Πάσχα, διαβήτης και… σοκολάτα!

σοκολάτα

Το Πάσχα είναι η εποχή της οικογένειας, των φίλων, του φαγητού και… – καλά το μαντέψατε – της σοκολάτας! Με τα εμπορικά καταστήματα να είναι γεμάτα από σοκολατένια πασχαλινά αυγά (μικρά, μεγάλα, μέτρια, γιγαντιαία, γεμιστά με παιχνίδι έκπληξη κλπ) είναι δύσκολο να αντισταθεί κανείς!

Ας δούμε, όμως, πως μπορούμε να την καταναλώσουμε με υγιεινότερο τρόπο.
Είναι μύθος πως οι άνθρωποι που νοσούν με διαβήτη πρέπει να καταναλώνουν σοκολάτα για διαβητικούς. Για του λόγου το αληθές, το Diabetes UK προτείνει την κατανάλωση πραγματικής σοκολάτας και την αποφυγή της ‘διαβητικής’ σοκολάτας! Αυτό συμβαίνει γιατί η δεύτερη δεν προσφέρει κανένα όφελος στην υγεία.
Πραγματική σοκολάτα
-Περιέχει υδατάνθρακες σε μορφή επιπρόσθετης ζάχαρης που επηρεάζει τε επίπεδα σακχάρου στο αίμα
-Περιέχει λιπαρά
-Περιέχει θερμίδες
Διαβητική σοκολάτα
-Αντί για ζάχαρη, περιέχει πολλά γλυκαντικά όπως φρουκτόζη και σορβιτόλη, τα οποία και πάλι επηρεάζουν τα επίπεδα σακχάρου
-Συνήθως περιέχει τις ίδια ποσότητες λιπαρών – μόνο που είναι χειρότερης ποιότητας, δηλαδή κορεσμένα και τρανς λιπαρά
-Έχει σχεδόν τις ίδιες θερμίδες
-Έχει την τάση να λειτουργεί ως καθαρτική κι έτσι σας κάνει να επισκέπτεστε συχνότερα την τουαλέτα
-Είναι ακριβότερη από την κανονική σοκολάτα.
Σοκο-συμβουλές
1. Τρώτε μαύρη σοκολάτα καλής ποιότητας. Έχει εντονότερη γεύση από την γάλακτος κι έτσι δεν χρειάζεται να φάτε μεγάλη ποσότητα για να ικανοποιήσετε την όρεξή σας. Επίσης, έχει λιγότερη ζάχαρη καθώς και αντιοξειδωτικά.
2. Αν θέλετε η σοκολάτα σας να είναι πιο… περιπετειώδης,  προτιμήστε να είναι με φρούτα αντί με ξηρούς καρπούς, λόγω λιγότερων θερμίδων.
3. Δοκιμάστε εναλλακτικά της σοκολάτας, προϊόντα με χαμηλά λιπαρά, όπως για παράδειγμα γιαούρτι σοκολάτας και μους ή σορμπέ με λίγες θερμίδες.
4. Τρώτε αργά – αφήστε τη σοκολάτα να λιώσει στο στόμα σας δίνοντας έτσι χρόνο στον εαυτό σας να απολαύσει την γεύση και την υφή της.
5. Βάλτε τη σοκολάτα στο ψυγείο πριν τη φάτε, καθώς όταν είναι παγωμένη χρειάζεται περισσότερο χρόνο για να λιώσει στο στόμα σας.
6. Προσπαθήστε να τρώτε τη σοκολάτα μετά τα γεύματα, όταν θα είστε λιγότερο πεινασμένοι…
7. Διαβάστε τις ετικέτες και δείτε την περιεκτικότητα της σοκολάτας σε υδατάνθρακες, έτσι ώστε να προσαρμόσετε τα επίπεδα ινσουλίνης.
8. Αποφασίστε πόση θα φάτε και απομακρύνετε την υπόλοιπη. Αυτό θα σας αποτρέψει να φάτε «άλλο ένα κομμάτι» και να… την κατασπαράξετε όλη πριν ακόμα καλά καλά το καταλάβετε!
GlykouliGr

Total
0
Shares
Σχετικά άρθρα

Μαστίχα, η θαυματουργή

Η μαστίχα θεωρείται ένα προϊόν με πραγματικά θαυμαστά χαρακτηριστικά για την ιατρική, τη ζαχαροπλαστική, την ορθοδοντική κ.ά. Έρευνες δείχνουν πως η μαστίχα έχει αντισηπτική και αντιφλεγμονώδη δράση.