Μαγνήσιο και διαβήτης: μια κρυφή σύνδεση

μαγνήσιο

Το μαγνήσιο παίζει σημαντικό ρόλο στην πρόληψη του διαβήτη και στη βελτίωση των συνθηκών για τους διαβητικούς. Η ρύθμιση των επιπέδων γλυκόζης στο αίμα είναι ανάμεσα στις πολλές λειτουργίες αυτού του πολύ σημαντικού μεταλλικού στοιχείου.

Το μαγνήσιο ελέγχει τα επίπεδα σακχάρου και εμποδίζει την αντίσταση στην ινσουλίνη που οδηγεί σε διαβήτη Τύπου 2, εξηγεί ο Δρ. Τζόσεφ Μερκόλα, οστεοπαθητικός, ειδικός σε θέματα πρόληψης της υγείας. Η αντίσταση στην ινσουλίνη ανεβάζει τα επίπεδα του σακχάρου.
Οι διαβητικοί μπορούν να ωφεληθούν από το μαγνήσιο, καθώς πολλοί ασθενείς με αντίσταση στην ινσουλίνη, χάνουν μέταλλα μέσω της ούρησης, κάτι που προκαλεί τον ανθυγιεινό κύκλο έλλειψης μαγνησίου και αύξησης των επιπέδων γλυκόζης. Ο Μερκόλα αναφέρει την εξάμηνη έρευνα που έγινε σε ανθρώπους με αντίσταση στην ινσουλίνη, οι οποίοι έπαιρναν 365 mg μαγνησίου καθημερίνα και είχαν ως αποτέλεσμα χαμηλότερα επίπεδα σακχάρου και καλύτερο έλεγχο έλεγχο της ινσουλίνης.
Επιπρόσθετα, μια ανάλυση 13 ερευνών που συμπεριέλαβαν συνολικά 500.000 ανθρώπους έχει συνδέσει την μεγαλύτερη πρόσληψη μαγνησίου με τον μειωμένο κίνδυνο για διαβήτη.
Στο διαβήτη Τύπου 1, το σώμα δεν παράγει καθόλου ινσουλίνη. Στην περίπτωση του διαβήτη Τύπου 2 παράγεται λίγη ινσουλίνη η οποία συχνά χρησιμοποιείται ανεπαρκώς από το σώμα.
Από έρευνες έχει προκύψει πως ο διαβήτης Τύπου 1 οδηγεί σε έλλειψη μαγνησίου, διαταραχές της όρασης και ζημιές στα νεύρα, έτσι το μαγνήσιο αφενός παίζει σημαντικό ρόλο στην πρόληψη του διαβήτη, αφετέρου βοηθάει όσους ήδη νοσούν με διαβήτη Τύπου 1 και Τύπου 2.
«Πρέπει να ξεκινήσει μια σοβαρή συζήτηση με τους ειδικούς υγείας σχετικά με το μαγνήσιο και το αν οι διαβητικοί ασθενείς χρειάζεται να προσλαμβάνουν περισσότερο μαγνήσιο μέσα από τη διατροφή ή ακόμα και με μορφή συμπληρωμάτων» λέει η Κλάρα Σνάιντερ, διαιτολόγος και ειδική εκπαιδεύτρια διαβήτη. Τα συμπληρώματα πρέπει να καταναλώνονται μόνο με την έγκριση του γιατρού.
Η λίστα των υπερτροφών του American Diabetes Association περιλαμβάνει πηγές πλούσιες σε μαγνήσιο και άλλα θρεπτικά συστατικά, όπως  ασβέστιο, ποτάσιο,  ίνες και βιταμίνες. Στις τροφές αυτές συμπεριλαμβάνονται τα σκούρα πράσινα λαχανικά, το κίτρο, τα φασόλια, οι γλυκοπατάτες, τα προϊόντα ολικής άλεσης, τα ψάρια με ω-3 λιπαρά, οι ντομάτες, οι ξηροί καρποί και τα γαλακτοκομικά προϊόντα με χαμηλά λιπαρά.
GlykouliGr

Total
1
Shares
Σχετικά άρθρα