Mύθοι και αλήθειες για τον διαβήτη

μύθος

Πολλοί είναι οι μύθοι σχετικά με τις απαγορεύσεις και τις υποχρεώσεις που δημιουργούνται όταν κάποιος διαγνωστεί με διαβήτη. Ας δούμε κάποιους από αυτούς!

Μύθος: Οι πικρές τροφές ρίχνουν το σάκχαρο

Αλήθεια: Μόνο και μόνο επειδή κάποια τροφή δεν είναι γλυκιά, δεν σημαίνει ότι θα βοηθήσει στη διαχείριση του σακχάρου. Η γλυκόζη παράγεται από τροφές που είναι πλούσιες σε υδατάνθρακες, ακόμα και αν δεν είναι γλυκιές.

Μύθος: Οι διαβητικοί δεν μπορούν να καταναλώνουν γλυκαντικά.

Αλήθεια: Η απομάκρυνση της ζάχαρης από τη διατροφή επιβάλλεται. Κάποια γλυκαντικά, όμως, μπορούν να καταναλώνονται με μέτρο.

Μύθος: Οι διαβητικοί δεν πρέπει να τρώνε φρούτα.

Αλήθεια: Υπάρχουν πολλά φρούτα που μπορούν να καταναλώσουν οι διαβητικοί, καθώς οι ίνες που περιέχουν βοηθούν στην αργή απελευθέρωση φρουκτόζης στο αίμα. Ωστόσο, καλό είναι να αποφεύγονται τα φρούτα που δεν περιέχουν ίνες και τα γλυκά φρούτα όπως η μπανάνα, το μάνγκο και τα σταφύλια.

Μύθος: Όλα τα τεχνητά γλυκαντικά είναι ασφαλή.

Αλήθεια: Τα τεχνητά γλυκαντικά με ασπαρτάμη και σουκραλόζη εμφανίζουν προβλήματα και πρέπει να αποφεύγονται. Για παράδειγμα, η ασπαρτάμη χρησιμοποιείται σε πολλά προϊόντα, ωστόσο, χάνει τη γλυκιά της γεύση σε υψηλές θερμοκρασίες. Καταναλώνετε τα γλυκαντικά με προσοχή.

Μύθος: Οι διαβητικοί δεν μπορούν να καταναλώσουν αλκοόλ.

Αλήθεια: Οι διαβητικοί είναι καλό να καταναλώνουν αλκοόλ με μέτρο και εφόσον ακολουθούν μια υγιεινή και ισορροπημένη διατροφή και ασκούνται τακτικά.

Μύθος: Οι διαβητικοί δεν μπορούν να φάνε σοκολάτα και γλυκά

Αλήθεια: Οι διαβητικοί μπορούν να φάνε γλυκά, αλλά σε μικρές μερίδες. Ακόμα και όσοι δεν είναι διαβητικοί δεν πρέπει να καταναλώνουν γλυκά σε μεγάλες ποσότητες.

Μύθος: Οι διαβητικοί δεν πρέπει να τρώνε έξω.

Αλήθεια: Οι διαβητικοί μπορούν να τρώνε έξω εφόσον συνεχίζουν να ακολουθούν μια υγιεινή διατροφή και είναι ενήμεροι για το τί καταναλώνουν.

Μύθος: Οι διαβητικοί πρέπει να χάσουν βάρος γρήγορα

Αλήθεια: Η παχυσαρκία και ο διαβήτης είναι οι δύο όψεις του ίδιου νομίσματος (τουλάχιστον σε μεγάλο ποσοστό και όσο αφορά τον διαβήτη τύπου 2). Οι παχύσαρκοι άνθρωποι είναι καλό να χάνουν περίπου 3 κιλά το μήνα. Η ξαφνική απώλεια βάρους και οι δίαιτες αστραπή δεν προτείνονται.

Total
13
Shares
Σχετικά άρθρα
Χάνσελ και Γκρέτελ: κυνηγοί μαγισσών
Περισσότερα

Χάνσελ και Γκρέτελ: κυνηγοί μαγισσών, ή πως ο διαβητικός Χάνσελ και η αδελφή του, έσωσαν το χωριό από την κακιά μάγισσα.

Μιας και είναι Γιορτές και το πνεύμα των Χριστουγέννων ταιριάζει με τα παραμύθια, ας μιλήσουμε και για την…
diatrofi-paidi-diabitis-1200
Περισσότερα

Διατροφή για παιδιά που πάσχουν από διαβήτη

Ο προγραμματισμός των γευμάτων αποτελεί σημαντικό μέρος διατήρησης της υγείας για τα παιδιά που πάσχουν από Διαβήτη. Ένα καλό πρόγραμμα διατροφής μπορεί να βοηθήσει τους γονείς να καθορίσουν ποια τρόφιμα να επιλέξουν και θα τους βοηθήσει να εκτιμήσουν ποια συστατικά και σε τι ποσότητα μπορεί να επηρεάσουν τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα.