Η Τερέζα Μέι γίνεται η πρώτη παγκόσμια ηγέτιδα με διαβήτη Τύπου 1

Τερέζα Μέι

Το 2013, η – πολύ σύντομα – πρωθυπουργός της Βρετανίας, Τερέζα Μέι, διαγνώστηκε με διαβήτη Τύπου 1. Έκτοτε, πάντα επέμενε πως η κατάστασή της δεν θα επηρέαζε την ικανότητά της να κάνει τη δουλειά της, είτε ως επικεφαλής του Υπουργείου Εσωτερικών, είτε ως η δεύτερη γυναίκα Πρωθυπουργός της χώρας.

Στο Ηνωμένο Βασίλειο, 3.2 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν διαγνωστεί με διαβήτη και υπολογίζεται πως μέχρι το 2025 ο αιρθμός αυτός θα φτάσει τα 5 εκατομμύρια. Από τους ενήλικες με διαβήτη, μόνο το 10% έχει διαγνωστεί με Τύπου 1, ανάμεσα σε αυτούς και η Τερέζα Μέι.
Η περίπτωσή της είναι σχετικά σπάνια, καθώς ο διαβήτη Τύπου 1 αναπτύσσεται πριν την ηλικία των 40 και συνήθως συνδέεται με τα παιδιά – γι αυτό και συχνά αποκαλείται παιδικός διαβήτης. Η Τερέζα Μέι, είχε λανθασμένα διαγνωστεί με διαβήτη Τύπου 2 πριν ανακαλύψει ότι τελικά νοσεί με Τύπου 1.
Η πρώτη μου αντίδραση ήταν πως είναι αδύνατον γιατί δεν το παθαίνει κανείς στην ηλικία μου” είχε αναφέρει στο Diabetes UK και πρόσθεσε πως ήταν ένα “σοκ” γι αυτήν, αλλά ότι σταδιακά έμαθε να ζει και να είναι πολύ ανοιχτή με τον διαβήτη της.
Η νόσος οφείλεται στο πάγκρεας το οποίο αδυνατεί να παράγει ινσουλίνη. Η ινσουλίνη είναι μια ορμόνη που βοηθά το σώμα να ισορροπήσει τα επίπεδα γλυκόζης, η οποία γλυκόζη με τη σειρά της χρησιμοποιέιται για την παραγωγή ενέργειας. Χάρη στην ινσουλίνη, η γλυκόζη εισέρχεται στα κύτταρα όπου και χρησιμοποιείται ως καύσιμο. Αν ινσουλίνη δεν είναι εκεί για να κάνει τη ζωτική της λειτουργία, το ποσοστό γλυκόζης στο αίμα αυξάνεται πολύ και, μακροπρόθεσμα, μπορεί να βλάψει σοβαρά τα όργανα του σώματος.
Συμπτώματα που μπερδεύουν
Δεν είναι γνωστό τι είναι αυτό που προκαλεί την ανάπτυξη του διαβήτη Τύπου 1.  Τα συμπτώματα εμφανίζονται όταν το σώμα προσπαθεί να εξισορροπήσει την έλλειψη ινσουλίνης και περιλαμβάνουν αίσθηση δίψας και κούρασης, συχνή ενούρηση και απώλεια βάρους.
Στην περίπτωση της Τερέζα Μέι, όλα αυτά τα συμπτώματα ήταν εμφανή, ωστόσο χρειάστηκε αρκετός καιρός για να γίνει η διάγνωση, καθώς η έντονη κούραση ήταν κομμάτι της καθημερινής της δουλειάς.
Όπως η ίδια αναφέρει: “Τα συμπτώματα είναι κούραση, δίψα, χάσιμο βάρους, αλλά είναι δύσκολο να απομονώσεις τα πράγματα. Έπινα πολύ νερό. Αλλά ούτως ή άλλως πίνω. Έχασα βάρος αλλά προσπαθούσα ούτως η άλλως να είμαι προσεκτική με τη διατροφή μου και να γυμνάζομαι. Όσον αφορά την κούραση – μιλήστε σε οποιονδήποτε πολιτικό και θα σας πει πόσες ώρες δουλεύουν. Η κούραση είναι μέρος της δουλειάς“.
Διαχειρίζοντας τον διαβήτη ως Πρωθυπουργός
Είναι μια εφ’ όρου ζωής κατάσταση και η μελλοντική Βρετανή Πρωθυπουργός θα πρέπει να κάνει ενέσεις ινσουλίνης τουλάχιστον δύο φορές τη μέρα, για το υπόλοιπο της ζωής της. Οι διαβητικοί ασθενείς γνωρίζουν πώς να το κάνουν και πώς να αντιστοιχούν την ποσότητα της ινσουλίνης στο φαγητό που τρώνε, λαμβάνοντας υπόψιν τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα και την ενέργεια που καταναλώνουν μέσω της άσκησης.
Η αναμενόμενη πρωθυπουργός πρέπει επίσης να είναι ιδιαίτερα προσεκτική με την υγεία της, ώστε να ελαχιστοποιήσει τον κίνδυνο ανάπτυξης επιπλοκών. Η ισορροπημένη δίαιτα και η τακτική άσκηση είναι πολύ σημαντικοί παράγοντες που βοηθούν στην πτώση των επιπέδων γλυκόζης στο αίμα.
Παρόλο που δεν υπάρχει “μέσος όρος” προσδόκιμου ζωής για τους ανθρώπους με διαβήτη Τύπου 1, κάποιες έρευνες υπογραμμίζουν πως μειώνεται 10 χρόνια κατά προσέγγιση, σε σχέση με τους μη διαβητικούς ανθρώπους.

