5 τρόποι για να 'ρίξετε' την πίεση όταν έχετε διαβήτη

πίεση

Αν έχετε διαβήτη, πιθανώς υπολογίζετε τους υδατάνθρακες και ασκείστε. Ίσως, όμως, παραβλέπετε ένα άλλο, συχνά σιωπηλό πρόβλημα, που συνοδεύει τη νόσο: την υψηλή πίεση. Η υπέρταση παρατηρείτε σχεδόν στα δύο τρίτα των διαβητικών ασθενών.

1. Σηκωθείτε και αρχίστε να κινήστε
Η άσκηση είναι σημαντικό κομμάτι για την υγεία όλων των ανθρώπων. Δυναμώνει την καρδιά και είναι ιδιαίτερα χρήσιμη στην περίπτωση της υπέρτασης. Προσπαθήστε να κάνετε 150 λεπτά αερόβιας άσκησης την εβδομάδα και χωρίστε αυτόν τον χρόνο σε τουλάχιστον 3 ημέρες. Το περπάτημα, το ποδήλατο και το κολύμπι είναι ιδανικά.
2. Τρώτε φρέσκες, φυσικές τροφές
Αν δεν είστε σίγουροι ποιες τροφές είναι οι καλύτερες και έχουν το λιγότερο νάτριο, μια καλή συμβουλή είναι η εξής: Οι τροφές στη φυσική τους κατάσταση είναι οι καλύτερες. Προσπεράστε τις επεξεργασμένες τροφές και στοχεύστε σε φρέσκα φρούτα και λαχανικά, προϊόντα ολικής άλεσης και άπαχο κρέας.
3. Μειώστε το αλάτι
Αν θέλετε να περιορίσετε το νάτριο, το πρώτο βήμα είναι να μειώσετε το αλάτι. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε διάφορα μπαχαρικά και βότανα που θα δώσουν γεύση στα φαγητά σας. Είναι επίσης σημαντικό να προσέχετε το κρυμμένο αλάτι στις τροφές που καταναλώνετε. Οι επεξεργασμένες τροφές όπως πχ τα αλλαντικά περιέχουν μεγάλες ποσότητες αλατιού.
4. Περιορίστε το αλκοόλ
Αν έχετε διαβήτη είναι πολύ σημαντικό να προσέχετε την πρόσληψη αλκοόλ. Η κατανάλωση αλκοόλ, όμως, είναι πολύ σημαντική και στην υπέρταση, καθώς ανεβάζει την πίεση. Η συνήθης κατανάλωση είναι μέχρι ένα ποτό τη μέρα για τις γυναίκες και μέχρι δύο για τους άνδρες.
5. Μην καπνίζετε
Αν είστε καπνιστές, η διακοπή του καπνίσματος θα μειώσει πολύ τον κίνδυνο καρδιοπάθειας, καθώς με τον καπνό τα αιμοφόρα αγγεία συστέλλονται, πράγμα που οδηγεί στην αύξηση της πίεσης, ενώ ταυτόχρονα απελευθερώνονται ορμόνες που λειτουργούν κατά της ινσουλίνης.
Μιλήστε με τον γιατρό σας αν έχετε απορίες – υπάρχουν γενικές κατευθυντήριες οδηγίες, αλλά να θυμάστε πως ο κάθε άνθρωπος είναι μοναδικός και χρειάζεται τη δική του προσωπική αντιμετώπιση.
GlykouliGr
 

Total
1
Shares
Σχετικά άρθρα
Σεμαγλουτίδη: Εξετάζεται τώρα και για την αντιμετώπιση του εθισμού νικοτίνης, αλκοόλ και κοκαΐνης
Περισσότερα

Σεμαγλουτίδη: Εξετάζεται τώρα και για την αντιμετώπιση του εθισμού σε νικοτίνη, αλκοόλ και κοκαΐνη

Τουλάχιστον εννέα κλινικές βρίσκονται σε εξέλιξη για να δοκιμαστεί εάν η σεμαγλουτίδη και τα χημικά της «ξαδέρφια» μπορούν…
Περισσότερα

«Είμαι έφηβος με διαβήτη τύπου 1 – να πώς επηρεάζει τη ζωή μου» από τη στήλη «Teen Talk» στο parents.com ένα παιδί περιγράφει την προσωπική του εμπειρία

Το ταξίδι του στον διαβήτη μας περιγράφει ένας έφηβος από την Αμερική