Διαβήτης, βότανα και συμπληρώματα διατροφής

βότανα

Πολλοί άνθρωποι με διαβήτη στρέφονται στα βότανα και στα συμπληρώματα διατροφής και βιταμινών ως λύση για να ελέγξουν τα επίπεδα του σακχάρου στο αίμα.

Τα θεραπευτικά αυτά συμπληρώματα μπορεί εύκολα να τα προμηθευτεί κάποιος  από τοπικά σημεία πώλησης ή και να τα φτιάξει στο σπίτι. Παρόλο που σε συγκεκριμένες περιπτώσεις μπορεί να έχουν κάποια οφέλη γι αυτόν που τα καταναλώνει, δεν πρέπει να υποκαθιστούν τη φαρμακευτική αγωγή.
Επίδραση στις αυτοάνοσες καταστάσεις
Η έρευνα που αφορά τα μικροσυστατικά, τα συμπληρώματα, τις ειδικές τροφές και την επίδραση που έχουν στη διαχείριση ή την πρόκληση του διαβήτη συνεχίζεται. Κάποια από αυτά τα συστατικά περιλαμβάνουν για παράδειγμα τη βιταμίνη Β3, το χρώμιο, το μαγνήσιο,  διάφορα αντιοξειδωτικά, τη βιταμίνη D, την καφεΐνη, την κανέλα, το τσίλι. Δεν υπάρχουν στοιχεία που αποδεικνύουν πως κάποιο από αυτά μπορεί να αποτρέψει ή να προκαλέσει διαβήτη.
Πολλά από τα βότανα και τις συμπληρωματικές θεραπείες που πωλούνται στα μαγαζιά δεν έχουν ελεγχθεί και δεν έχουν δοκιμαστεί με τις διαδικασίες που ισχύουν για τα συνταγογραφημένα φάρμακα.
Αν παίρνετε διάφορα βότανα ή συμπληρωματικές θεραπείες, είναι σημαντικό να μιλήσετε με τον ιατρό σας και να μη διακόψετε τη φαρμακευτική σας αγωγή. Ενδέχεται να υπάρχουν κίνδυνοι που σχετίζονται με τα συμπληρώματα, επειδή επηρεάζουν τον τρόπο που λειτουργούν τα διαβητικά φάρμακα και ίσως χειροτερεύσουν τυχόν υπάρχουσες επιπλοκές της νόσου (για παράδειγμα προβλήματα με τα νεφρά)
Συμπληρώματα
Τα συμπληρώματα βιταμινών και μετάλλων γίνονται ολοένα πιο δημοφιλή, αλλά δεν έχουν διαπιστωμένα οφέλη για τους ανθρώπους με διαβήτη, εκτός αν υπάρχει κάποια σημαντική έλλειψη ή σας τα έχει συνταγογραφήσει ο ιατρός σας. Εξαίρεση αποτελούν οι έγκυες γυναίκες ή αυτές που σχεδιάζουν να τεκνοποιήσουν.
Οι περισσότεροι άνθρωποι πρέπει να στοχεύουν να παίρνουν τα απαραίτητα συστατικά από μια ισορροπημένη δίαιτα. Αν ανησυχείτε πως σας λείπει κάποιο συστατικό συζητήστε το με τον ιατρό σας.
Παραμείνετε ασφαλείς
Για την ώρα δεν υπάρχει γνωστή θεραπεία για τον διαβήτη, έτσι κάθε επιχείρημα που λέει πως οι εναλλακτικού τύπου θεραπείες μπορούν να φέρουν την ίαση, δεν έχει επιστημονική τεκμηρίωση. Να θυμάστε πως φράσεις όπως «φυσικό», «βότανο» και «προερχόμενο από φυτό» δεν σημαίνουν απαραίτητα «ασφαλές».
GlykouliGr
Πηγή: https://www.diabetes.org.uk

Total
0
Shares
Σχετικά άρθρα
flour_gluten-free
Περισσότερα

Άλευρα χωρίς γλουτένη

Είναι άξιο θαυμασμού το πόσα είδη αλεύρων χωρίς γλουτένη υπάρχουν σε όλο τον κόσμο και μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε, γνωρίζοντας και την ιδιαίτερη υφή, αρωμα, συμπεριφορά του καθενός στα εδέσματά μας.