Μπορώ να χρησιμοποιήσω την ινσουλίνη μετά την ημερομηνία λήξης;

ημερομηνία λήξης

Ένας πιστοποιημένος εκπαιδευτής για τον διαβήτη, απαντά αν είναι ασφαλές να χρησιμοποιούμε παλαιότερη ινσουλίνη.

Ε: Χρειάζεται όντως να ανησυχώ αν τύχει να χρησιμοποιήσω ινσουλίνη μετά την ημερομηνία λήξης; Τι γίνεται αν έχει λήξει για πάνω από 30 μέρες; Πιστεύω πως οι εταιρείες προσπαθούν να μας κάνουν να πετάξουμε καλή ινσουλίνη.
Α: Όσον αφορά την ινσουλίνη, πρέπει να είμαστε σίγουροι πως το υλικό που χρησιμοποιούμε έχει πλήρη δραστικότητα, διαφορετικά υπάρχει κίνδυνος τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα να ανέβουν επικίνδυνα ψηλά.
Οι κατασκευαστές ινσουλίνης είναι υποχρεωμένοι να τεστάρουν αυστηρά τα προϊόντα τους πριν τα βγάλουν στην αγορά. Μπορούν λίγο πολύ να εγγυηθούν πως τα προϊόντα τους θα δουλέψουν σύμφωνα με τις υποδείξεις, αν χρησιμοποιηθούν πριν την ημερομηνία λήξης και όχι περισσότερο από ένα μήνα αφού η σφραγίδα ασφαλείας στο φιαλίδιο ή στο στυλό έχει ανοίξει. Αυτό ισχύει ασφαλώς με την προϋπόθεση ότι η ινσουλίνη έχει αποθηκευτεί με τον σωστό τρόπο και δεν έχει εκτεθεί σε μεγάλη ζέστη ή κρύο ή απευθείας σε ηλιακό φως.
Δηλαδή η ινσουλίνη ξαφνικά γίνεται ακατάλληλη για χρήση όταν το ρολόι χτυπήσει μεσάνυχτα την ημερομηνία λήξης της ή 28 μέρες μετά το άνοιγμα; Δύσκολα. Αρκετοί άνθρωποι, συμπεριλαμβανομένων και ειδικών με διαβήτη έχουν χρησιμοποιήσει ινσουλίνη και μετά τα “deadlines” χωρίς προβλήματα. Απλώς, οι κατασκευαστές, δεν έχουν τεστάρει το προϊόν τους πέρα από  τις ημερομηνίες που αναγράφονται κι έτσι δεν υπάρχει εγγύηση και ούτε τρόπος να γνωρίζουμε ακριβώς για πόσο χρονικό διάστημα η ινσουλίνη παραμένει πλήρως δραστική.
Εδώ είναι που η κοινή λογική μπαίνει στο παιχνίδι. Για όσους έχουν καλή κάλυψη από την ασφάλειά τους και αρκετή ινσουλίνη στα χέρια τους, είναι καλό να ακολουθούν τους κανόνες και να μην χρησιμοποιούν την ινσουλίνη πέρα από την ημερομηνία λήξης ή τη διάρκεια χρήσης. Δεν αξίζει το ρίσκο.
Ωστόσο, αν κάποιος επιβαρύνεται με μεγάλο κόστος για την ινσουλίνη που χρησιμοποιεί ή οι προμήθειες του είναι περιορισμένες, ίσως αξίζει τον κόπο να προεκτείνει ελαφρώς τη ζωή της ινσουλίνης. Απλώς χρειάζεται να προσέχει για οτιδήποτε πέρα του συνηθισμένου, όπως για παράδειγμα υψηλότερα επίπεδα γλυκόζης από τα αναμενόμενα, αλλαγή χρώματος την ινσουλίνης ή ασυνήθιστες δερματικές αντιδράσεις. Όλα τα παραπάνω σημαίνουν ότι η παλιά ινσουλίνη πρέπει να αντικατασταθεί από φρέσκια, άμεσα.
Μιλήστε με κάποιον ειδικό, πριν αποφασίσετε να χρησιμοποιήσετε κάποιο φάρμακο με τρόπο που είναι διαφορετικός από αυτόν που προτείνει ο κατασκευαστής.
GykouliGr
Πηγή: http://insulinnation.com/

Total
0
Shares
Σχετικά άρθρα