Οι Έλληνες μαστίζονται από Διαβήτη, Παχυσαρκία και Υπέρταση

διαβήτης παχυσαρκία υπέρταση

Οι Έλληνες πλήττονται σοβαρά από αυξημένα ποσοστά διαβήτη, παχυσαρκίας και υπέρτασης, όπως αποκάλυψαν τα προκαταρκτικά αποτελέσματα της μελέτης ΙΔΡΥΑ, πρόγραμμα το οποίο αποτελεί την πρώτη πανελλαδική καταγραφή της κατάστασης της υγείας και των διατροφικών επιλογών του πληθυσμού της Ελλάδας και συντονίζεται από το Ελληνικό Ίδρυμα Υγείας.
Η έρευνα που έγινε σε δείγμα 4000 περίπου ατόμων, βγάζει στο φως στοιχεία που μας δείχνουν πως οι Έλληνες και οι Ελληνίδες κάνουν ανεπαρκείς διατροφικές επιλογές, απομακρύνονται από τη μεσογειακή διατροφή, δεν ασκούνται επαρκώς και προτιμούν την καθιστική ζωή.
Σακχαρώδης διαβήτης: Ένας στου δέκα Έλληνες νοσεί από σακχαρώδη διαβήτη, χωρίς να υπάρχουν μεγάλες αποκλίσεις ανάμεσα στα δύο φύλα. Η έρευνα έδειξε ότι η νόσος αυξάνεται με την ηλικία, καταλήγοντας πως σε ηλικίες μετά τα 65, φτάνουν να νοσούν τρεις στους δέκα. Το ποσοστό που πάσχει από σακχαρώδη διαβήτη και δεν το γνωρίζει είναι 1% του ενήλικου πληθυσμού, ενώ 7% βρίσκεται σε προδιαβητική κατάσταση. Φαίνεται επίσης να υπάρχει άμεσος συσχετισμός της πάθησης με το μορφωτικό επίπεδο, καθώς νεαρά άτομα χαμηλού μορφωτικού επιπέδου πάσχουν συχνότερα.
Υπέρταση: Διαπιστώνεται πως τα ποσοστά της υπέρτασης στη χώρα μας είναι και αυτά αυξημένα, καθώς υπάρχουν ενδείξεις υπέρτασης σε δύο στου πέντε Έλληνες, με τους άντρες να υπερτερούν και τα ποσοστά να αυξάνονται σε τέσσερις στους πέντε, σε ηλικίες άνω των 65. Επίσης, ένας στους δέκα εμφανίζει παθολογικές τιμές αρτηριακής πίεσης χωρίς ιατρική διάγνωση. Και εδώ το μορφωτικό επίπεδο φαίνεται να παίζει ρόλο, καθώς τα ποσοστά είναι μεγαλύτερα σε χαμηλού μορφωτικού επιπέδου άτομα.
Παχυσαρκία: Δύο στους πέντε Έλληνες εμφανίζουν χοληστερίνη μεγαλύτερη από τα κανονικά επίπεδα, ποσοστά που αυξάνουν με την ηλικία, ενώ το 6% αυτών δεν το γνωρίζει. Η έρευνα μας δείχνει πως 7 στους δέκα Έλληνες έχουν σωματικό βάρος μεγαλύτερο από το κανονικό, εντοπίζοντας τα μεγαλύτερα ποσοστά στην Κρήτη (43%).
Τέλος, αποκαλύπτεται πως το 7% των πολιτών της χώρας μας δηλώνει ότι πάσχει από χρόνια κατάθλιψη και πως το 5% κάνει χρήση αντικαταθλιπτικών και αγχολυτικών φαρμάκων.
Τα ανησυχητικά αποτελέσματα της έρευνας ΙΔΡΥΑ κρούουν τον κώδωνα στον ελληνικό πληθυσμό φέρνοντας στο φως τα προβλήματα υγείας του και βάζοντας στο επίκεντρο την πολιτική πρόληψης, ώστε να γίνει πιο ουσιαστική και πιο παρεμβατική στο μέλλον.

Total
0
Shares
Σχετικά άρθρα

Η ινσουλίνη στη θεραπεία του σακχαρώδη διαβήτη

Ο κύριος λόγος ύπαρξης αυτού του βιβλίου είναι να κάνει τη θεραπεία με ινσουλίνη οικεία, απλή και εύκολη. Είναι γνωστό πως ο φόβος της θεραπείας με ινσουλίνη αντανακλά κατά ένα μεγάλο μέρος την άγνοια και την ελλιπή εκπαίδευση των γιατρών.