7 σημάδια πως είστε υποψήφιοι για εμφάνιση διαβήτη

7 σημάδια

Με όλο και περισσότερες περιπτώσεις  να διαγιγνώσκονται παγκοσμίως και έναν στους 10 ανθρώπους να νοσεί στην Ελλάδα, υπάρχει άραγε τρόπος να εντοπίσουμε τον διαβήτη πριν πάρει η νόσος τον έλεγχο; Διαβάστε τα σημάδια που θα σας κάνουν να υποψιαστείτε εγκαίρως πως είστε σε φάση ανάπτυξης της νόσου, ώστε να πάρετε τα κατάλληλα μέτρα για την αντιμετώπισή της.

1. Υπερβολική δίψα
Η εκτενής και υπερβολική δίψα είναι ένα από τα πιο εμφανή σημάδια του διαβήτη Τύπου 2. Εάν παρατηρήσετε πως διψάτε υπερβολικά για κάποιο χρονικό διάστημα, ίσως είναι ένδειξη πως τα επίπεδα της γλυκόζης στο αίμα σας είναι υψηλά, πράγμα που διεγείρει το ‘κέντρο δίψας’ του εγκεφάλου.
2. Κούραση
Αν και όχι τόσο συγκεκριμένο, η γενική κούραση είναι ένα σημαντικό σημάδι του διαβήτη Τύπου 2. Έρχεται όταν το σάκχαρο είναι χαμηλό και δεν υπάρχει αρκετό ‘καύσιμο’ για να δουλέψουν τα κύτταρα. Φυσικά μπορεί να ευθύνονται και άλλες αιτίες για την κούραση, γι αυτό μην σταθείτε σε αυτήν ως μοναδικό σύμπτωμα.
3. Κακή διατροφή
Οι συχνές διατροφικές  απερισκεψίες σας κάνουν υποψήφιους για διαβήτη Τύπου 2. Αυτό μπορεί να σημαίνει πως τρώτε και πίνετε πολύ από τις ‘λάθος’ πηγές θερμίδων ή ότι είστε καπνιστής. Αν παρατηρήσετε αύξηση του βάρους, ειδικά στην περιοχή της κοιλιάς και της περιφέρειας είστε σε αυξημένο κίνδυνο για τη νόσο.
4. Υπερβολική ούρηση
Η υπερβολική ούρηση μπορεί να είναι σημάδι, ιδιαίτερα αν σας κάνει να σηκώνεστε κατά τη διάρκεια της νύχτας και όταν συνοδεύεται (ιδιαίτερα στις γυναίκες) από φαγούρα στα γεννητικά όργανα ή μόλυνση. Η υπερβολική ούρηση οφείλεται στη γλυκόζη που είναι στο αίμα και ‘ξεχειλίζει’, πράγμα που με τη σειρά του επηρεάζει τα νεφρά.
5. Καθιστική ζωή
Αν έχετε καθιστική δουλειά – για παράδειγμα, αν είστε οδηγός ταξί – και δεν συμμετέχετε συχνά σε δραστηριότητες που περιλαμβάνουν άσκηση και σωματική δραστηριότητα, βάζετε τον εαυτό σας σε κίνδυνο ανάπτυξης διαβήτη.
6. Μολύνσεις του δέρματος
Ένα ακόμα σύμπτωμα που είναι εύκολο να το παρατηρήσετε είναι πως οι πληγές και εκδορές του δέρματος θεραπεύονται πολύ πιο αργά. Εν μέρει συμβαίνει γιατί τα λευκά αιμοσφαίρια  που είναι υπεύθυνα για να αντιμετωπίσουν τις λοιμώξεις  γίνονται λιγότερο αποτελεσματικά  όταν τα επίπεδα γλυκόζης είναι υψηλά.
7. Μουδιάσματα και θολή όραση
Μικρότερα σημάδια, όπως τα μουδιάσματα και η θολή όραση μπορεί να είναι ενδείξεις ανάπτυξης διαβήτη Τύπου 1 ή Τύπου 2. Αν έχετε περιόδους που η όρασή σας δεν είναι εστιασμένη ή είναι θολή ή αν νιώθετε τα δάχτυλά σας μουδιασμένα, τότε υπάρχει πιθανότητα τα συμπτώματα αυτά να οφείλονται στην νόσο του διαβήτη.
GlykouliGr

Total
0
Shares
Σχετικά άρθρα