Τα παιδιά με διαβήτη Τύπου 1 δεν κάνουν διάλειμμα το καλοκαίρι

καλοκαίρι

Η παιδίατρος – ενδοκρινολόγος Μισέλ Σβάιγκερ, μας δίνει καλοκαιρινές συμβουλές για τα παιδιά με διαβήτη Τύπου 1.

Για τα παιδιά, το τέλειο καλοκαίρι σημαίνει να κοιμούνται μέχρι αργά, να τρώνε ότι επιθυμούν, να παίζουν έξω στον ήλιο, να κολυμπούν και να μένουν ξύπνια μέχρι αργά. Όμως για τα παιδιά με διαβήτη Τύπου 1, όλα τα παραπάνω, αλλά και η γενικότερη έλλειψη προγράμματος, μπορεί να αποδειχθούν αιτίες πανωλεθρίας για τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα.

Η Μισέλ Σβάιγκερ μας λέει: “Είναι σημαντικό για όλους τους γονείς με παιδιά με διαβήτη Τύπου 1 να είναι συνεπείς σε ένα πρόγραμμα διατροφής και ύπνου, ακόμα και κατά τις καλοκαιρινές διακοπές, και να συνεχίσουν να παρακολουθούν το σάκχαρο 4 με 6 φορές τη μέρα.

Tips

Αν το παιδί κοιμάται περισσότερο απ’ όσο συνήθως, οι γονείς πρέπει να ελέγχουν το σάκχαρό του πριν συνεχίσει τον ύπνο του.

Αν σχεδιάζουν να ταξιδέψουν, οι γονείς πρέπει να έχουν μαζί τους σύριγγες, βελόνες, αντλίες και όποιον εξοπλισμό χρειάζεται το παιδί. Επίσης, να θυμάστε ότι οι αντλίες δεν πρέπει να περνάνε από τις ακτίνες Χ του αεροδρομίου.

Η ινσουλίνη πρέπει να είναι σε θερμοκρασία δωματίου. Αν ταξιδεύετε με αυτοκίνητο, κρατήστε την ινσουλίνη δροσερή.

Η άσκηση επηρεάζει τα επίπεδα σακχάρου. Τα παιδιά που παίζουν έξω όλη τη μέρα, μπορεί να χρειάζονται λιγότερη ινσουλίνη – οι γονείς πρέπει να κάνουν αυτή την προσαρμογή προσεκτικά.

Να ελέγχετε το σάκχαρο πριν το παιδί σας πάει να κολυμπήσει. Αν το παιδί σας φοράει αντλία, πιθανώς να πρέπει να την αποσυνδέσετε πριν μπει στο νερό.

Αν το παιδί σας ζητήσει να κάνει διάλειμμα από την αντλία αυτό το καλοκαίρι, μιλήστε με τον γιατρό σας για την ινσουλίνη μακράς διαρκείας.

Οι γονείς που στέλνουν τα παιδιά τους σε κατασκήνωση πρέπει να είναι σίγουροι πως η κατασκήνωση γνωρίζει ποιες είναι οι ανάγκες τους παιδιού. Προσπαθήστε να μάθετε αν υπάρχει κάποιος γιατρός ή νοσηλευτής που είναι εξοικειωμένος με τις ανάγκες των ασθενών με διαβήτη Τύπου 1 και ο οποίος μπορεί να διαχειριστεί το υψηλό και το χαμηλό σάκχαρο. Μάθετε σε ποιο χώρο θα αποθηκεύσει το παιδί σας την ινσουλίνη και τον υπόλοιπο εξοπλισμό.

Κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, τα παιδιά μπορεί να εμπλακούν σε νέες δραστηριότητες, όπου οι υπόλοιποι δεν είναι ενήμεροι για τις ιατρικές τους ανάγκες. Σκεφτείτε να αγοράσετε στο παιδί σας ένα διαβητικό βραχιολάκι.

Προσπαθήστε να κρατήσετε το παιδί ενυδατωμένο, ιδιαίτερα όταν ο καιρός είναι πολύ ζεστός. Η αφυδάτωση ανεβάζει τα επίπεδα σακχάρου. Μια καλή συμβουλή είναι να μην περιμένετε ποτέ να διψάσετε πρώτα για να πιείτε νερό.

GlykouliGr

Πηγές: https://www.cedars-sinai.edu/

Total
0
Shares
Σχετικά άρθρα