Από τότε, πάντως, που η Τερέζα Μέι διαγνώστηκε, φαίνεται να έχει μια ιδιαίτερα θετική και μαχητική στάση απέναντι στον διαβήτη της.

Δεν επηρεάζει και δεν θα επηρεάσει την ικανότητά μου να κάνω τη δουλειά μου. Είμαι λίγο πιο προσεκτική με το τί τρώω και προφανώς κάνω ενέσεις ινσουλίνης, αλλά είναι κάτι που κάνουν εκατομμύρια άλλοι άνθρωποι. Είμαι ΟΚ με τις βελόνες, ευτυχώς” λέει. “Υπάρχει κάτι πολύ ωραίο που είπε ο Στηβ Ρέντγρκέιβ, ο οποίος διαγνώστηκε με διαβήτη πριν κερδίσει το τελευταίο του χρυσό Ολυμπιακό μετάλλιο. Είπε πως ο διαβήτης πρέπει να μάθει να ζει μαζί του και όχι αυτός με τον διαβήτη.  Αυτή είναι η σωστή στάση“.
Οι περισσότεροι ειδικοί υγείας συμφωνούν πως εφόσον κάποιος τον διαχειρίζεται με σύνεση, ο διαβήτης Τύπου 1 δεν στέκεται εμπόδιο σε κανέναν ο οποίος επιδιώκει να κάνει καριέρα σε αυτό που επιθυμεί – συμπεριλαμβανομένης και της καριέρας της… Πρωθυπουργού!
GlykouliGr
Πηγή: http://www.ibtimes.co.uk

Total
0
Shares
Σχετικά άρθρα
Περισσότερα

Η τεχνητή νοημοσύνη εντοπίζει τον διαβήτη τύπου 1 στα παιδιά νωρίτερα, σύμφωνα με νέα έρευνα

Καλά νέα έρχονται από την Αγγλία, όπου ένα εργαλείο πρόβλεψης με τεχνητή νοημοσύνη χρησιμοποιείται σε πρώιμη διάγνωση του διαβήτη τύπου 1 σε παιδιά