Κήρυξαν τον πόλεμο στην παχυσαρκία

παχυσαρκία

Μείωση φορολογίας στις «υγιεινές» τροφές, αύξηση στις «παχυντικές» και κατάργηση των ορίων ηλικίας για επεμβάσεις σε παχύσαρκους εισηγούνται οι ειδικοί στο υπουργείο Υγείας.

Η παχυσαρκία χαρακτηρίζεται ως «μείζον πρόβλημα δημόσιας Υγείας» και εισηγούνται τρόπους πρόληψης από την παιδική ηλικία. Οι επιστήμονες επισημαίνουν ότι εκτός των άλλων επιδρά αρνητικά στους προϋπολογισμούς και στα οικονομικά της Υγείας.
Εισηγούνται την κάλυψη των ειδικών επεμβάσεων για την αντιμετώπιση της παχυσαρκίας (βαριατρική χειρουργική), με συγκεκριμένο νοσήλιο, το οποίο κυμαίνεται από 800 έως 4.600 ευρώ. Προτείνουν πιστοποίηση των κέντρων όπου διενεργούνται παρόμοιες επεμβάσεις, προκειμένου να αποφεύγονται οι κίνδυνοι επιπλοκών στους πάσχοντες.
Τα παραπάνω περιλαμβάνονται, μεταξύ άλλων, στο σχέδιο τελικής έκθεσης για την παχυσαρκία και τη βαριατρική χειρουργική στην Ελλάδα, η οποία παραδόθηκε πρόσφατα στην πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας.
Η έκθεση συντάχθηκε από ομάδα ειδικών που συγκρότησε το υπουργείο Υγείας, η οποία αποτελείται από τους καθηγητές Ιωάννη Μελισσά, Ιωάννη Κυριόπουλο, Θεόδωρο Διαμαντή, τους χειρουργούς Οδυσσέα Βουδούρη και Χαρίλαο Παππή και την παιδίατρο Ανδριανή Βαζαίου.
Σύμφωνα με τους επιστήμονες, η παχυσαρκία συνιστά μείζονα παράγοντα κινδύνου για την εμφάνιση σημαντικού αριθμού παθήσεων. Σε αυτές περιλαμβάνονται καρδιαγγειακές παθήσεις (στεφανιαία νόσος, υπέρταση, δυσλιπιδαιμία), ασθένειες του ήπατος (λιπώδες ήπαρ), ο σακχαρώδης διαβήτης τύπου 2, μορφές καρκίνου (παχέος εντέρου, μαστού, ενδομητρίου), η οστεοαρθρίτιδα, η υπνική άπνοια και άλλες μορφές αναπνευστικών διαταραχών, επιπλοκές στην αναπαραγωγική διαδικασία και στην εγκυμοσύνη.
Η παχυσαρκία ενοχοποιείται για ψυχολογικά και κοινωνικά προβλήματα, ανικανότητα προς εργασία, απώλεια 8 έως 10 ετών ζωής σε άτομα με υπερβολική παχυσαρκία. Τα χαμένα χρόνια αυξάνονται κατά 30% με κάθε επιπλέον 15 κιλά σωματικού βάρους.
Τα παιδιά
Η εμφάνιση παχυσαρκίας στην παιδική ηλικία είναι εξόχως επιβαρυντικός παράγοντας. Ενα στα δύο παιδιά και το 80% των εφήβων παραμένουν παχύσαρκοι και στην ενήλικη ζωή. Το ποσοστό μειώνεται στο 15% έως 20%, στην περίπτωση που ακολουθούν ένα υγιές διατροφικό μοντέλο και οι γονείς τους έχουν κανονικό βάρος.
Για την πρόληψη, οι ειδικοί προτείνουν -μεταξύ άλλων- ενημέρωση γυναικολόγων, εγκύων και προσωπικού μαιευτηρίων, ενημέρωση στα νηπιαγωγεία και τα σχολεία, τήρηση της νομοθεσίας στα κυλικεία των σχολείων και αύξηση των ωρών άθλησης στους μαθητές.
