Ανθρακούχο νερό: Πώς επηρεάζει την υγεία μας

Ανθρακούχο νερό

Το ανθρακούχο νερό είναι μια καλή εναλλακτική σε σχέση με τα αναψυκτικά που περιέχουν μεγάλες ποσότητες ζάχαρης. Ωστόσο, έχουν εκφραστεί ανησυχίες για την επίδρασή του στην υγεία. Ας δούμε, λοιπόν, πώς την επηρεάζει.

Τι είναι το ανθρακούχο νερό;
Είναι νερό στο οποίο έχει εγχυθεί ανθρακικό κάτω από πίεση. Το αποτέλεσμα είναι το γνωστό ανθρακούχο νερό ή αλλιώς σόδα. Συχνά προστίθεται αλάτι για να βελτιώσει τη γεύση, ενώ κάποιες φορές, περιέχονται και μικρές ποσότητες από άλλα μέταλλα.
Τα φυσικά ανθρακούχα μεταλλικά νερά είναι διαφορετικά, καθώς έχουν συλλεχθεί φυσικά από κάποια μεταλλική πηγή και συνήθως περιέχουν μέταλλα και ενώσεις θείου. Ακόμα και σε αυτά τα νερά, όμως, συχνά προστίθεται ανθρακικό.
Δόντια
Μια από τις μεγαλύτερες ανησυχίας για το ανθρακούχο νερό, είναι η επίδρασή του την υγεία των δοντιών, καθώς πιστεύεται πως το σμάλτο εκτίθεται απευθείας σε οξύ.
Υπάρχει λιγή έρευνα πάνω στο θέμα, ωστόσο υπάρχουν στοιχεία πως το ανθρακούχο νερό είναι ελάχιστα πιο επιβλαβές για το σμάλτο σε σχέση με το απλό νερό, αλλά 100 φορές λιγότερο επιβλαβές σε σχέση με τα αναψυκτικά. Αν ανησυχείτε για τα δόντια σας, μπορείτε να ξεπλύνετε το στόμα σας με κανονικό νερό μετά την κατανάλωση του ανθρακούχου.
Πέψη
Μπορεί να σας προκαλεί έκπληξη, αλλά οι έρευνες δείχνουν πως το ανθρακούχο νερό μπορεί να βελτιώσει την ικανότητα κατάποσης, καθώς έχει την δυνατότητα να τονώνει τα νεύρα που είναι υπεύθυνα για την λειτουργία της.
Έχει επίσης σημειωθεί, πως οι άνθρωποι που υποφέρουν από δυσκοιλιότητα ίσως ανακαλύψουν πως απαλύνει τα συμπτώματα.
Υπάρχουν επίσης στοιχεία πως το ανθρακούχο νερό βελτιώνει γενικά τα συμπτώματα της δυσπεψίας, συμπεριλαμβανομένου του στομαχόπονου.
Καρδιά
Υπάρχουν λίγα στοιχεία για το πώς το νερό με ανθρακικό επηρεάζει την υγεία της καρδιάς, αλλά τα στοιχεία αυτά είναι θετικά. Σε γκρουπ 18 γυναικών που ήταν σε περίοδο μετά την εμμηνόπαυση, οι ερευνητές μέτρησαν την επίδραση που έχει στην καρδιά. Όσες έπιναν ανθρακούχο νερό πλούσιο σε νάτριο, είχαν πτώση στην LDL (κακή) χοληστερόλη, στους δείκτες φλεγμονής και στο σάκχαρο. Επιπλέον, παρατηρήθηκε αύξηση της HDL (καλής) χοληστερόλης.
Το νερό με ανθρακικό ενδέχεται να έχει θετική επίδραση στην χοληστερόλη και το σάκχαρο. Ωστόσο, χρειάζεται περισσότερη έρευνα για να καταλήξουμε με σιγουριά σε ένα τέτοιο συμπέρασμα.
Είναι, λοιπόν, το ανθρακούχο νερό επιβλαβές για την υγεία σας;
Προς το παρόν δεν υπάρχουν στοιχεία που να αποδεικνύουν πως το ανθρακούχο νερό είναι επιβλαβές για την υγεία. Αντίθετα, εμφανίζεται ένας αριθμός θετικών επιδράσεων στη διαδικασία της πέψης.
Αν λάβουμε υπόψιν μας και το γεγονός πως δεν περιέχει καθόλου θερμίδες και είναι ιδιαίτερα δροσιστικό, καταλήγουμε στο συμπέρασμα πως δεν υπάρχει λόγος να σταματήσει να το καταναλώνει κανείς.
GlykouliGr
https://authoritynutrition.com/

Total
0
Shares
Σχετικά άρθρα