Απώλεια λίπους από το πάγκρεας αντιστρέφει τον διαβήτη τύπου 2

απώλεια λίπους

Απώλεια μικρότερη του ενός γραμμαρίου λίπους από το πάγκρεας αντιστρέφει τον διαβήτη τύπου 2, σύμφωνα με μια νέα έρευνα.

Ειδικοί του Πανεπιστημίου του Newcastle ανακάλυψαν πως η νόσος – που προσβάλει εκατομμύρια ανθρώπους ανά τον κόσμο και είναι σε έξαρση – προκαλείται από λίπος που έχει συσσωρευτεί στο πάγκρεας.
Η χρόνια νόσος, η οποία μπορεί να έχει σοβαρές συνέπειες για τους ασθενείς, εμφανίζεται όταν υπάρχει αυξημένη γλυκόζη στο αίμα.
Ο καθηγητής Roy Taylor, επικεφαλής της μικρής δοκιμής, δημοσιεύει τα αποτελέσματα στο Diabetes Care και συγχρόνως τα παρουσιάζει στο παγκόσμιο συνέδριο στο Vancouver.
Η έρευνα έγινε σε 18 άτομα με διαβήτη τύπου 2 και 9 υπέρβαρα άτομα που δεν είχαν τη νόσο. Όλοι είχαν κάνει θεραπεία για την παχυσαρκία με γαστρικό bypass και όλοι οι διαβητικοί ασθενείς είχαν σταματήσει τη φαρμακευτική αγωγή μετά την βαριατρική επέμβαση. Μετρήθηκε η ανταπόκρισή τους στην ινσουλίνη πριν την επέμβαση και ξανά 8 εβδομάδες μετά.
Και οι δύο ομάδες έχασαν το ίδιο ποσοστό βάρους, περίπου 13% της αρχικής τους μάζας, όμως το λίπος που ήταν συσσωρευμένο στο πάγκρεας δεν άλλαξε στο μη-διαβητικό γκρουπ – κάτι που διαπιστώθηκε χρησιμοποιώντας μαγνητικές τομογραφίες – έπεσε όμως σε κανονικά επίπεδα στα άτομα με διαβήτη.
Οι ερευνητές είπαν πως αυτό δείχνει πως το συσσωρευμένο λίπος στο πάγκρεας των ατόμων με διαβήτη τύπου 2 εμποδίζει την ινσουλίνη να παράγεται κανονικά. Τα 0,6 γραμμάρια λίπους κατά μέσο όρο που απομακρύνθηκαν από το πάγκρεας ήταν το σημαντικό εύρημα, που αποκάλυψε πως μια σχετικά μικρή ποσότητα λίπους μπορεί να καθορίσει αν κάποιος έχει διαβήτη τύπου 2.
Όταν αυτή η μικρή ποσότητα έφυγε, η έκκριση ινσουλίνης επέστρεψε σε κανονικά επίπεδα, με άλλα λόγια, τα άτομα απαλλάχτηκαν από τον διαβήτη.
Ο καθηγητής Taylor είπε: “Για τους ανθρώπους με διαβήτη τύπου 2, το να χάσουν βάρος τους επιτρέπει να απομακρύνουν το λίπος από το πάγκρεας και επιτρέπει στη λειτουργία του να είναι κανονική. Αν ρωτάτε πόσο βάρος πρέπει να χάσει κανείς για να απαλλαχθεί από τον διαβήτη, η απάντηση είναι 1 γραμμάριο. Αλλά αυτό το ένα γραμμάριο πρέπει να είναι λίπος του παγκρέατος. Προς το παρόν, ο μόνος τρόπος που έχουμε για να το πετύχουμε αυτό είναι η μείωση των θερμίδων με κάθε τρόπο – με δίαιτα ή επέμβαση. Η έρευνα αυτή μας έδειξε πως η αλλαγή της ποσότητας λίπους στο πάγκρεας συνδέεται με τον διαβήτη τύπου 2“.
Ο καθηγητής O’Rahilly πρόσθεσε: “Το λίπος δεν χάνεται μόνο από τον λιπώδη ιστό αλλά και από άλλα σημεία, όπως το συκώτι, τους μυς και το πάγκρεας, δηλαδή εκεί που πάει το λίπος όταν κάποιος είναι υπέρβαρος. Μαζί με το λίπος, φεύγει και ο διαβήτης. Η απώλεια βάρους βραχυπρόθεσμα δεν είναι κάτι δύσκολο. Υπάρχουν χιλιάδες άνθρωποι που τα έχουν καταφέρει και υπάρχουν εκατοντάδες τρόποι να το πετύχει κανείς. Η πραγματική πρόκληση βρίσκεται στο να διατηρηθεί χαμηλό το βάρος μακροπρόθεσμα. Αυτό είναι κάτι για το οποίο δεν μας πληροφορεί η συγκεκριμένη έρευνα. Ενδέχεται δηλαδή, αν το βάρος επιστρέψει, μαζί του να επιστρέψει και ο διαβήτης“.
GlykouliGr
Πηγές:
http://www.ncl.ac.uk/
https://uk.news.yahoo.com
http://www.independent.co.uk/

Total
1
Shares
Σχετικά άρθρα
Περισσότερα

Ένταξη της νέας τεχνολογίας μετρήσεων, με χρήση αισθητήρα (scaner), των τιμών του σακχάρου, στον Κανονισμό παροχών του Ε.Ο.Π.Υ.Υ.

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΝΕΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΔΙΑΒΗΤΙΚΩΝ (ΣΥ.Ν.Ε.Δ) ΑΘΗΝΑ 10/3/2017 Αριθ.πρωτ. 163 Προς Πρόεδρο ΕΟΠΥΥ Κον Σ. Μπερσίμη ΘΕΜΑ : Ένταξη…