Διαβήτης: Ενα απρόσμενο όφελος από το αντιγριπικό εμβόλιο

αντιγριπικό εμβόλιο

Οι πάσχοντες από τύπου 2 διαβήτη οι οποίοι κάνουν κάθε χρόνο το αντιγριπικό εμβόλιο μπορεί να αποκομίζουν ένα πρόσθετο όφελος: διατρέχουν μειωμένο κίνδυνο να εκδηλώσουν καρδιαγγειακή νόσο, σύμφωνα με νέα μελέτη.

Βρετανοί επιστήμονες ανέλυσαν στοιχεία από 124.503 πάσχοντες από τύπου 2 διαβήτη, τους οποίους είχαν παρακολουθήσει επί επτά χρόνια. Σχεδόν τα δύο τρίτα από αυτούς εμβολιάζονταν κάθε χρόνο εναντίον της γρίπης, αφού είναι μία από τις ομάδες υψηλού κινδύνου για επιπλοκές όπως η πνευμονία.
Αφού οι ερευνητές έλαβαν υπόψη το φύλο, την ηλικία, το σωματικό βάρος σε συνάρτηση με το ύψος (Δείκτης Μάζας Σώματος – ΔΜΣ), το ιστορικό καπνίσματος, την ύπαρξη υπέρτασης, τη λήψη φαρμάκων και άλλους παράγοντες που θα μπορούσαν να επηρεάσουν την καρδιαγγειακή λειτουργία, κατέληξαν στο συμπέρασμα πως το εμβόλιο σχετιζόταν με σημαντική μείωση των πιθανοτήτων εκδήλωσης ορισμένων καρδιαγγειακών προβλημάτων.
Στην πραγματικότητα, οι εμβολιασμένοι ασθενείς είχαν 30% λιγότερες πιθανότητες να εκδηλώσουν εγκεφαλικό επεισόδιο, 22% λιγότερες πιθανότητες να αναπτύξουν καρδιακή ανεπάρκεια και 24% μικρότερο κίνδυνο θανάτου από καρδιαγγειακά αίτια.
Είχαν επίσης μικρή μείωση στον κίνδυνο εκδήλωσης εμφράγματος του μυοκαρδίου, ενώ όσον αφορά τις πιθανότητες εισαγωγής στο νοσοκομείο με βαριά γρίπη ή επιπλοκές της γρίπης αυτές ήταν μειωμένες κατά 15%, γράφουν οι ερευνητές στην «Επιθεώρηση της Καναδικής Ιατρικής Εταιρείας» (CMAJ).
Η επικεφαλής ερευνήτρια δρ Εζτέρ Π. Βάμος, ερευνήτρια στη Σχολή Δημοσίας Υγείας του Imperial College του Λονδίνου (ICL), δήλωσε στη εφημερίδα «New York Times» ότι οι πάσχοντες από διαβήτη ούτως ή άλλως διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο να εκδηλώσουν καρδιαγγειακές παθήσεις και η γρίπη είναι εξαιρετικά επικίνδυνη γι’ αυτούς.
«Το αντιγριπικό εμβόλιο δεν χρησιμοποιείται επαρκώς από τους πάσχοντες από χρόνια νοσήματα, αλλά έχει ζωτική σημασία γι’ αυτούς» είπε. «Είναι πραγματικά σημαντικό να το κάνουν κάθε χρόνο τα άτομα με διαβήτη».
Υπολογίζεται ότι οι πάσχοντες από διαβήτη διατρέχουν δύο έως τέσσερις φορές μεγαλύτερο κίνδυνο να εκδηλώσουν καρδιοπάθεια ή εγκεφαλικό σε σύγκριση με τον γενικό πληθυσμό.
Πηγή: http://ygeia.tanea.gr/

Total
0
Shares
Σχετικά άρθρα
Νέες κατευθυντήριες από την ADA και την EASD για τη διαχείριση του Διαβήτη τύπου 2 - Έμφαση στην καρδιά και τα νεφρά.
Περισσότερα

Νέες κατευθυντήριες από την ADA και την EASD για τη διαχείριση του Διαβήτη τύπου 2 – Έμφαση στην καρδιά και τα νεφρά.

Πρόσφατα, η Αμερικανική Ομοσπονδία Διαβήτη (ADA) και η Ευρωπαϊκή Ένωση για την Μελέτη του Διαβήτη (EASD) δημοσίευσαν νέες κατευθυντήριες γραμμές…