Κατεψυγμένα λαχανικά και ωμοί ξηροί καρπoί

πολύχρωμα φρούτα
  • Όσο και αν αυτό φαίνεται περίεργο, όντως τα κατεψυγμένα λαχανικά είναι πιο υγιεινά, αν και συνήθως τα φρέσκα έχουν καλύτερη γεύση. Ο λόγος πού είναι πιο υγιεινά είναι γιατί καταψύχονται αμέσως μετά την συγκομιδή, και έτσι διατηρούν τα πολύτιμα ιχνοστοιχεία, όπως αντιοξειδωτικά και υδατοδιαλυτές βιταμίνες, χώρια που μόνο τα καλύτερα λαχανικά καταψύχονται. Τα φρέσκα λαχανικά, εκτός αν τα αγοράσεις μικρό χρόνο μετά την συγκομιδή, συνήθως μεταφέρονται και αποθηκεύονται υπό ψύξη για πολλές μέρες (ή και μήνες). Οι συνθήκες μεταφοράς και αποθήκευσης σπάνια είναι ιδανικές και έτσι χάνονται πολλές ωφέλιμες ουσίες. Συμπέρασμα; Να προτιμάμε είτε σίγουρα φρέσκα φρούτα και λαχανικά βιολογικής καλλιέργειας, είτε κατεψυγμένα. Το σημαντικότερο: Οσο πιο πολλά λαχανικά, ζαρζαβατικά και όσπρια τρώμε, τόσο καλύτερο!
  • Ξέρατε ότι οι ωμοί ξηροί καρποί είναι από τα πιο ωφέλιμα τρόφιμα; Ότι ρίχνουν την λεγόμενη κακή LDL χοληστερίνη, είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικά (τα καρύδια είναι βασιλιάδες των αντιοξειδωτικών), βιταμίνη Ε, πολλά ιχνοστοιχεία, φυτικές ίνες, έχουν περισσότερη πρωτείνη από το κρέας και αυξάνουν τον κορεσμό; Είναι τέλεια σνακς μαζί με ένα φρούτο και μια φανταστικά καλύτερη επιλογή από μια τυρόπιτα ή σάντουιτς;  Ότι θα πρέπει να διατηρούνται στο ψυγείο σε γυάλινο δοχείο, ερμητικά κλεισμένο, ή στην κατάψυξη (αν θα τα διατηρηθούν για πάνω από δύο τρεις εβδομάδες?). Ετσι δεν ταγγίζουν και διατηρούν τα υγιεινά τους συστατικά αλλά και την γεύση τους καλύτερα!

Ο Δρ. Φαίδων Lindberg-Χατζηπαναγιώτου είναι παθολόγος-διαβητολόγος, ειδικός σε θέματα διατροφής. Ο Δρ. Λιντμπεργκ σας δίνει τις συμβουλές του και παρουσιάζει εβδομαδιαία μενού και άφθονες λαχταριστές συνταγές που θα σας πείσουν να αλλάξετε διατροφικές συνήθειες και να απολαύσετε καλύτερη υγεία.

Total
0
Shares
Σχετικά άρθρα