Η εμπαγλιφλοζίνη αποτρέπει τον καρδιαγγειακό θάνατο σε ασθενείς με διαβήτη

εμπαγλιφοζίνη διαβήτης

Αθήνα
Η εμπαγλιφλοζίνη, φάρμακο που πρόκειται να αρχίσει να παράγεται στην Ελλάδα από το 2017, μειώνει σημαντικά τόσο τον καρδιαγγειακό κίνδυνο, όσο και τον καρδιαγγειακό θάνατο σε ασθενείς με σακχαρώδη διαβήτη, σύμφωνα με στοιχεία που παρουσιάστηκαν στο πρόσφατο ετήσιο συνέδριο της Ευρωπαϊκής Εταιρείας για τη μελέτη του Διαβήτη, στη Στοκχόλμη της Σουηδίας.
Ταυτόχρονα, τα αποτελέσματα της μελέτης EMPA-REG OUTCOME ανακοινώθηκαν στο επιστημονικό έντυπο New England Journal of Medicine.
Αξίζει να σημειωθεί ότι, στο κλινικό δείγμα συμμετείχαν και 93 ασθενείς από την Ελλάδα.
Η EMPA-REG OUTCOME είναι μια μακροχρόνια, πολυκεντρική, τυχαιοποιημένη, διπλά τυφλή, ελεγχόμενη με εικονικό φάρμακο μελέτη στην οποία συμμετείχαν περισσότεροι από 7.000 ασθενείς από 42 χώρες, με σακχαρώδη διαβήτη τύπου ΙΙ και υψηλό κίνδυνο για καρδιαγγειακά συμβάντα. Κατά τη διάρκεια των 3,1 ετών της μελέτης καταγράφηκαν 772 καρδιαγγειακά συμβάντα.
Η μελέτη είχε σχεδιαστεί να εξετάσει την επίδραση της εμπαγλιφλοζίνης (σε δόση 10 mg ή 25 mg μία φορά την ημέρα) όταν προστίθεται στην βασική αντιδιαβητική αγωγή, σε σύγκριση με εικονικό φάρμακο.
Ως κύριο τελικό αποτέλεσμα ορίστηκε η εκδήλωση καρδιαγγειακού θανάτου ή μη θανατηφόρου καρδιακής προσβολής ή μη θανατηφόρου εγκεφαλικού επεισοδίου.
Το πρότυπο φροντίδας του διαβήτη αποτελούνταν από παράγοντες για τη μείωση της γλυκόζης και καρδιαγγειακά φάρμακα (συμπεριλαμβανοντας φάρμακα για τη μείωση της αρτηριακής πίεσης και της χοληστερόλης).
Από τους 7.020 ασθενείς που έλαβαν θεραπεία, ποσοστό άνω του 97% ολοκλήρωσε τη μελέτη και τα δεδομένα επιβίωσης ήταν διαθέσιμα για άνω του 99% αυτών των ασθενών στο τέλος της μελέτης.

Από την ανάλυση των στοιχείων προέκυψε ότι, η εμπαγλιφλοζίνη μείωσε κατά 14% τον κίνδυνο καρδιαγγειακού θανάτου, μη θανατηφόρου καρδιακής προσβολής ή μη θανατηφόρου εγκεφαλικού επεισοδίου, όταν προστέθηκε στο πρότυπο φροντίδας, σε ασθενείς με σακχαρώδη διαβήτη τύπου ΙΙ και υψηλό κίνδυνο για καρδιαγγειακά συμβάντα. Ο κίνδυνος καρδιαγγειακού θανάτου μειώθηκε κατά 38%, χωρίς να σημειωθεί στατιστικά σημαντική διαφορά στον κίνδυνο για μη θανατηφόρο καρδιακή προσβολή ή για μη θανατηφόρο εγκεφαλικό επεισόδιο.

Επίσης, η θεραπεία με εμπαγλιφλοζίνη οδήγησε σε χαμηλότερο κίνδυνο για θνησιμότητα οποιασδήποτε αιτιολογίας (μείωση κατά 32%) και νοσηλεία για καρδιακή ανεπάρκεια (μείωση κατά 35%).
Το συνολικό προφίλ ασφάλειας της εμπαγλιφλοζίνης ήταν παρόμοιο με αυτό που καταδείχθηκε σε προηγούμενες μελέτες. Η επίπτωση της διαβητικής κετοξέωσης ήταν ίση ή μικρότερη από 0,1% και παρόμοια για όλες τις ομάδες θεραπείας.
Αξίζει να σημειωθεί ότι, το προσδόκιμο επιβίωσης των ατόμων με διαβήτη τύπου ΙΙ και υψηλό καρδιαγγειακό κίνδυνο είναι, κατά μέσο όρο, μειωμένο έως 12 χρόνια, ενώ ποσοστό έως 50% των θανάτων σε άτομα με διαβήτη τύπου ΙΙ οφείλεται στα καρδιαγγειακά νοσήματα.

