Ύπνος και παιδική παχυσαρκία: Νέα δεδομένα

ύπνος

Νέα μελέτη, που δημοσιεύεται στο διεθνές επιστημονικό περιοδικό The Journal of Pediatrics, δείχνει ότι ο ύπνος πριν τις 20:00 κατά τη διάρκεια της προσχολικής ηλικίας, συμβάλλει σε σημαντικά χαμηλότερο κίνδυνο εμφάνισης παχυσαρκίας στην εφηβεία.

Για τους σκοπούς της μελέτης, οι ερευνητές χρησιμοποίησαν δεδομένα από 977 παιδιά ηλικίας 4-5 ετών, τα οποία χωρίστηκαν σε τρεις ομάδες, ανάλογα με την ώρα που λάμβανε χώρα ο ύπνος τους καθημερινά: πριν τις 20:00, μεταξύ 20:00 και 21:00 και μετά τις 21:00. Στη συνέχεια, όταν τα παιδιά έφτασαν στην ηλικία των 15 ετών, εξετάστηκε η πιθανή συσχέτιση της ώρας ύπνου κατά την προσχολική ηλικία με τον κίνδυνο εμφάνισης παχυσαρκίας.
Συνολικά, μεταξύ των παιδιών που πήγαιναν για ύπνο πριν τις 20:00, το ποσοστό παχυσαρκίας στην εφηβεία διαμορφώθηκε στο 10%. Αντίθετα, τα ποσοστά παχυσαρκίας στα παιδιά που πήγαιναν για ύπνο μεταξύ 20:00 και 21:00 και μετά τις 21:00 ανήλθαν στο 16% και 23%, αντίστοιχα.
Όπως αναφέρουν οι ερευνητές, τα παραπάνω ευρήματα δείχνουν πως είναι σημαντικό οι γονείς να καθορίζουν μια συγκεκριμένη ώρα ύπνου για τα παιδιά, καθώς έτσι φαίνεται ότι μπορούν να μειώσουν τον κίνδυνο εμφάνισης παχυσαρκίας, με παράλληλα οφέλη για την κοινωνική, συναισθηματική και γνωστική τους ανάπτυξη.
Πηγή: http://www.neadiatrofis.gr/

Total
0
Shares
Σχετικά άρθρα
Καταπολεμώντας τον εκφοβισμό: Πώς ένα άτομο με διαβήτη αγωνίστηκε για να μπορεί να μετρά το σάκχαρό της στη δουλειά
Περισσότερα

Καταπολεμώντας τον εκφοβισμό: Πώς μια γυναίκα με διαβήτη αγωνίστηκε για να μπορεί να μετρά το σάκχαρό της στη δουλειά

Δεν είναι σπάνιο οι άνθρωποι με διαβήτη να αντιμετωπίζουν κριτική και αρνητικά σχόλια. Παρ’ ότι ο εκφοβισμός είναι…
γονείς, διαβήτης, τύπου 1, σχολείο, ψυχολογία, σακχαρώδης, υπογλυκαιμία, υπεργυλκαιμία, ινσουλίνη
Περισσότερα

Πώς μπορείτε να βοηθήσετε το παιδί να ζει με το διαβήτη στην καθημερινότητα του και χωρίς να στερείται τίποτα

Σίγουρα φοβάστε τις επιπλοκές για τις οποίες έχετε ακούσει, τις πιθανές δυσκολίες στη λήψη της ινσουλίνης, την υπογλυκαιμία……