερά τα επίπεδα σακχάρου σας και την πίεση σας και πάντα να συμβουλεύεστε τον γιατρό σας.

Total
0
Shares
Σχετικά άρθρα
Σχέση εντερικής μικροχλωρίδας, παχυσαρκίας & διαβήτη - Glykouli.Gr
Περισσότερα

Παχύσαρκοι το 17,6% των Ελλήνων άνω των 18 ετών

Παχύσαρκοι είναι τo 17,6% τόσο των ανδρών όσο και των γυναικών, άνω των 18 ετών, στην Ελλάδα, ενώ στην Ευρωπαϊκή Ένωση η παχυσαρκία κυμαίνεται μεταξύ 8% και 23,9%, σύμφωνα με στοιχεία της Eurostat, που δόθηκαν στη δημοσιότητα στις Βρυξέλλες και αφορούν την περίοδο 2008-2009.