Ποιες είναι οι συχνότερες «παγίδες» για τη ρύθμιση του διαβήτη;

ρύθμιση διαβήτη

Ένα από τα πιο δύσκολα ερωτήματα, που υπάρχουν είναι γιατί το σάκχαρο ανεβαίνει ή κατεβαίνει, κάθε στιγμή. Κι αυτό, γιατί οι μηχανισμοί που διαμορφώνουν την τιμή του σακχάρου είναι πολύπλοκοι και επηρεάζονται από πολλούς παράγοντες. Αυτό δημιουργεί συχνά σύγχυση σε γιατρούς και ασθενείς, με αποτέλεσμα συχνά να λαμβάνονται λάθος αποφάσεις.

Μια παγίδα στη ρύθμιση του σακχάρου είναι να αποφασίζουμε την θεραπεία, χωρίς να έχουμε πλήρη εικόνα της διακύμανσης των τιμών του σακχάρου, σε όλη την διάρκεια της ημέρας. Οι μηχανισμοί που διαμορφώνουν υψηλά σάκχαρα το πρωί, είναι διαφορετικοί από αυτούς που εμφανίζουν υψηλά σάκχαρα, την υπόλοιπη μέρα. Έτσι, τα φάρμακα που επιλέγουμε στην πρώτη περίπτωση είναι διαφορετικά από τη δεύτερη. Μετρήστε, λοιπόν, το σάκχαρο πρωί νηστικός, προγευματικά, 2 ώρες μετά τα γεύματα και πριν τον ύπνο, ώστε να έχετε πλήρη εικόνα. Συζητήστε στη συνέχεια με τον γιατρό σας.
Όλα τα φάρμακα δεν ταιριάζουν σε όλους. Η επιλογή εξαρτάται από την γενικότερη κατάσταση στην υγεία σας και από τα υπόλοιπα φάρμακα, που παίρνετε, για άλλους λόγους. Μην παίρνετε ένα φάρμακο, επειδή έκανε καλό σε έναν φίλο σας.
Όταν παρουσιάζεται υψηλή τιμή σακχάρου δεν φταίει πάντα η αγωγή, που παίρνεται. Το σάκχαρο μπορεί να ανέβει, αν προηγουμένως είχατε κάνει μια υπογλυκαιμία, αν φάγατε κάτι χωρίς να υπολογίσετε τους υδατάνθρακες που περιέχει, αν έχετε κάποια άλλη αρρώστια, όπως ένα κρύωμα ή έναν πονόδοντο. Μην επιδιώκετε να αλλάξετε τα φάρμακα σας, λόγω περιστασιακών διαταραχών στη ρύθμιση των τιμών των σακχάρων. Προσπαθήστε με την βοήθεια του γιατρού να βρείτε τις αιτίες.
Μια παγίδα, που δύσκολα μπορείτε να αποφύγετε είναι η διόρθωση της υπογλυκαιμίας. Από φόβο, όταν μετράμε το σάκχαρο και είναι χαμηλό, τρώμε πολύ περισσότερο από ότι χρειάζεται. Πολλές φορές τρώμε πριν ακόμα πάθουμε υπογλυκαιμία, για πρόληψη. Αυτό έχει αποτέλεσμα να προσθέτουμε καθημερινά περιττές θερμίδες στο σώμα μας, να παχαίνουμε και να γίνεται δυσκολότερη η ρύθμιση του σακχάρου. Αντισταθείτε σε αυτό και χρησιμοποιείστε τον κανόνα του 15. Ο κανόνας του 15 λέει, ότι όταν το σάκχαρο πέσει κάτω από 70 mg/dl, θα πρέπει να καταναλώσετε 15 γραμμάρια υδατανθράκων και να ξαναμετρήσετε το σάκχαρο μετά από 15 λεπτά. Αν το σάκχαρο δεν έχει ανέβει πάνω από 70 mg/dl, επαναλάβετε την διαδικασία. 15 γραμμάρια υδατανθράκων υπάρχουν σε μια φέτα ψωμί 30 γραμμαρίων, σε μισό ποτήρι χυμό, σε ένα ποτήρι γάλα.
Γενικότερα, μην παίρνετε αποφάσεις, όταν δεν έχετε εξηγήσει προηγουμένως τι έχει συμβεί. Καταγράψτε το γεγονός και συζητήστε, το συντομότερο δυνατό, με τον γιατρό σας.
Δημήτριος Ρηγόπουλος,MD, PhD
Στρατιωτικός Ιατρός, Παθολόγος-Διαβητολόγος
Πηγή: http://www.kalikardia.gr/

Total
0
Shares
Σχετικά άρθρα
Καλύτερη διαχείριση του διαβήτη από τους νέους, όταν παίρνουν μέρος στη διαδικασία της απόφασης για χρήση cgm
Περισσότερα

Καλύτερη διαχείριση του διαβήτη από τους νέους, όταν παίρνουν μέρος στη διαδικασία της απόφασης για χρήση CGM

Έρευνα που διενεργήθηκε από το Νοσοκομείο Παίδων της Φιλαδέλφια στις ΗΠΑ, κατέληξε στο συμπέρασμα, ότι, όταν τα παιδιά…
Η εμπειρία μας δοκιμάζοντας το δείγμα του σύστηματος συνεχούς χορήγησης ινσουλίνης Omnipod DASH®
Περισσότερα

Η εμπειρία μας δοκιμάζοντας το δείγμα του σύστηματος συνεχούς χορήγησης ινσουλίνης Omnipod DASH®

Το είδαμε, το αξιολογήσαμε το δοκιμάσαμε. Τελικά κάναμε καλά που εμπιστευτήκαμε το σύστημα συνεχούς χορήγησης ινσουλίνης Omnipod DASH®;…