Σε συνδυασμό με την ινσουλίνη, τα χάπια για τον διαβήτη μπορούν να μειώσουν τον κίνδυνο θνητότητας

μετφορμίνη ινσουλίνη

Η αυξημένη δόση ινσουλίνης, όπως έχει ειπωθεί στο παρελθόν από προηγούμενες έρευνες, αυξάνει τον κίνδυνο καρκίνου, καρδιακής προσβολής και θνητότητας.

Η ινσουλίνη όταν λαμβάνεται μαζί με την μετφορμίνη – ένα οικονομικό και πολύ κοινό φάρμακο για τον έλεγχο του σακχάρου στο αίμα – μειώνει δυνητικά τον κίνδυνο θνητότητας και καρδιακών προσβολών σε ανθρώπους με διαβήτη Τύπου 2, σύμφωνα με νέα έρευνα.
«Στην έρευνα αυτή βρήκαμε πως υπάρχει σημαντική μείωση των θανάτων και καρδιακών προβλημάτων όταν αυτό το οικονομικό και κοινό φάρμακο χρησιμοποιείται σε συνδυασμό με την ινσουλίνη» μας λέει ο Craig Currie, καθηγητής του Πανεπιστημίου του Cardiff της Βρετανίας.
Η αυξημένη δόση ινσουλίνης αυξάνει τον κίνδυνο καρκίνου, καρδιακής προσβολής και θνητότητας, τα ευρήματα όμως έδειξαν πως η μετφορμίνη μπορεί να είναι η αιτία ώστε να εξασθενήσουν  οι κίνδυνοι που σχετίζονται με την ινσουλίνη.
Παρόλα αυτά, σύμφωνα με τους ερευνητές, δεν σημειώθηκε διαφορά στον κίνδυνο για καρκίνο ανάμεσα στους ανθρώπους που χρησιμοποιούν ινσουλίνη ως μοναδική θεραπεία και σε αυτούς που τη χρησιμοποιούν σε συνδυασμό με την μετφορμίνη.
Η αναδρομική έρευνα, που δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα PLOS ONE, αναζήτησε ανθρώπους με διαβήτη Τύπου 2 που έκαναν χρήση ινσουλίνης με ή χωρίς μετφορμίνη από το 2000 ως τώρα.
12.020 άνθρωποι εντοπίστηκαν από μια βάση δεδομένων και η ερευνητική ομάδα τους παρακολούθησε κατά μέσο όρο για 3,5 χρόνια, από την πρώτη στιγμή που τους συνταγογραφήθηκε ινσουλίνη.
«Παρόλο που η έρευνα υποδεικνύει τη δυνατότητα τα δύο αυτά φάρμακα να χρησιμοποιηθούν σε συνδυασμό για θεραπείες, χρειάζονται κι άλλες έρευνες ώστε να εντοπιστούν με ακρίβεια οι κίνδυνοι και τα πλεονεκτήματα της ινσουλίνης στους διαβητικούς Τύπου 2 και τα πιθανά πλεονεκτήματα που σχετίζονται με συνταγογράφηση της μετφορμίνης μαζί με την ινσουλίνη», ολοκληρώνει ο Currie.
GlykouliGr
http://indianexpress.com/

Total
0
Shares
Σχετικά άρθρα

Πανελλαδική καμπάνια ενημέρωσης για το διαβήτη

Μεγάλο Πανελλήνιο Πρόγραμμα Ενημέρωσης της Ελληνικής κοινής γνώμης γύρω από τον Σακχαρώδη Διαβήτη (Σ.Δ.) ξεκίνησε το Μάρτιο του 2012 από την πόλη της Λάρισας, το Εθνικό Κέντρο Έρευνας, Πρόληψης και Θεραπείας του Σακχαρώδη Διαβήτη και των Επιπλοκών του (Ε.ΚΕ.ΔΙ.).