Ο διαβήτης μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο απώλειας της ακοής

απώλεια ακοής

Ο διαβήτης τύπου 2 μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο απώλειας της ακοής, λένε οι ερευνητές που προτείνουν στους διαβητικούς ασθενείς να υποβληθούν σε τεστ ακοής.

Η εξασθένιση της ακοής μπορεί να είναι πρώιμο σύμπτωμα του διαβήτη (σ.σ. οι άνθρωποι με προδιαβήτη έχουν 30% περισσότερες πιθανότητες να έχουν προβλήματα ακοής από ό,τι τα άτομα με φυσιολογικά επίπεδα σακχάρου), ενώ πλέον αποδεικνύεται και το αντίθετο. Οι ερευνητές αξιολόγησαν προηγούμενες μελέτες που εξετάζουν τη σχέση μεταξύ διαβήτη και απώλειας της ακοής.
Και το εντυπωσιακό είναι πως τα προβλήματα ακοής εμφανίζονται όχι μόνο στους ηλικιωμένους -για τους οποίους έχουν καταγραφεί άλλες αιτίες που σχετίζονται με την ηλικία και την εξασθένηση ακοής- αλλά και στους νεαρότερους σε ηλικία. «Αυτός ο παράγοντας από μόνος του προσδίδει βάρος, με την έννοια ότι ο διαβήτης τύπου 2 μπορεί να προκαλέσει βλάβες στην ακοή» εξήγησε η Elizabeth Helzner, επίκουρος καθηγήτρια στη Σχολή Δημόσιας Υγείας του Πολιτειακού Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης Downstate Medical Center.
Η απώλεια της ακοής έχει συνδεθεί με την κοινωνική απομόνωση, την κατάθλιψη, την νοητική έκπτωση, την άνοια και τον αυξημένο κίνδυνο πτώσεων, νοσηλείας και θανάτου, επισημαίνουν οι ερευνητές.
Ο σακχαρώδης διαβήτης τύπου 2 είναι η διαταραχή του μεταβολισμού που χαρακτηρίζεται από υψηλές τιμές γλυκόζης στο αίμα στα πλαίσια της ινσουλινοαντίστασης και σχετική ανεπάρκεια ινσουλίνης. Τα κλασικά συμπτώματα περιλαμβάνουν υπερβολική δίψα, συχνή ούρηση και συνεχές αίσθημα πείνας. Ο διαβήτης τύπου 2 ευθύνεται για το 90% περίπου των περιπτώσεων διαβήτη. Το υπόλοιπο 10% οφείλεται κυρίως στο σακχαρώδη διαβήτη τύπου 1 και το διαβήτη κύησης. Η παχυσαρκία σε άτομα με γενετική προδιάθεση στο διαβήτη τύπου 2 θεωρείται κύριο αίτιο της ασθένειας.
Τα τελευταία 50 χρόνια αυξήθηκαν σημαντικά τα ποσοστά του διαβήτη, παράλληλα με την παχυσαρκία. Από το 2010 έχουν νοσήσει περίπου 285 εκατομμύρια άτομα. Συγκριτικά: το 1985 οι ασθενείς ανέρχονταν σε 30 εκατομμύρια.
Πηγή: www.life2day.gr

Total
0
Shares
Σχετικά άρθρα
Η χρήση κλειστού συστήματος βρόγχου βοηθά στη βελτίωση του χρόνου εντός των ορίων και σε μείωση περιπτώσεων υπογλυκαιμίας, σύμφωνα με νέα έρευνα
Περισσότερα

Η χρήση συστήματος κλειστού βρόγχου βοηθά στη βελτίωση του χρόνου εντός των ορίων και σε μείωση περιπτώσεων υπογλυκαιμίας, σύμφωνα με νέα έρευνα

Η χρήση κλειστού συστήματος βρόγχου μπορεί να είναι ασφαλής για εφήβους και νεαρούς ενήλικες, σύμφωνα με το πόρισμα…