Η επίδραση της εμπαγλιφλοζίνης που παρατηρήθηκε στη μελέτη ήταν επιπρόσθετη στο πρότυπο φροντίδας. Αυτό σημαίνει ότι το όφελος που παρατηρήθηκε στη μελέτη ήταν επιπλέον του οφέλους που αποδίδεται στις άλλες θεραπείες που ήδη λάμβαναν οι ασθενείς για τον διαβήτη και/ή τα καρδιαγγειακά νοσήματα (π.χ. φάρμακα για τη μείωση της αρτηριακής πίεσης και της χοληστερόλης).

Η εμπαγλιφλοζίνη είναι ένας υψηλής εκλεκτικότητας αναστολέας του συμμεταφορέα νατρίου και γλυκόζης υποτύπου 2 (SGLT2) που λαμβάνεται από του στόματος μία φορά την ημέρα. Δρα παρεμποδίζοντας την επαναρρόφηση της γλυκόζης από τους νεφρούς, γεγονός που οδηγεί σε απέκκριση της γλυκόζης στα ούρα, μειώνοντας τα επίπεδα της γλυκόζης αίματος σε ασθενείς με σακχαρώδη διαβήτη τύπου ΙΙ. Η αναστολή του SGLT2 στοχεύει στη γλυκόζη απευθείας και δρα ανεξάρτητα από τη λειτουργία των β-κυττάρων και την οδό της ινσουλίνης.
Η εμπαγλιφοζίνη δεν ενδείκνυται για τη θεραπεία ασθενών με σακχαρώδη διαβήτη τύπου Ι ή για τη θεραπεία ασθενών με διαβητική κετοξέωση και δεν έχει ενδειξη για τη μείωση του καρδιαγγειακού κινδύνου.
Το φάρμακο έχει λάβει έγκριση για χρήση στην Ευρώπη, τις ΗΠΑ και σε άλλες χώρες, για τη θεραπεία ασθενών με σακχαρώδη διαβήτη τύπου ΙΙ.
Σχολιάζοντας τα αποτελέσματα ο επικεφαλής ερευνητής της μελέτης Δρ Μπέρναρντ Ζινμαν, διευθυντής του Κέντρου Διαβήτη στο Νοσοκομείο «Όρος Σινά» επεσήμανε ότι «τα αποτελέσματα αυτά είναι νέα και συναρπαστικά για τα εκατομμύρια ασθενών που ζουν καθημερινά με τον διαβήτη τύπου ΙΙ και διατρέχουν κίνδυνο για καρδιαγγειακή νόσο. Η αντιμετώπιση του φορτίου των καρδιαγγειακών συμβάντων, συμπεριλαμβανομένου του θανάτου, βρίσκεται στο επίκεντρο της φροντίδας για τον διαβήτη, ωστόσο μέχρι σήμερα δεν υπήρχε κάποιο αντιδιαβητικό φάρμακο που να συνδέθηκε με μείωση της θνησιμότητας. Σε αυτή τη μελέτη διαπιστώθηκε ότι η εμπαγλιφλοζίνη προλαμβάνει έναν στους τρεις καρδιαγγειακούς θανάτους».
Με τη σειρά του ο Δρ Κρίστοφερ Καννον από το Τμήμα Καρδιαγγειακών Παθήσεων του Νοσοκομείου «Brigham and Women’s» της Βοστόνης, καθηγητής στην Ιατρική Σχολή του Χάρβαρντ, που δεν συμμετείχε στην ερευνητική ομάδα, πρόσθεσε ότι «τα αποτελέσματα της μελέτης EMPA-REG OUTCOME είναι ενθαρρυντικά τόσο για τους επαγγελματίες υγείας όσο και για τους ασθενείς τους. Οι ασθενείς της μελέτης λάμβαναν ήδη θεραπεία με φάρμακα που αποδεδειγμένα μειώνουν τα καρδιαγγειακά συμβάντα. Η παρατήρηση ότι η εμπαγλιφλοζίνη παρέχει επιπλέον μείωση του καρδιαγγειακού θανάτου επιπρόσθετα σε αυτήν που αποδίδεται στα άλλα φάρμακα αποτελεί πολύ σημαντικό εύρημα.»
Πηγή: http://health.in.gr

Total
0
Shares
Σχετικά άρθρα