Τα πλεονεκτήματα του να είσαι διαβητικός!

πλεονεκτήματα διαβήτης
Woman with the lettuce

Ας είμαστε ειλικρινείς: η διαπίστωση ότι κάποιος έχει διαβήτη δεν θα μπορούσε ποτέ να αποτελέσει αιτία εορτασμού γιατί το να ζει κανείς με διαβήτη είναι στρεσογόνο και εξαντλητικό. Είναι δύσκολο να πιστέψουμε πως υπάρχουν θετικά στο να είναι κανείς διαβητικός ή να ζει με κάποιον που έχει διαβήτη. Πάντα, όμως, έχει σημασία πώς βλέπουμε τα πράγματα – αν το ποτήρι είναι μισοάδειο ή μισογεμάτο – και υπάρχουν σίγουρα κάποια θετικά που αν τα σκεφτείτε θα σας βοηθήσουν να διαχειριστείτε καλύτερα τη νόσο σας.
Από έρευνα προκύπτει το εξής συμπέρασμα: οι ασθενείς με διαβήτη ωφελούνται πολύ όταν σκέφτονται θετικά, με αποτέλεσμα να έχουν καλύτερο μεταβολικό έλεγχο. Η έρευνα έγινε σε 61 ασθενείς οι οποίοι συμμετείχαν σε πρόγραμμα σχεδιασμένο για να αλλάξει τη στάση τους και τις πεποιθήσεις τους – χωρίς να τους εκπαιδεύει πάνω σε θέματα διαβήτη. Μετά από τρεις μήνες, οι συμμετέχοντες είδαν βελτιώσεις στο βάρος, την αρτηριακή πίεση, τα επίπεδα τριγλυκεριδίων και τα ποσοστά αιμογλομπινης στο αίμα.
Όποιο τύπο διαβήτη κ αν έχετε, οι αλλαγές που θα αναγκαστείτε να κάνετε θα λειτουργήσουν υπέρ όχι μόνο της δικής σας υγείας αλλά και των γύρω σας. Αν οι αλλαγές αυτές είναι μακροπρόθεσμες τότε η βελτίωση της υγείας  και της ποιότητας της ζωής σας θα είναι σημαντική.

Ας δούμε λοιπόν τα θετικά!

