Θέλω τατουάζ και piercing, αλλά έχω διαβήτη!

τατουάζ διαβήτης

Η δερματοστιξία, ή αλλιώς τατουάζ, είναι μια πανάρχαια πρακτική που την συναντάμε σε πολλά μέρη μέρη του κόσμου και σε πολλές ιστορικές περιόδους. Σήμερα, παραμένει η δημοφιλέστερη τεχνική διακόσμησης του ανθρώπινου σώματος παγκοσμίως. Ενδεικτικά, το 24% των Αμερικανών, το 12% των Άγγλων και το 9% των Γερμανών φέρουν στο σώμα τους κάποιο τατουάζ. To piercing, πανάρχαια τεχνική και αυτή, με επικρατούσες τις διατρήσεις των αυτιών και της μύτης, είναι διαδεδομένο για την αισθητική του αξία. Στις ΗΠΑ, το 83% του πληθυσμού έχει piercing στα αυτιά.
Πως όμως αυτά αλληλεπιδρούν με τον διαβήτη;
Αν κάποιος έχει διαβήτη, η απόκτηση τατουάζ μπορεί να αποτελέσει πρόκληση με ιδιαίτερο ρίσκο. Αυτό δεν σημαίνει ότι είναι απαγορευτικό για τους διαβητικούς να κάνουν τατουάζ, θα πρέπει, όμως, να λάβουν τα κατάλληλα μέτρα.
Όταν κάποιος κάνει τατουάζ, το δέρμα του τρυπιέται από 50 έως 3.000 φορές το λεπτό. Το δέρμα είναι αυτό που προστατεύει τον οργανισμό από μολύνσεις. Αν το σάκχαρό σας δεν είναι καλά ρυθμισμένο επηρεάζεται το ανοσοποιητικό σας σύστημα, κάτι το οποίο αυξάνει τον κίνδυνο επιμόλυνσης.
Γενικά, θα πρέπει να παρακολουθείτε στενά τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα, πριν, κατά τη διάρκεια και μετά τη διενέργεια του τατουάζ. Να θυμάστε πως η διαδικασία του τατουάζ είναι χρονοβόρα, επίμονη και αγχωτική, ειδικά αν το σχέδιο που έχετε επιλέξει είναι μεγάλο και σύνθετο. Υπάρχει πάντα ο κίνδυνος λοίμωξης και αλλεργίας. Αν έχετε ενδείξεις πως έχετε αλλεργία στις βαφές, καλό θα ήταν να αποφευχθεί. Το σάκχαρό σας θα πρέπει να επιστρέψει σε φυσιολογικές τιμές την επόμενη μέρα.
Πιο συγκεκριμένα, θα πρέπει να ελέγξετε τα ποσοστά της γλυκοζυλιωμένης αιμοσφαιρίνης (HbA1c) στο αίμα σας. Αν βρεθεί πως είναι πάνω από 8% τότε αποτελεί αντένδειξη για την απόκτηση τατουάζ. Ιδιαίτερη προσοχή χρειάζεται αν πάσχετε από νευροπάθεια.
Ένα άλλο πράγμα που θα πρέπει να προσέξετε ιδιαίτερα είναι το σημείο στο οποίο θα αποφασίσετε να το κάνετε. Οι διαβητικοί έχουν περιοχές του σώματος οι οποίες πρέπει να αποφεύγονται. Αυτές είναι οι περιοχές με κακή κυκλοφορία αίματος, όπως οι γλουτοί, οι γάμπες και τα μετατάρσια, αλλά και όλα τα σημεία που γίνονται ενέσεις ινσουλίνης (χέρια, κοιλιά, μηροί) και χρειάζονται περισσότερο χρόνο για να επουλωθούν.
Τι να προσέξετε:

  • Βεβαιωθείτε ότι το στούντιο τατουάζ έχει άδεια και εφαρμόζει τις πρακτικές υγιεινής και ασφάλειας – ελέγξτε τη φήμη του.
  •  Βεβαιωθείτε ότι χρησιμοποιεί νέα βελόνα αποκλειστικά για εσάς, αποστειρώνει τα εργαλεία μεταξύ των πελατών και χρησιμοποιεί αποστειρωμένα κουτιά αποθήκευσης βελονών.
  •  Βεβαιωθείτε πως το άτομο που σας κάνει τατουάζ έχει πλύνει τα χέρια του, χρησιμοποιεί καθαρά γάντια, καθαρίζει την περιοχή που θα τρυπηθεί, χρησιμοποιεί ξυραφάκι μιας χρήσης, καλύπτει το τατουάζ αφού τελειώσει και σας παρέχει οδηγίες για την μετέπειτα παρακολούθηση.