Σε επίπεδο κρατικής μέριμνας, προτείνουν απαγόρευση διαφημίσεων τροφίμων που ευνοούν την παχυσαρκία στην πρωινή ζώνη της τηλεόρασης ανάμεσα στα παιδικά προγράμματα. Εισηγούνται, επίσης, μείωση της φορολογίας σε τρόφιμα που είναι πιο υγιεινά, όπως γάλα, φρούτα, λαχανικά, ψάρια, υποχρεωτική αναγραφή θρεπτικής σύστασης τροφίμων με έμφαση στις θερμίδες, το λίπος και τους υδατάνθρακες, με σήμανση τύπου «φωτεινού σηματοδότη».
Οι επιστήμονες θεωρούν αναγκαίο να γίνει συζήτηση με βιομηχανίες και βιοτεχνίες τροφίμων προκειμένου να υπάρξει: μείωση του λίπους, της ζάχαρης και του αλατιού στα τρόφιμα και σμίκρυνση μερίδων (από super size σε φυσιολογικές μερίδες).
Οι επεμβάσεις αντιμετώπισης της παχυσαρκίας χαρακτηρίζονται από την ομάδα εργασίας ως κρίσιμη παράμετρος για την αντιμετώπιση του προβλήματος. Υπάρχουν, ωστόσο, μια σειρά εμπόδια και ελλείμματα ποιότητας τα οποία ταλαιπωρούν τους ασθενείς.
Ο χρόνος που προεγκρίνονται στη χώρα μας οι εν λόγω επεμβάσεις από τα Ταμεία χαρακτηρίζεται χρονοβόρος και αναποτελεσματικός. Την ίδια ώρα, δεν διασφαλίζεται πως ο ασθενής θα χειρουργηθεί με ασφάλεια σε ένα αξιόπιστο κέντρο, καθώς η Ελλάδα δεν διαθέτει καν εθνική βάση καταγραφής βαριατρικών επεμβάσεων, όπως έχουν 29 ευρωπαϊκές χώρες.
Οπως συμβαίνει με όλους τους πάσχοντες από χρόνιο νόσημα, το 5% έως 6% των παχύσαρκων που θα χειρουργηθούν θα χρειαστεί να οδηγηθούν εκ νέου στο χειρουργείο. Το σύστημα Υγείας δεν έχει προνοήσει ώστε να εγκρίνεται η απαιτούμενη δεύτερη επέμβαση. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να επιβαρύνεται η υγεία των ασθενών και να αυξάνονται παράλληλα οι άμεσες και έμμεσες δαπάνες που απαιτούνται για την αντιμετώπιση της νόσου.
Οι ειδικοί χαρακτηρίζουν αβάσιμα τα ισχύοντα όρια ηλικίας για επέμβαση που θέτουν σήμερα τα Ταμεία και τα οποία είναι 18 ετών και άνω και 65 ετών και κάτω. Εκτιμούν πως το κριτήριο δεν πρέπει να είναι η ηλικία, αλλά η βιολογική κατάσταση του ασθενούς.
Μελέτη
Ο «φόρος λίπους» κάνει καλό στην υγεία
Ευεργετική στην υγεία των πολιτών είναι η αύξηση της φορολογίας στα «παχυντικά» τρόφιμα, τα οποία είναι υψηλής περιεκτικότητας σε λίπος. Αυτό αναφέρεται στην έκθεση των ειδικών, οι οποίοι επικαλούνται τη θετική εμπειρία που υπάρχει στο εξωτερικό από τον «φόρο λίπους».
Οι χώρες που έλαβαν το μέτρο φορολόγησης εμφάνισαν αξιόλογη μείωση στην κατανάλωση των επιβλαβών τροφών. Ενδεικτικό είναι ότι η επιβολή φορολογίας κατά 20% στα αναψυκτικά με ζάχαρη είχε ως αποτέλεσμα την ημερήσια μείωση των θερμίδων κατά 34 έως 37 στους ενηλίκους και κατά 40 έως 51 στα παιδιά.
