Μεγαλύτερης ηλικίας ενήλικες με διαβήτη μπορούν να ασκηθούν από τα βιντεοπαιχνίδια

άσκηση παιχνίδια

Μεσήλικες και ηλικιωμένοι άνθρωποι που πάσχουν από διαβήτη τύπου 2 μπορούν να ασκηθούν παίζοντας παιχνίδια στο σύστημα Wii Fit Plus, σύμφωνα με μια μικρή ελβετική μελέτη.

“Τα κίνητρα για άσκηση είναι ένα σημαντικό άλυτο πρόβλημα σε ασθενείς με σακχαρώδη διαβήτη, ιδιαίτερα τύπου 2”, δήλωσε ο ανώτερος συντάκτης Dr. Arno Schmidt-Trucksass του Πανεπιστημίου της Βασιλείας. “Χρειάζονται εναλλακτικές λύσεις επειγόντως ώστε η άσκηση να γίνει ευχάριστη. Το να παίζουν ένα παιχνίδι μπορεί να αποτελέσει κίνητρο”.
Η Αμερικανική Διαβητολογική Εταιρεία συνιστά στους ενήλικες να στοχεύουν σε τουλάχιστον 30 λεπτά μέτριας έως έντονης αερόβιας άσκησης την ημέρα, όπως το έντονο περπάτημα, το τένις ή την πεζοπορία, πέντε ημέρες την εβδομάδα. Η ADA συνιστά επίσης και κάποιου είδους μυϊκής εκγύμνασης για τουλάχιστον δύο φορές την εβδομάδα.
Οι ερευνητές συμπεριέλαβαν 12 υπέρβαρα ή παχύσαρκα άτομα με διαβήτη τύπου 2 ηλικίας 50 έως 60. Δέκα από τους συμμετέχοντες ήταν άνδρες.
Οι συμμετέχοντες άρχισαν με ένα τεστ μέγιστης και μέσης κατανάλωσης οξυγόνου κατά τη μέγιστη ένταση σε ένα διάδρομο. Δύο ή τρεις ημέρες αργότερα, οι ερευνητές έλαβαν τα ίδια δεδομένα, ενώ οι συμμετέχοντες έπαιξαν τρεις περιόδους των 10 λεπτών παιχνίδια με τα πόδια από το Wii Fit, συμπεριλαμβανομένων ενός παιχνιδιού πυγμαχίας, μιας διαδρομής γεμάτης εμπόδια και ενός παιχνιδιού με ποδήλατο.
Παίζοντας παιχνίδια στο Wii Fit οι ερευνητές διαπίστωσαν πως ο καρδιακός ρυθμός και η καύση θερμίδων ισούται με μέτρια αερόβια δραστηριότητα. Οι συμμετέχοντες πέτυχαν πάνω από 40% της μέγιστης κατανάλωσης οξυγόνου που είχαν πετύχει στην δοκιμή διαδρόμου, σύμφωνα με τα αποτελέσματα στην κλινική Journal of Sports Medicine.
“Θα μπορούσε να είναι ακόμα περισσότερη, αλλά για αρχή,  το 40% της μέγιστης πρόσληψης οξυγόνου είναι αρκετό ώστε να μην αποθαρρύνει τους ανθρώπους”, δήλωσε στο Ρόιτερς μέσω e-mail ο Schmidt-Trucksass . “Επιπλέον, θα πρέπει να επισημανθεί, ότι επέλεξαν την ένταση της άσκησης μόνοι τους”.
Οι 12 συμμετέχοντες ρύθμισαν ξεχωριστά την ένταση του παιχνιδιού ανάλογα με το δικό τους επίπεδο φυσικής κατάστασης, εξήγησε.
“Τα αποτελέσματα αυτά δείχνουν ότι τα παιχνίδια ασκήσεων μπορούν να προσφέρουν έναν εναλλακτικό τρόπο για να πετύχει κάποιος τους στόχους της άσκησης”, είπε η Deborah Thompson από το Baylor College of Medicine στο Χιούστον του Τέξας.
“Πρέπει να έχουμε κατά νου ότι για να έχουμε αποτέλεσμα, συγκεκριμένες ασκήσεις πρέπει να εκτελούνται τακτικά και με συνέπεια, τις περισσότερες ημέρες της εβδομάδας”, δήλωσε ο Thompson, ο οποίος δεν συμμετείχε στη μελέτη. “Για να πραγματοποιείται αυτό σε τακτική βάση από τους ανθρώπους, θα πρέπει να είναι διασκεδαστικό και οικονομικά προσιτό”.
Τέτοιου τύπου παιχνίδια μπορεί να αρέσουν σε μερικούς ηλικιωμένους που ήδη έχουν έφηβους ή νεαρούς ενήλικες στο σπίτι, αλλά δεν ταιριάζουν σε όλους.
Σε κάθε περίπτωση, ηλικιωμένα άτομα με διαβήτη που θέλουν να αλλάξουν την άσκηση ρουτίνας τους, θα πρέπει πρώτα να το συζητήσουν με τον γιατρό τους.
“Ιδιαίτερα αν δεν γυμνάζονται, χρειάζονται οπωσδήποτε καθοδήγηση για να αποφευχθεί η υπερκόπωση και η υπογλυκαιμία από υπογλυκαιμικά δισκία που μπορεί να ληφθούν κατά την διάρκεια της άσκησης”, δήλωσε ο Thompson. “Υπάρχουν πολλά πράγματα που θα πρέπει να συζητηθούν με τον γιατρό τους”.
Πηγή: http://diabeteserres.gr/

Total
0
Shares
Σχετικά άρθρα