Ο Διαβήτης Κύησης μπορεί να προληφθεί

διαβήτης κύησης

Στην κύηση υπάρχει πιθανότητα να αναπτυχθεί Διαβήτης, ιδιαίτερα όταν η γυναίκα έχει αυξημένο βάρος, ή έχει ιστορικό Διαβήτη Κύησης σε προηγούμενη κύηση. Aυτές οι γυναίκες μπορούν να μειώσουν την πιθανότητα να αναπτύξουν Διαβήτη Κύησης, με αλλαγές στην καθημερινή τους συμπεριφορά.

Η δημοσίευση αφορούσε μια μελέτη, στην οποία συμμετείχαν 293 γυναίκες που είχαν αυξημένο βάρος (ΒΜΙ>30), ή ιστορικό Διαβητικό Κύησης, σε προηγούμενη κύηση. Οι γυναίκες αυτές χωρίστηκαν σε δυο ομάδες. Η πρώτη ομάδα ακολούθησε ένα εξατομικευμένο πρόγραμμα διατροφής και άσκησης, κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, με την βοήθεια ειδικών και διαιτολόγων. Η δεύτερη ομάδα ακολούθησε τη συνηθισμένη παρακολούθηση από τον γυναικολόγο.
Στις εβδομάδες 24η – 28η, οι γυναίκες υποβλήθηκαν σε καμπύλη γλυκόζης 75 γραμμαρίων, για να διαπιστωθούν αν υπάρχουν παθολογικές τιμές. Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι οι γυναίκες που ακολούθησαν το εξατομικευμένο πρόγραμμα διατροφής και άσκησης ανέπτυξε Διαβήτη Κύησης σε ποσοστό 13,9%. Αντίθετα, οι γυναίκες που ακολούθησαν την συνηθισμένη διαδικασία ανέπτυξαν Διαβήτη, σε ποσοστό 21,6%.
Τα δεδομένα αυτά δείχνουν, ότι οι γυναίκες που έχουν αυξημένο κίνδυνο να αναπτύξουν Διαβήτη Κύησης, μπορούν να τον προλάβουν. Μια μέτρια προσαρμογή της διατροφής και αύξηση της φυσικής δραστηριότητας, κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, μπορεί να απαλλάξει τις μισές τουλάχιστον γυναίκες από τον Διαβήτη.
Το άρθρο γράφτηκε από τον Ρηγόπουλο Δημήτριο, Παθολόγο-Διαβητολόγο
Πηγή: smarthealth.gr

Total
0
Shares
Σχετικά άρθρα