Επιστημονικές μελέτες έχουν καταδείξει ότι η αύξηση κατά 10% στην τιμή των φαστ φουντ σχετίζεται με μικρότερη κατά 5,7% συχνότητα εβδομαδιαίας κατανάλωσης των εν λόγω τροφών. Αναφορικά με τα προγράμματα πρόληψης της παχυσαρκίας, υπάρχουν ενδείξεις πως παρεμβάσεις όπως η χρήση της φορολογίας και η στόχευση στον παιδικό πληθυσμό, με σκοπό τη διαμόρφωση ενός υγιεινού τρόπου ζωής, είναι αποδοτικές.
Η αυξητική τάση της παχυσαρκίας στη χώρα μας σωρεύει υψηλό επιδημιολογικό, νοσολογικό, κοινωνικό και οικονομικό φορτίο. Συνεπώς, χρειάζεται συντονισμένη εθνική προσπάθεια για τον περιορισμό των συνεπειών της νόσου, τόσο στον τομέα της πρόληψης, όσο και της θεραπευτικής αντιμετώπισης, όπου οι διαθέσιμες επιλογές διαφαίνονται αποτελεσματικές ως προς το κόστος.
Δημήτρης Καραγιώργος
ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ
Ιωάννης Μελισσάς, Καθηγητής Χειρουργικής, πρόεδρος Επιστημονικού Συμβουλίου European Accreditation Council for Bariatric Surgery
Παγκόσμια επιδημία
Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) χαρακτηρίζει την παχυσαρκία «σύγχρονη παγκόσμια επιδημία», καθώς αποτελεί μια από τις σημαντικότερες αιτίες νοσηρότητας και θνησιμότητας. Το ποσοστό των υπέρβαρων και των παχύσαρκων ενηλίκων έχει δυστυχώς διπλασιαστεί ή ακόμη και τριπλασιαστεί τις τελευταίες δεκαετίες, στις χώρες της Δύσης, αλλά και στην Ελλάδα όπου πάσχει περίπου το 20% του ενήλικου πληθυσμού.
Η παχυσαρκία επιβαρύνει τους προϋπολογισμούς των υγειονομικών συστημάτων, τους ασφαλιστικούς φορείς και τους ίδιους τους πάσχοντες, λόγω των αυξημένων αναγκών για υγειονομική φροντίδα, ενώ προκαλεί δυσμενείς επιπτώσεις στην παραγωγική διαδικασία.
Υπό το πρίσμα αυτό, η συγκρότηση της Ομάδας Εργασίας για την αντιμετώπιση της Παχυσαρκίας που ορίστηκε από το υπουργείο Υγείας, είχε ως στόχο την κατάδειξη επιστημονικών μεθόδων για την πρόληψή της και την εισήγηση μίας σειράς προτάσεων, οι οποίες σχετίζονται με την αναμόρφωση και βελτίωση του υφιστάμενου στη χώρα πλαισίου για τη χειρουργική αντιμετώπιση της σοβαρής μορφής (νοσογόνου) παχυσαρκίας.
Η βαριατρική χειρουργική είναι η μόνη γνωστή σήμερα μέθοδος για μόνιμη απώλεια βάρους και ίαση των σοβαρών συνυπαρχουσών παθήσεων π.χ. του σακχαρώδους διαβήτη τύπου 2. Είναι ασφαλέστερη και αποτελεσματικότερη, αν εφαρμόζεται από εκπαιδευμένους και με εμπειρία στο αντικείμενο χειρουργούς, ενώ το νοσηλευτικό ίδρυμα θα πρέπει να έχει το κατάλληλο εξειδικευμένο προσωπικό και υλικοτεχνικό εξοπλισμό.
Η πιστοποίηση των χειρουργών και κλινικών από ανεξάρτητους διεθνείς οργανισμούς (μία μορφή ISO) αποδεικνύει την επάρκειά τους για ασφαλή και αποτελεσματική χειρουργική αντιμετώπιση ασθενών με νοσογόνο παχυσαρκία, πράγμα ιδιαίτερα σημαντικό για τους ασθενείς που επιλέγουν να χειρουργηθούν.
Πηγή: http://www.ethnos.gr

Total
0
Shares
Σχετικά άρθρα