Ο Παντεσπάνιους ξεναγεί τους Έλληνες μαθητές στον κόσμο των παιδιών με διαβήτη

παντεσπάνιους

Μία διαφορετική προσέγγιση στο μεγάλο πρόβλημα του παιδικού διαβήτη επιχειρείται στα ελληνικά σχολεία, με ένα ιδιαίτερο βιβλίο και ήρωα ένα παιδί που ανακαλύπτει την ασθένεια και όλα όσα χρειάζεται να αλλάξει στη ζωή του για να είναι υγιής

«To ημερολόγιο ενός παιδιού με σακχαρώδη διαβήτη» θα ξεφυλλίσουν οι μαθητές αλλά και οι εκπαιδευτικοί στα δημοτικά σχολεία όλης της χώρας τους επόμενους τρεις μήνες προκειμένου να ενημερωθούν για την καθημερινότητα του μικρού ασθενή με διαβήτη που μπορεί να υπάρχει – και συνήθως υπάρχει αλλά «κρύβεται»- ανάμεσά τους για να τον βοηθήσουν αλλά και για να τον κατανοήσουν.
Στην καθημερινότητα του ασθενή με διαβήτη στην οποία «εισάγονται» κάθε χρόνο, όχι πάντοτε με τον πιο ομαλό τρόπο, τουλάχιστον 300 παιδιά ηλικίας 6 έως 16 χρόνων στην Ελλάδα, τα οποία προσβάλλονται από τον διαβήτη τύπου 1 ή νεανικό διαβήτη. Πρόκειται για αυτοάνοσο νόσημα που οφείλεται σε υπερλειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος το οποίο επιτίθεται στο πάγκρεας και το καταστρέφει.
Ο διαβήτης τύπου 1 παρουσιάζεται απότομα, με πολύ μεγάλες αυξήσεις των επιπέδων γλυκόζης (σακχάρου) στο αίμα. Προκαλεί πολυουρία, πολυδιψία και ραγδαία απώλεια βάρους (ακόμα και 10-15 κιλά μέσα σε 1-2 μήνες). Στα μικρά παιδιά (σχολική και προσχολική ηλικία) χαρακτηριστική ένδειξη είναι η αιφνίδια εμφάνιση νυχτερινής ενούρησης (βρέχουν το κρεβάτι τους). Ο διαβήτης τύπου 1 απαιτεί χρήση ινσουλίνης από την πρώτη στιγμή της διάγνωσης και εφ’ όρου ζωής.
Στο βιβλίο «Ο Παντεσπάνιους κι εγώ – Το ημερολόγιο ενός παιδιού με σακχαρώδη διαβήτη» ο 11χρονος ήρωας ο Παύλος, αιφνιδιάζεται όταν μαθαίνει ότι έχει παιδικό διαβήτη. Η πρόκληση είναι μεγάλη και αλλάζει τη συμπεριφορά του στο σπίτι και στο σχολείο. Αποφασίζει να μην αφήσει τον διαβήτη να τον καταδυναστεύει αλλά να ζήσει μαζί του, αλλά η μάχη που δίνει είναι σκληρή.
Την αξία της ενημέρωσης αλλά και της βιωματικής μάθησης για ένα θέμα τόσο ιδιαίτερο και ευαίσθητο όπως είναι το θέμα της ασθένειας και δη ενός παιδιού υπογράμμισαν οι εκπρόσωποι της ιατρικής κοινότητας και της εταιρίας, κατά την παρουσίαση του βιβλίου.
«Το ημερολόγιο ενός παιδιού µε σακχαρώδη διαβήτη» και το υποστηρικτικό του υλικό έρχεται να καλύψει ένα σοβαρό κενό γνώσης γύρω από τη νόσο στο οικογενειακό, αλλά και το σχολικό περιβάλλον» ανέφερε ο πρόεδρος της Ελληνικής Διαβητολογικής Εταιρείας κ. Ιωάννης Ιωαννίδης, ενώ ο πρόεδρος της Ελληνικής Ομοσπονδίας για το Διαβήτη, κ. Σωτήρης Ράπτης εξέφρασε την ευχή «η ενημέρωση της σχολικής κοινότητας µέσω του βιβλίου να βελτιώσει την αποδοχή και υποστήριξη των παιδιών που ζουν µε διαβήτη και να τα βοηθήσει να αναπτύξουν τις ικανότητές τους και να αυξήσουν την αυτοπεποίθησή τους».
Το ημερολόγιο του 11χρονου Παύλου, το οποίο έγραψε ο συγγραφέας Φίλιππος Μανδηλαράς και εικονογράφησε η Ναταλία Καπατσούλια, εντάσσεται στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας ευαισθητοποίησης για τον Διαβήτη Τύπου 1 στο σχολικό περιβάλλον μεγάλης φαρμακευτικής εταιρίας, η οποία φέρει την έγκριση του Υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων και τελεί υπό την αιγίδα της Ελληνικής Διαβητολογικής Εταιρείας (ΕΔΕ) και της Ελληνικής Ομοσπονδίας για τον Διαβήτη (ΕΛΟΔΙ). Μάλιστα, ο συγγραφέας προχώρησε και σε θεατρική διασκευή του βιβλίου, για να μπορέσουν οι μαθητές να εκπαιδευτούν βιωματικά, να γίνουν οι ίδιοι ήρωες του έργου και να ανεβάσουν τη δική τους θεατρική παράσταση.
Επίσης, για την επιστημονική ενημέρωση αλλά και την υποστήριξη που χρειάζεται ένα παιδί με διαβήτη συντάχθηκε ενημερωτικό έντυπο από την Ελληνική Διαβητολογική Εταιρεία, με γενικές πληροφορίες για τον σακχαρώδη διαβήτη τύπου 1 (συμπτώματα, αντιμετώπιση, τρόπος ζωής) το οποίο απευθύνεται σε εκπαιδευτικούς.
Η φαρμακευτική εταιρία Sanofi έχει αναλάβει την ανάπτυξη, την επιμέλεια και το κόστος όλων των υλικών, τα οποία είναι διαθέσιμα και σε ηλεκτρονική μορφή στον ιστότοπο www.kalikardia.gr και καλεί τους εκπαιδευτικούς να μοιραστούν το ηλεκτρονικό βιβλίο με τους μαθητές τους και να ανεβάσουν τη δική τους θεατρική παράσταση «Ο Παντεσπάνιους κι εγώ», μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2016.
Πηγή: http://www.protothema.gr

Total
0
Shares
Σχετικά άρθρα
Αυτό είναι το νέο αυτόνομο CGM σύστημα για real time αποτελέσματα χωρίς μετρήσεις που αποζημιώνεται από τον ΕΟΠΥΥ - Γιατί να το προτιμήσω
Περισσότερα

Αυτό είναι το νέο αυτόνομο CGM σύστημα για real time αποτελέσματα χωρίς μετρήσεις που αποζημιώνεται από τον ΕΟΠΥΥ – Γιατί να το προτιμήσω

Τέλος οι μετρήσεις! Ποιο είναι το νέο CGM σύστημα μέτρησης σακχάρου που αποζημιώνεται από τον ΕΟΠΥΥ και υπόσχεται…