Μάστιγα η παιδική παχυσαρκία στην Ευρώπη

παιδική παχυσαρκία

Πανδημικές διαστάσεις τείνει να λάβει το πρόβλημα της παιδικής παχυσαρκίας στην Ευρώπη, σύμφωνα με τη μελέτη «Παιδιατρική πεπτική υγεία στην Ευρώπη», του ευρωπαϊκού γαστρεντερολογικού οργανισμού United European Gastroenterology (UEG), που παρουσιάστηκε στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Σύμφωνα με τα ευρήματα της μελέτης, στις 46 χώρες της Ε.Ε. και της υπόλοιπης Ευρώπης 1 στα 3 παιδιά ηλικίας 6 έως 9 ετών είναι υπέρβαρο ή παχύσαρκο. Η έκθεση εκτιμά ότι ο αριθμός των υπέρβαρων παιδιών κάτω των πέντε ετών, παγκοσμίως, θα αυξηθούν από 41 εκατομμύρια σήμερα σε 70 εκατομμύρια το 2025.
Παράλληλα, επισημαίνει ότι το υψηλό κόστος αντιμετώπισης της παχυσαρκίας και των σχετικών μεταβολικών διαταραχών αντιπροσωπεύει πλέον το 10% των συνολικών δαπανών Υγείας, απειλώντας τη βιωσιμότητα των δημόσιων συστημάτων Υγείας στην Ευρώπη.
Το σύνδρομο του ευερέθιστου εντέρου εμφανίζεται πλέον όλο και συχνότερα σε παιδιά, με συνέπεια το 20% έως 30% των συνολικών περιστατικών να αφορούν ανηλίκους. Μάλιστα η διάγνωση της πάθησης καθυστερεί έως πέντε χρόνια για 1 στους 5 νέους κάτω των 18 ετών.
Επίσης, η μη-αλκοολική λιπώδης νόσος του ήπατος έχει γίνει πια η συχνότερη αιτία χρόνιας ηπατοπάθειας μεταξύ των παιδιών και των εφήβων στις δυτικές χώρες, σε σημείο που έχουν αναφερθεί σχετικά περιστατικά ακόμη και σε τρίχρονα παιδιά. Η νόσος τείνει να εμφανισθεί σε 1 στα 10 παιδιά (10%).
Οι μελετητές καλούν σε λήψη επειγόντων μέτρων προκειμένου να βελτιωθεί η πεπτική υγεία των παιδιών στην Ευρώπη.
Πηγή: http://www.avgi.gr/

Total
0
Shares
Σχετικά άρθρα