Διαβήτης: Ποιοι κινδυνεύουν πιο πολύ να προσβληθούν;

διαβήτης

Ο διαβήτης προσβάλλει όλο και περισσότερους ανθρώπους. Επιπλέον σύμφωνα με πρόσφατες πληθυσμιακές έρευνες βρέθηκε ότι το ένα τρίτο των ενηλίκων που πάσχουν από διαβήτη δεν το ξέρουν.

Έχει παρατηρηθεί μια σημαντική αύξηση των κρουσμάτων διαβήτη τύπου 2, δηλαδή αυτού που συνήθως προσβάλλει τους ενήλικες. Ωστόσο, εκείνο που ανησυχεί ακόμη πιο πολύ, είναι το ότι παρατηρείται αύξηση του διαβήτη τύπου 2 σε παιδιά και έφηβους, που κυρίως προσβάλλονται από διαβήτη τύπου 1.
Παρά το γεγονός ότι γίνονται εκστρατείες ευαισθητοποίησης και ενημέρωσης του κοινού για το σοβαρό αυτό πρόβλημα, βλέπουμε ότι ένα μεγάλο ποσοστό ενηλίκων, πάσχουν χωρίς να το αντιλαμβάνονται.
Είναι λοιπόν ευκαιρία να δούμε ξανά ποιοι είναι αυτοί που κινδυνεύουν περισσότερο από το διαβήτη τύπου 2, το διαβήτη της ωριμότητας που παρουσιάζεται κυρίως στους ενήλικες αλλά ολοένα συχνότερα άρχισε να προσβάλλει έφηβους και παιδιά.
Άτομα που έχουν τα ακόλουθα χαρακτηριστικά πρέπει να είναι προσεκτικότερα και να εξετάζουν με το γιατρό τους το πρόβλημα του διαβήτη:

  • Ηλικία 45 ετών ή μεγαλύτερη
  • Οικογενειακό ιστορικό διαβήτη ανεξάρτητα από την ηλικία
  • Υπερβολικό βάρος σώματος ή παχυσαρκία
  • Καθιστική ζωή με σωματική άσκηση λιγότερο από 3 φορές την εβδομάδα
  • Ψηλή πίεση
  • Καλή χοληστερόλη HDL χαμηλή στο αίμα
  • Ψηλά τριγλυκερίδια αίματος
  • Διαβήτης κατά την εγκυμοσύνη ή γυναίκα που γέννησε παιδί υπέρβαρο με βάρος σώματος μεγαλύτερο από 4 κιλά
  • Γυναίκες με σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών
  • Ιστορικό με παθήσεις της καρδιάς, του εγκεφάλου ή των κάτω μελών
  • Άτομα που ανήκουν σε εθνικές ομάδες ψηλού κινδύνου όπως Λατινοαμερικάνοι, Ισπανικής προέλευσης, Αφρικανοαμερικανοί, Ινδιάνοι της Αμερικής, ιθαγενείς της Αλάσκας και Αμερικανοασιάτες
  • Άτομα με παθήσεις δέρματος όπως μελανίζουσα ακάνθωση, πάθηση που χαρακτηρίζεται από παχύ δέρμα, σκούρου χρώματος κοντά στο λαιμό και στις μασχάλες (acanthosis nigricans)
  • Τιμές γλυκόζης αίματος εκτός των κανονικών ορίων.

Ο διαβήτης ευθύνεται για μια σειρά από παθήσεις που προκαλούνται λόγω των ψηλών επιπέδων γλυκόζης στο αίμα που είναι η βασική ανωμαλία της νόσου.
Τα ψηλά επίπεδα γλυκόζης που παραμένουν για παρατεταμένα χρονικά διαστήματα στο αίμα, μπορούν να προκαλούν:

  • Απώλεια όρασης, τύφλωση
  • Νεφρική ανεπάρκεια
  • Ακρωτηριασμούς
  • Καρδιακές παθήσεις
  • Εγκεφαλικά επεισόδια
  • Στυτική ανεπάρκεια

