Αλκοόλ και διαβήτης: 7 σημεία που θέλουν προσοχή

αλκοόλ

Οι άνθρωποι που νοσούν με διαβήτη χρειάζεται να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί όσον αφορά την κατανάλωση αλκοόλ, καθώς το αλκοόλ μπορεί να συμβάλει στην εμφάνιση επιπλοκών.

Αφενός το αλκοόλ εμποδίζει το συκώτι να ρυθμίσει το σάκχαρο στο αίμα και αφετέρου αλληλεπιδρά με κάποια από τα φάρμακα που χρησιμοποιούνται για την αντιμετώπιση του διαβήτη. Ακόμα κι αν το καταναλώνετε σπάνια, υπάρχουν κάποια πράγματα που θα πρέπει να έχετε υπόψιν σας ώστε να μη θέσετε την υγεία σας σε κίνδυνο:
1. Το αλκοόλ αλληλεπιδρά με τα φάρμακα
Το αλκοόλ μπορεί να γίνει η αιτία να αυξηθούν ή να μειωθούν τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα, αναλόγως το πόσο πίνετε. Κάποια χάπια για τον διαβήτη ρίχνουν τα επίπεδα του σακχάρου στο αίμα καθώς διεγείρουν το πάγκρεας ώστε να παράγει περισσότερη ινσουλίνη. Ο συνδυασμός φαρμάκων που ρίχνουν το σάκχαρο και κατανάλωσης αλκοόλ μπορεί να οδηγήσει σε υπογλυκαιμία ή σε «ινσουλινικό σοκ», κάτι που συνιστά ιατρικό επείγον.
2. Το αλκοόλ εμποδίζει το συκώτι σας να κάνει αυτό που πρέπει
Όταν καταναλώνετε αλκοόλ το συκώτι πρέπει να δουλέψει ώστε να το απομακρύνει από το αίμα σας, αντί να δουλεύει ώστε να ρυθμίσει το σάκχαρο. Αυτός είναι και ο λόγος που δεν πρέπει ποτέ να καταναλώνετε αλκοόλ όταν το σάκχαρό σας βρίσκεται ήδη χαμηλά.
3. Ποτέ μην πίνετε με άδειο στομάχι
Η τροφή μειώνει το ρυθμό με τον οποίο το αλκοόλ απορροφάται από την κυκλοφορία του αίματος. Καλό είναι να καταναλώνετε κάποιο σνακ με υδατάνθρακες πριν πιείτε αλκοόλ.
4. Πάντα να ελέγχεται το σάκχαρό σας πριν καταναλώσετε αλκοόλ
Το αλκοόλ επηρεάζει την ικανότητα του συκωτιού να παράγει γλυκόζη – πρέπει πάντα να μετράτε το σάκχαρό σας πριν πιείτε κάποιο αλκοολούχο ποτό.
5. Το αλκοόλ μπορεί να οδηγήσει σε υπογλυκαιμία
Μέσα σε μερικά λεπτά από την κατανάλωση αλκοόλ και μέχρι και 12 ώρες αργότερα, υπάρχει ο κίνδυνος τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα να πέσουν.  Μετά την κατανάλωση, πάντα να ελέγχετε το σάκχαρο για να διαπιστώνετε πως είναι μέσα στα όρια ασφαλείας. Αν είναι κάτω από 100mg/dL, καταναλώστε ένα σνακ για να το ανεβάσετε.
6. Το να πίνετε αργά μπορεί να σώσει τη ζωή σας
Αν ζυγίζετε 70 κιλά, χρειάζονται δύο περίπου ώρες για να καταβολίσει το συκώτι σας ένα ποτό. Η μεγάλη κατανάλωση αλκοόλ μπορεί να σας κάνει να ζαλιστείτε, να νυστάξετε και να αποπροσανατολιστείτε – τα ίδια συμπτώματα που έχει και η υπογλυκαιμία. Εξασφαλίστε ένα ιατρικό βραχιόλι το οποίο μπορεί να δώσει την πληροφορία στους ανθρώπους που βρίσκονται γύρω σας ότι έχετε διαβήτη, έτσι ώστε αν αρχίσετε να συμπεριφέρεστε σαν να βρίσκεστε σε κατάσταση μέθης, να ξέρουν ότι τα συμπτώματα μπορεί να οφείλονται σε υπογλυκαιμία. Αν πάθετε υπογλυκαιμία χρειάζεστε φαγητό/ταμπλέτες γλυκόζης ώστε να ανεβάσετε το σάκχαρό σας.
7. Το να ξέρετε τα όριά σας μπορεί να σώσει τη ζωή σας
Ο ιατρός σας θα σας πει πόσο αλκοόλ είναι ασφαλές να καταναλώσετε. Ανάλογα με την κατάσταση της υγείας σας, αυτό μπορεί να σημαίνει και καθόλου αλκοόλ. Σε κάποιες περιπτώσεις οι γυναίκες με διαβήτη δεν μπορούν να καταναλώσουν πάνω από ένα ποτό τη μέρα. Οι άντρες δεν θα πρέπει να καταναλώνουν πάνω από δύο.
GlykouliGr
Πηγές: American Diabetes Association. (September 2013). Retrieved August 12, 2014, from http://www.diabetes.org/food-and-fitness/food/what-can-i-eat/alcohol.html.
Diabetes & Alcohol. (n.d.) University of California, San Francisco. Retrieved August 12, 2014, from http://dtc.ucsf.edu/living-with-diabetes/diet-and-nutrition/diabetes-alcohol/.

Total
0
Shares
Σχετικά άρθρα