Χοιρινό στην κατσαρόλα με κολοκύθα

χοιρινό κολοκύθα

Αυτό το υγιεινό, εποχιακό πιάτο θα σας βάλει στο πνεύμα του φθινοπώρου. Η κολοκύθα είναι χαμηλή σε αλάτι και πλούσια σε φυτικές ίνες και κάλιο. Οι φυτικές ίνες βοηθούν στην μείωση των επιπέδων χοληστερόλης, και το κάλιο στην διατήρηση της πίεσης σε υγιεινά επίπεδα.
Ανά Μερίδα: Γλυκαιμικό Φορτίο 6, Πρωτεΐνη 23 γρ., Υδατάνθρακες 18 γρ., Λίπος 13 γρ. (από τα οποία κορεσμένα τα 3 γρ.), Φυτικές Ίνες 3 ΓΡ.
Χρήσιμες Πληροφορίες
Μερίδες: 6-8
Απαιτούμενος χρόνος: 60′
Βαθμός δυσκολίας: 3/5
Κόστος: 3/5
Υλικά
1/4 φλυτζάνι τσαγιού παρθένο ελαιόλαδο
1 κιλό χοιρινή ωμοπλάτη χωρίς κόκαλο, κομμένη σε κομμάτια 3-5 εκ.
2 κρεμμύδια, ψιλοκομμένα
3 σκελίδες σκόρδο, τριμμένες
1 κονσέρβα των 400 γρ ντοματάκια, μαζί με τον χυμό
1 1/2 φλυτζάνια τσαγιού νερό
500 γρ. Γογγύλια, κομμένα σε κομμάτια των 3 εκ.
4 φλυτζάνια τσαγιού φύλλα από γογγύλια ή λάχανο, ψιλοκομμένα
1 κολοκύθα του 1 κιλού, χωρίς τους σπόρους, καθαρισμένη και κομμένη σε κομμάτια των 3 εκ.
Εκτέλεση
1. Σε μία μεγάλη κατσαρόλα (που να μπορεί να μπει στον φούρνο) ζεστάνετε το λάδι σε μέτρια προς δυνατή φωτιά μέχρι να κάψει, αλλά να μην βγάζει καπνό. Τσιγαρίστε το χοιρινό, το οποίο το έχετε πατήσει να φύγουν τα υγρά, σε δόσεις και μεταφέρετε τα κομμάτια σε ένα μπολ με μια τρύπια κουτάλα.
2. Βάλτε τα κρεμμύδια στην κατσαρόλα, τσιγαρίστε τα ανακατεύοντας που και που μέχρι να χρυσίσουν και προσθέστε και το σκόρδο. Προσθέστε τα ντοματάκια με τον χυμό τους, λιώνοντας τα, μαζί με το νερό και το χοιρινό με ότι ζουμιά έχουν μαζευτεί στο μπολ. Αφήστε το να πάρει μια βράση, και σιγοψήστε το φαγητό, με σκεπασμένη την κατσαρόλα, σε ένα φούρνο που τον έχετε προθερμάνει στους 170°C για περίπου 1 ώρα.
3. Προσθέστε τα γογγύλια και συνεχίστε το ψήσιμο, με σκεπασμένη την κατσαρόλα, για 20 λεπτά. Βάλτε και τα φύλλα ή το λάχανο και αφήστε το για άλλα 25 με 30 λεπτά ή μέχρι να μαλακώσει η κολοκύθα. Προσθέστε αλάτι και πιπέρι και σερβίρετε αν θέλετε με λίγο καστανό ρύζι μπασμάτι.
Ο Δρ. Φαίδων Lindberg-Χατζηπαναγιώτου είναι παθολόγος-διαβητολόγος, ειδικός σε θέματα διατροφής. Ο Δρ. Λιντμπεργκ σας δίνει τις συμβουλές του και παρουσιάζει εβδομαδιαία μενού και άφθονες λαχταριστές συνταγές που θα σας πείσουν να αλλάξετε διατροφικές συνήθειες και να απολαύσετε καλύτερη υγεία.

Total
1
Shares
Σχετικά άρθρα