Έχουμε το δικαίωμα να αποκαλύψουμε τον διαβήτη του φίλου μας;

Έχουμε το δικαίωμα να αποκαλύψουμε τον διαβήτη του φίλου μας;

Ήταν μόλις 2 εβδομάδες που ο Μπομπ Πέντερσεν είχε διαγνωστεί με διαβήτη όταν βγήκε για φαγητό με τους φίλους του. Ήταν στη διαδικασία που ακόμα προσπαθούσε να μειώσει τους ημερήσιους υδατάνθρακες, και σκέφτηκε το εξής: Θα ζητούσε από τον σερβιτόρο να μην φέρει το ψωμί που συνόδευε το γεύμα του. Ο σερβιτόρος ήταν από τους τύπους που έπιαναν κουβέντα και επέμενε πως ο Πέντερσεν έπρεπε να πάρει το ψωμί. Μετά από κάποια ώρα, μια φίλη του Πέντερσεν που έτρωγαν μαζί, σε μια προσπάθεια να δώσει ένα τέλος στην κατάσταση, είπε: «Δεν το θέλει γιατί έχει διαβήτη».

Η φίλη  του Πέντερσεν προσπαθούσε να βοηθήσει, αλλά κατέληξε να αποκαλύψει τον διαβήτη του φίλου του σε έναν άγνωστο – κάτι που έβαλε τον Πέντερσεν σε ακόμα πιο δύσκολη θέση.

Η φίλη του, νόμιζε πως ο σερβιτόρος χρειαζόταν να γνωρίζει πως ο Πέντερσεν είχε διαβήτη. Ο Πέντερσεν, 51 ετών, διαφώνησε. «Δεν ένιωθα απαραίτητα καλά με αυτό», λέει, «δεν είμαι θυμωμένος, αλλά νομίζω πως τη συγκεκριμένη στιγμή έδειξε έλλειψη σεβασμού για την ικανότητά μου να χειρίζομαι μόνος μου θέματα που αφορούν τον εαυτό μου και να κάνω τις επιλογές μου».
Πρέπει, λοιπόν, να αποκαλύπτουμε δεδομένα για την υγεία κάποιου άλλου, ακόμα και αν αυτός ο άλλος απευθύνεται σε εμάς για βοήθεια; Μάλλον όχι, λέει ο Τζόσεφ Ναπόρα, PhD, LCSW-C, συγγραφέας του «Διαβήτης χωρίς Στρες». Φυσικά, όταν προκύπτει κάτι που μπορεί να επηρεάσει την υγεία του αγαπημένου σας προσώπου (όπως πχ ένα γεύμα έξω ή άσκηση), θέλετε να είστε εξυπηρετικοί. Ακολουθούν, λοιπόν,  μερικές συμβουλές για να βοηθήσετε το αγαπημένο σας πρόσωπο, το οποίο είναι αυτό που θα πάρει την απόφαση σχετικά με το αν θέλει ή όχι να αποκαλύψει την κατάσταση της υγείας του.
Επικοινωνήστε. Δείτε τι θέλει το αγαπημένο σας πρόσωπο να γνωρίζετε σχετικά με τη νόσο. Αν είστε σχετικά νέοι στον χώρο του διαβήτη, ο Ναπόρα προτείνει να ρωτήσετε τον άνθρωπο που νοσεί τι είναι αυτό που χρειάζεται να γνωρίζετε. Αν είστε πιο εξοικειωμένοι με τη νόσο, ελέγξτε την κατάσταση και πείτε «Είναι δική σου απόφαση. Έχεις διαβήτη, το γνωρίζουμε και το σεβόμαστε. Τι θέλεις να κάνεις;»
Να είστε συναισθηματικά έξυπνοι. Ο Ναπόρα ορίζει την συναισθηματική ευφυΐα ως το να ζει κανείς με συνειδητότητα, να αναγνωρίζει και να δέχεται τα συναισθήματά του και να τα διαχειρίζεται εποικοδομητικά. Όταν προσπαθείτε να βοηθήσετε το αγαπημένο σας πρόσωπο, χρησιμοποιήστε τα παραπάνω, ρωτώντας τον εαυτό σας: Γιατί θέλετε να αποκαλύψετε την κατάσταση της υγείας του άλλου και πώς αυτό θα τον κάνει να νιώσει; Είναι καλύτερα να σκεφ΄τομαστε πριν μιλήσουμε.
Ακολουθήστε τον ηγέτη. Οι άνθρωποι με διαβήτη, γνωρίζουν τι είναι αποδεκτό, οπότε καθίστε και αφήστε τους να χειριστούν την κατάσταση  μέχρι να σας ζητήσουν βοήθεια. «Νομίζω πως σε τέτοιες καταστάσεις, οι οποίες είναι δημόσιες, πρέπει να περιμένει κάποιος την ευκαιρία να ρωτήσει ιδιαιτέρως αν υπάρχει κάτι που μπορεί να κάνει για να βοηθήσει», λέει ο Πέντερσεν. «Δεν με πειράζει να γνωρίζει ο σερβιτόρος πως είμαι διαβητικός, είναι κάτι με το οποίο νιώθω καλά πλέον, αλλά όχι την εποχή που έγινε το συμβάν. Το θέμα του σεβασμού είναι σημαντικότερο από το θέμα της αποκάλυψης της νόσου».
Υπάρχουν και εξαιρέσει στον κανόνα. Αν φροντίζετε κάποιον ανήλικο, ή κάποιον ενήλικά που εξαρτάται από εσάς ή κάποιον ηλικιωμένο που χρειάζεται βοήθεια και επιβλέψη, είναι συνετό να αποκαλύπτετε τη νόσο σε άλλους φροντιστές ή σε καταστάσεις εκτάκτου ανάγκης. Γενικά, όμως, είναι ιδιαίτερα βοηθητικό να αφήνετε τον άνθρωπο με διαβήτη να αποφασίζει μόνος του. Η διακριτικότητα και ο σεβασμός είναι χαρακτηριστικά που χαίρουν ιδιαίτερης εκτίμησης.
GlykouliGr
http://www.diabetesforecast.org/

Total
0
Shares
Σχετικά άρθρα
Περισσότερα

Σύνδρομο Ευερέθιστου Εντέρου: Δείτε τι Ακριβώς Πρέπει να Τρώτε Σύμφωνα με τη Δίαιτα FODMAP του Πανεπιστημίου Μονάς

Το σύνδρομο του ευερέθιστου εντέρου (IBS) είναι μια συχνή διαταραχή που επηρεάζει το παχύ έντερο. Τα συνήθη συμπτώματα…