Σε έρευνα που διεξήγαγαν επιστήμονες και γιατροί από τα Εθνικά Ινστιτούτα Υγείας των Ηνωμένων Πολιτειών σε ενήλικες άνω των 20 ετών (έρευνα NHANES, National Health And Nutrition Examination Survey), προέκυψαν τα ακόλουθα ενδιαφέροντα και ανησυχητικά δεδομένα:
1. Το ποσοστό του πληθυσμού ενηλίκων που παρουσιάζει διαβήτη ανέβηκε από το 5,1% που ήταν μεταξύ 1988-1994, στο 6,5% μεταξύ 1999-2002.
2. Περίπου 2,8% των ενηλίκων στη χώρα αυτή, δηλαδή το ένα τρίτο αυτών που πάσχουν από διαβήτη, δεν το ξέρουν ότι προσβλήθηκαν από τη νόσο
3. Περίπου 25% των ενηλίκων έχουν ανώμαλο τεστ ανοχής στη γλυκόζη. Οι ανωμαλίες του τεστ στη γλυκόζη σε μη διαβητικούς ασθενείς, μπορούν να δείξουν ότι ένας ασθενής πάσχει από προ-διαβήτη. Οι ασθενείς με προ-διαβήτη έχουν σημαντικά αυξημένο κίνδυνο να προσβληθούν από διαβήτη τύπου 2 που είναι η συχνότερη μορφή διαβήτη και από έμφραγμα μυοκαρδίου και αποπληξία (εγκεφαλικό επεισόδιο)
Το 2014 ο αριθμός των ανθρώπων που διαγνώστηκαν με διαβήτη παγκόσμια ανερχόταν σε 422 εκατομμύρια. Το 1980 ο αριθμός των διαβητικών ήταν μόνο 108 εκατομμύρια.
Είναι λοιπόν εξαιρετικά σημαντικό, ο καθένας να γνωρίζει εάν έχει παράγοντες που αυξάνουν τον κίνδυνο του να προσβληθεί από διαβήτη, εάν έχει διαβήτη ή εάν έχει προ-διαβήτη.
Ο προ-διαβήτης, είναι διαταραχή του μεταβολισμού της γλυκόζης. Χαρακτηρίζεται από επίπεδα γλυκόζης αίματος ψηλότερα από το κανονικό αλλά όχι αρκετά ψηλά για να θεωρηθεί ότι ο ασθενής παρουσιάζει διαβήτη. Ο προ-διαβήτης αυξάνει σημαντικά τον κίνδυνο προσβολής από διαβήτη τύπου 2, για έμφραγμα μυοκαρδίου και εγκεφαλικά επεισόδια.
Εάν κάποιος αντιληφθεί έγκαιρα ότι παρουσιάζει προ-διαβήτη, τότε μπορεί άμεσα να λάβει μέτρα για να προλάβει την προσβολή του από διαβήτη. Για παράδειγμα μπορεί να μειώσει την ποσότητα θερμίδων που παίρνει καθημερινά από τη διατροφή του, να αυξήσει τη σωματική του άσκηση και να προσπαθήσει να διατηρεί ένα κανονικό βάρος σώματος. Όλα αυτά τα μέτρα θα του επιτρέψουν, να αποτρέψει ή να επιβραδύνει ουσιαστικά την προσβολή του από διαβήτη τύπου 2.
Μια μεγάλη έρευνα έδειξε σε ασθενείς με προ-διαβήτη ότι οι αλλαγές στον τρόπο ζωής τους που επέφεραν μείωση του σωματικού τους βάρους κατά 5%-7%, μείωσαν τον κίνδυνο προσβολής τους από διαβήτη κατά 58%.
Σε ασθενείς με διαβήτη, η διατήρηση σε κανονικά επίπεδα της γλυκόζης, της χοληστερόλης αίματος και της αρτηριακής πίεσης, θα προλάβει ή θα επιβραδύνει την εκδήλωση των επικίνδυνων επιπλοκών του διαβήτη.
Η συνεργασία των ασθενών με τους γιατρούς τους για το σκοπό αυτό, έχει τεράστια σημασία.
Πηγή: https://www.medlook.net/

Total
0
Shares
Σχετικά άρθρα