Είστε σε επαφή με το σώμα σας: Tο να έχει κανείς διαβήτη  δεν σημαίνει πως ξέρει απλώς τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα του σε καθημερινή βάση, αλλά και ότι μπορεί να ‘διαβάζει’ το σώμα του ώστε να αναγνωρίζει πότε το σάκχαρο είναι χαμηλό. Μπορεί να εστιάζει την προσοχή του σε αλλαγές στην όραση, να νιώθει τα δάχτυλά του, να νιώθει το επίπεδο ενέργειάς του κ.α.  Αυτή η ικανότητα τον προστατεύει και του δίνει την δυνατότητα να προλάβεις ενδεχόμενες επιπλοκές.
Έχετε κίνητρα να δοκιμάζετε νέες γεύσεις:  κατά τη διάγνωση αναγκαστικά καταλήξατε να κάνετε σημαντικές διατροφικές αλλαγές. Αντί να βλέπετε αυτές τις αλλαγές ως κάτι που σας αναγκάζει να περιορίσετε φαγητά που αγαπάτε, σκεφτείτε πως μπορεί να ανακαλύψετε νέες τροφές. Δεν σημαίνει ότι δεν θα ξαναφάτε παγωτό: σημαίνει ότι θα ανακαλύψετε ένα σωρό νέα γλυκά.
Μπορείτε να κάνετε καινούργιους φίλους: εκατομμύρια άνθρωποι έχουν διαβήτη και υπάρχουν ομάδες υποστήριξης όπου μπορεί κανείς να μοιραστεί τους φόβους, τις ανησυχίες του, τις ιδέες του, τις συνταγές του και άλλα πολλά πράγματα σχετικά με τον διαβήτη. Σίγουρα όλο αυτό δεν έχει τη διάθεση του “πάρτι”, μπορείτε όμως να κάνετε καινούργιους φίλους που βιώνουν την ίδια κατάσταση και έχουν παρόμοιους προβληματισμούς.
Ενθαρρύνεστε να ασκείστε περισσότερο: η αλήθεια είναι πως πολλές φορές είναι δύσκολο να βρει κάποιος κίνητρα για να ασκείται, ο διαβήτης όμως είναι ένας σημαντικός λόγος για να μπει κανείς στη διαδικασία. Και φυσικά δεν χρειάζεται να το κάνετε μόνος σας – μπορείτε πάντα να πάρετε μαζί έναν φίλο – με διαβήτη ή χωρίς.
Αναπτύσσετε τις μαγειρικές σας ικανότητες: Όπως θα έχετε ήδη ίσως διαπιστώσει, δεν υπάρχει καθόλου έλλειψη βιβλίων ή ιστοσελίδων με εύκολες συνταγές για τον διαβήτη. Μπορεί να ανακαλύψετε καινούριους τρόπους να φτιάχνετε τα παλιά αγαπημένα σας φαγητά και να μάθετε πως να ενσωματώνετε τροφές με χαμηλό γλυκαιμικό φορτίο και χαμηλούς υδατάνθρακες στην καθημερινή σας διατροφή.
Μπορείτε να βελτιώσετε την υγεία σας: Αν προσέχετε τη διατροφή σας, χάσετε βάρος, ασκείστε και διαχειρίζεστε το άγχος σας μπορείτε να βελτιώσετε όχι μόνο τον διαβήτη, αλλά και τη γενικότερη υγεία σας.
Γίνεστε πιο πειθαρχημένος: Αν θέλετε να ζήσετε μια ολοκληρωμένη και ποιοτική ζωή με τον διαβήτη, πρέπει να ακολουθείτε τις συμβουλές των ειδικών. Αυτό απαιτεί πειθαρχία, μια ικανότητα που χρησιμεύει σχεδόν σε κάθε τομέα της ζωής σας: στο σπίτι, στη δουλειά, στην εκμάθηση νέων πραγμάτων κ.α.
Βοηθάτε την οικογένεια σας να είναι υγιής: Αφού χρειάζεται να ακολουθείτε μια υγιεινή διατροφή και έναν υγιεινό τρόπο ζωής, γιατί αυτό να μη γίνει οικογενειακό θέμα; Έτσι όλοι μπορούν να επωφεληθούν από μια ισορροπημένη και θρεπτική διατροφή, από τη συχνή άσκηση και από τη διαχείριση του βάρους. Όλοι βγαίνουν κερδισμένοι.
Μπορείτε να αποτελέσετε πρότυπο: Το να ακολουθείτε ένα πρόγραμμα υγιεινής διατροφής, να ασκείστε τακτικά, να ελέγχετε το βάρος σας και να γενικά να προσέχετε την υγεία σας σε καθημερινή βάση αποτελεί ένα πολύ καλό παράδειγμα για ένα παιδί. Ακόμα και αν δεν έχετε παιδιά, η οικογένεια, οι φίλοι, οι συνάδελφοι σας είναι πολύ πιθανόν πως θα ωφεληθούν βλέποντας τον θετικό τρόπο που αντιμετωπίζετε και διαχειρίζεστε τον διαβήτη. Μπορείτε, επίσης, να εμπνεύσετε άλλους ανθρώπους ως προς τη διαχείριση του διαβήτη τους.

Τέλος, θυμηθείτε ότι ως διαβητικοί, έχετε το πλεονέκτημα να σας σερβίρουν πάντα πρώτους στο αεροπλάνο και συνήθως το φαγητό είναι καλύτερο από αυτό των υπολοίπων. Επίσης έχετε την ευκαιρία, όποτε θέλετε να αποφύγετε την κακή μαγειρική κάποιου και να πείτε «Δεν μπορώ να το φάω λόγω διαβήτη»!

GlykouliGr
 

Total
1
Shares
Σχετικά άρθρα