Το λίπος στο συκώτι προκαλεί διαβήτη στα παιδιά

λίπος στο συκώτι

Η συσσώρευση λίπους στο ήπαρ των παιδιών μπορεί να οδηγεί στον προδιαβήτη ή στον σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2, υποστηρίζει νέα έρευνα.

Η λεγόμενη μη αλκοολική λιπώδης νόσος του ήπατος (ΜΑΛΝΗ) “είναι ένας από τους μεγαλύτερους παράγοντες κινδύνου για ανάπτυξη τύπου 2 διαβήτη στα παιδιά” δήλωσε ο Dr. Jeffrey B. Schwimmer, διευθυντής της Fatty Liver Clinic στο Rady Children’s Hospital του San Diego. “Η επίπτωση του τύπου 2 διαβήτη είναι περίπου 1 στα 2.500 παιδιά στο γενικό πληθυσμό, 1 στα 200 στα παχύσαρκα παιδιά και 1 στα 15 στα παιδιά με ΜΑΛΝΗ“.
Η ΜΑΛΝΗ μπορεί να προκαλέσει σοβαρές ουλές στο ήπαρ και να οδηγήσει σε ηπατική ανεπάρκεια και την ανάγκη για μεταμόσχευση. Μπορεί να έχει οικογενειακό ιστορικό και συνδέεται με την παχυσαρκία και ορισμένα φάρμακα. Παρότι μπορεί να αντιμετωπιστεί, δεν μπορεί να θεραπευτεί οριστικά.
Στους ενήλικους συχνά συνυπάρχει με μη φυσιολογικό μεταβολισμό της γλυκόζης (σακχάρου). Επίσης τα άτομα με ΜΑΛΝΗ που έχουν και τύπου 2 διαβήτη, έχουν αυξημένη πιθανότητα εμφάνισης μιας σοβαρής μορφής ηπατοπάθειας που ονομάζεται μη αλκοολική στεατοηπατίτιδα και συνοδεύεται από αυξημένο κίνδυνο κίρρωσης ήπατος, τελικού σταδίου ηπατοπάθειας και ηπατικού καρκίνου.
Η νέα έρευνα, που δημοσιεύεται στο περιοδικό JAMA Pediatrics, βασίστηκε σε στοιχεία από εκατοντάδες παιδιά και εφήβους κάτω των 18 ετών, τα 675 από τα οποία έπασχαν από μη αλκοολική λιπώδη διήθηση του ήπατος. Ο μέσος Δείκτης Μάζας Σώματος (ΔΜΣ) των παιδιών αυτών ήταν 32, δηλαδή πάνω από το όριο της παχυσαρκίας που είναι το 30.
Το 23% των παιδιών με ΜΑΛΝΗ είχαν προδιαβήτη και το 6,5% είχαν τύπου 2 διαβήτη. Τα κορίτσια με ΜΑΛΝΗ είχαν πενταπλάσια πιθανότητα από τα αγόρια να πάσχουν από τύπου 2 διαβήτη. Επίσης πάνω από 40% των παιδιών με τύπου 2 διαβήτη είχαν μη αλκοολική στεατοηπατίτιδα, συγκριτικά με το 34% των παιδιών με προδιαβήτη και το 22% των παιδιών με φυσιολογικό επίπεδο γλυκόζης.
Στην έρευνά μας το σχεδόν 30% των παιδιών με ΜΑΛΝΗ είχαν και προδιαβήτη ή τύπου 2 διαβήτη. Τα παιδιά αυτά έχουν επίσης αυξημένη πιθανότητα για μη αλκοολική στεατοηπατίτιδα και επομένως μεγαλύτερο μακροπρόθεσμο κίνδυνο αρνητικών ηπατικών εκβάσεων” έγραψαν οι ερευνητές.
Πηγή: http://www.iatronet.gr/

Total
0
Shares
Σχετικά άρθρα
hba1c
Περισσότερα

Τι είναι η γλυκοζυλιωμένη αιμοσφαιρίνη και πόσο χρήσιμη είναι η μέτρησή της στον σακχαρώδη διαβήτη;

της Κλεοπάτρας Ζουμπουρλή, μοριακή βιολόγος, medlabnews.gr Γλυκοζυλιωμένη Αιμοσφαιρίνη (ή HbA1c, όπως συνήθως γράφεται εν συντομία) είναι μια πολύ…