Ζάχαρη καρύδας: ένα φυσικό γλυκαντικό

ζάχαρη καρύδας

Η ζάχαρη καρύδας θεωρείται από πολλούς ως ένα από τα καλύτερα φυσικά υποκατάστατα ζάχαρης. Χρησιμοποιείται ως παραδοσιακό γλυκαντικό για χιλιάδες χρόνια στη Νότια και Νοτιοανατολική Ασία, με την Ινδονησία και τις Φιλιππίνες να είναι οι μεγαλύτερες χώρες παραγωγής της.

Φτιάχνεται από το ρετσίνι που εξάγεται από το φοινικόδεντρο. Η γεύση της αυθεντικής ζάχαρης καρύδας μοιάζει με αυτή της μαύρης ζάχαρης. Οι παραγωγοί της ζάχαρης καρύδας καυχιούνται για τον χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη που έχει, ο οποίος είναι 35, δηλαδή πολύ μικρότερος από αυτόν της επιτραπέζιας ζάχαρης που είναι 60 με 65. Ο γλυκαιμικός δείκτης (GI) μετράει το πώς μια τροφή ανεβάζει τη γλυκόζη στο αίμα (ή το σάκχαρο) συγκρινόμενη με έναν αναφορικό τρόφιμο (συνήθως γλυκόζη ή λευκό ψωμί). Ο γλυκαιμικός δείκτης ενδέχεται να διαφέρει από άτομο σε άτομο και αλλάζει ανάλογα με το πώς μαγειρεύεται ένα φαγητό και ανάλογα με τους συνδυασμούς τροφίμων που κάνει κάποιος.
Αυτό την κάνει μια καλύτερη επιλογή για ανθρώπους με διαβήτη απ’ ότι η κανονική ζάχαρη, αλλά θα πρέπει να ληφθεί υπόψη πως παρέχει τις ίδιες θερμίδες και υδατάνθρακες με την κανονική ζάχαρη (περίπου 15 θερμίδες και 4 γραμμάρια υδατάνθρακες το κουταλάκι), κάτι που χρειάζεται να συνυπολογιστεί όταν σχεδιάζονται τα γεύματα.
Εκτός από τον χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη, η ζάχαρη καρύδας είναι πλούσια σε ποτάσιο και γενικά σε βιταμίνες και μέταλλα. Η ζάχαρη καρύδας περιέχει 36 φορές περισσότερο σίδηρο, 4 φορές περισσότερο μαγνήσιο και 10 φορές περισσότερο ψευδάργυρο σε σύγκριση με τη μαύρη ζάχαρη. Επίσης, περιέχει 16 από τα 20 αμινοξέα που βρίσκονται στην φύση και παρέχει στον οργανισμό μας υψηλές συγκεντρώσεις γλουταμινικού οξέος. Για μαγειρικούς σκοπούς, έχει πολύ χαμηλή θερμοκρασία τήξης και καίγεται σε υπερβολικά υψηλή θερμοκρασία, έτσι γίνεται μια ιδανική επιλογή για μαγειρεμένα προϊόντα.
Η ζάχαρη καρύδας είναι μια φυσική και πλήρης τροφή. Δεν περιέχει πρόσθετα, χημικά, φυτοφάρμακα, συντηρητικά και τεχνητά αρώματα και χρώματα και μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως ένα ασφαλές υποκατάστατο της κλασικής ζάχαρης.
Μπορούμε να την προμηθευτούμε από καταστήματα βιολογικών προϊόντων.
GlykouliGr
 

Total
1
Shares
Σχετικά άρθρα