Tips!

  • Φάτε κάτι μια ώρα πριν γιατί αυτό θα μειώσει τις πιθανότητες υπογλυκαιμίας, λιποθυμίας και τάσης για εμετό.
  • Πάρτε κάποιον μαζί σας!

Έχετε κατά νου ότι ορισμένοι καλλιτέχνες δεν εκτελούν τατουάζ σε διαβητικούς χωρίς βεβαίωση γιατρού. Γι αυτό λοιπόν, επισκεφθείτε τον γιατρό σας κατά το στάδιο του σχεδιασμού και βεβαιωθείτε πως είναι ασφαλές να μπείτε στη διαδικασία. Τέλος, σκεφτείτε το καλά, καθώς το 50% των ανθρώπων που κάνουν τατουάζ στο μέλλον μετανιώνουν και θέλουν να το αφαιρέσουν.
Το piercing όπως και το τατουάζ δεν απαγορεύεται, θέλει όμως κι αυτό προσοχή και καλή ρύθμιση του σακχάρου. Με κακή ρύθμιση θα αυξηθεί ο χρόνος επούλωσης και αυξάνεται ο κίνδυνος ανάπτυξης μόλυνσης. Η μόλυνση σημαίνει υψηλές τιμές σακχάρου στο αίμα, παρατεταμένη ερυθρότητα και οίδημα, αίσθηση θερμότητας, πόνος, κίτρινο/πράσινες βλάβες. Αν κάνετε εύκολα ουλές και ειδικά αν σχηματίζουν χειλοειδή, είναι καλό να αποφύγετε το piercing. Επίσης πολλοί άνθρωποι είναι αλλεργικοί στο νικέλιο, υλικό που υπάρχει σε πολλά σκουλαρίκια, γι’ αυτό προτιμήστε κοσμήματα από ατσάλι, χρυσό και τιτάνιο.
Αν κάνετε piercing βεβαιωθείτε πως τα χέρια του ατόμου που σας το κάνει είναι καθαρά, φοράει καθαρά γάντια, καθαρίζει την περιοχή που θα τρυπηθεί, χρησιμοποιεί ξυραφάκι μιας χρήσης, αποστειρωμένες βελόνες, δεν χρησιμοποιεί «πιστόλι» και σας δίνει οδηγίες για την μετέπειτα παρακολούθηση.
Χρόνοι Επούλωσης:

Ομφαλός 4-12 μήνες
Ρουθούνι 2-4 μήνες H καθαριότητα πριν τη διάτρηση
και η καθαριότητα μετά την διάτρηση μ
πορεί να είναι δύσκολη
λόγω του υγρού βλεννογόνου
στην εσωτερική επιφάνεια της μύτης
Γλώσσα 4 εβδομάδες Κίνδυνος τρώσης μεγάλων
αιμοφόρων αγγείων – νεύρων.
Δυσκολία στην κατάπωση φαγητού.
Χείλη 2-3 μήνες Σε όλα τα κοσμήματα στο στόμα
υπάρχει πιθανότητα σχηματισμού οδοντικής πλάκας.
Συνίσταται ενδελεχής παρακολούθηση
και συχνό πλύσιμο δοντιών.
Αυτί (Λοβός) 6-8 εβδομάδες
Θηλή 3-6 μήνες
Αυτί (χόνδρος) 4-12 μήνες
Φρύδι 6-8 εβδομάδες Κίνδυνος βλάβης των νεύρων κάτω από το φρύδι.

Ευχαριστούμε πολύ τον κ. Σαράντη Λιβαδά για την πολύτιμη συμβολή του στη συγγραφή
του παρόντος άρθρου.
Ο κ. Σαράντης Λιβαδάς είναι ενδοκρινολόγος-διαβητολόγος στη Μονάδα Ενδοκρινολογίας, Μεταβολισμού και Διαβήτη, Ευγενείδιο Θεραπευτήριο, Αθήνα.
GlykouliGr

Total
0
Shares
Σχετικά άρθρα