Διαβήτης και ποιοτικός νυχτερινός ύπνος

ύπνος

Ο διαβήτης χρειάζεται διαχείριση 24 ώρες το 24ωρο – ακόμα και όταν κοιμόμαστε. Καθώς ο ύπνος είναι ιδιαίτερα σημαντικός για την υγεία μας, η εύρεση μιας ρουτίνας που επιτρέπει την καλή διαχείριση των νυχτερινών σακχάρων μπορεί να αποτελέσει μια ευκαιρία για να επωφεληθεί κανείς στο μέγιστο.

Κατά τη διάρκεια της μέρας, όλοι έχουμε άγχος, κάνουμε διάφορες δραστηριότητες, τρώμε και ερχόμαστε αντιμέτωποι με πολλούς παράγοντες που επηρεάζουν τα επίπεδα του σακχάρου. Τη νύχτα, όμως, κατά τη διάρκεια του ύπνου, δεν γνωρίζουμε πότε ανεβαίνει ή κατεβαίνει το σάκχαρο. Ωστόσο αν καταφέρουμε να βρούμε πως συμπεριφέρεται το σάκχαρό μας κατά τη διάρκεια της νύχτας και τι είναι αυτό που το κρατάει σταθερό, έχουμε την ευκαιρία να το επαναλαμβάνουμε κάθε βράδυ και να απολαμβάνουμε έναν καλό και ποιοτικό ύπνο.
Ένα αρκετά μεγάλο κομμάτι της ζωής μας το ξοδεύουμε ενώ κοιμόμαστε. Αν μπορέσουμε να βελτιώσουμε το σάκχαρο τις ώρες αυτές, μπορούμε να επωφεληθούμε σε βάθος χρόνου όσον αφορά την υγεία μας, αλλά και την ποιότητα της ζωής μας.
Ακολουθούν μερικά tips για να το πετύχετε:
Φτιάξτε τον βασικό σας ρυθμό. Είτε χρησιμοποιείτε αντλία, είτε κάνετε ενέσιμη ινσουλίνη βραδείας δράσης, πρέπει να γνωρίζετε επακριβώς τον βασικό σας ρυθμό. Φυσικά, θα υπάρξουν μέρες που θα κάνετε δραστηριότητες που δεν έχετε προσχεδιάσει και οι οποίες θα τον αποπροσανατολίσουν. Αν, όμως, τις περισσότερες φορές τον κρατάτε σταθερό, αυξάνετε τις πιθανότητες να απολαμβάνετε σε γενικές γραμμές τον ύπνο σας το βράδυ.
Προσπαθήστε να μην κοιμάστε με ενεργές μονάδες ινσουλίνης ταχείας δράσης. Ο τρόπος για να το καταφέρετε είναι να μετράτε το σάκχαρό σας μερικές ώρες πριν πάτε στο κρεβάτι και να το διορθώνετε με ταχείας δράσης ινσουλίνη εκείνη τη στιγμή, αντί να το κάνετε ακριβώς πριν πέσετε για ύπνο. Επίσης, αποφεύγετε να καταναλώνετε υδατάνθρακες που απαιτούν ταχείας δράσης ινσουλίνη. Αν εφαρμόσετε το παραπάνω, θα μπορείτε πιο εύκολα να κοιμηθείτε, γνωρίζοντας πως μπορείτε να βασιστείτε στον αληθινό βασικό σας ρυθμό αντί να ανησυχείτε μήπως η ινσουλίνη ταχείας δράσης εξαντληθεί κατά τη διάρκεια την νύχτας ή είναι πολλή και καταλήξει σε υπογλυκαιμία.
Ασκηθείτε μόλις ξυπνήσετε. Υπάρχουν δύο λόγοι που αυτό βοηθάει. Πρώτον, η επίδραση που θα έχει η άσκηση στο σάκχαρό σας θα συμβεί κατά τη διάρκεια της μέρας, όταν είστε ξύπνιοι και μπορείτε πιο εύκολα να το διαχειριστείτε σε σχέση με το αν κάνατε άσκηση το απόγευμα, όπου θα ερχόσασταν αντιμέτωποι με τα αποτελέσματα κατά τη διάρκεια της νύχτας. Δεύτερον, θα ανακαλύψετε πως αν αποφασίσετε να δεσμευτείτε στην πρωινή άσκηση, θα θέλετε σταθερό σάκχαρο όταν ξυπνάτε. Η πραγματικότητα αυτή θα λειτουργήσει ως έξτρα κίνητρο για να προσπαθήσετε να πετύχετε τον σωστό βασικό ρυθμό και να μην πηγαίνετε για ύπνο με ενεργές μονάδες ινσουλίνης και γενικά θα σας οδηγήσει στο να έχετε πολύ σταθερά σάκχαρα τη νύχτα.
Αν καταφέρετε να έχετε σταθερό το σάκχαρό σας κατά τη διάρκεια της νύχτας θα δείτε τεράστια βελτίωση στη γλυκοζυλιωμένη αιμοσφαιρίνη σας και γενικά στην υγεία σας. Ο ύπνος είναι καλύτερος όταν δεν χρειάζεται να ξυπνάμε από ακραίες τιμές σακχάρου. Ο συνδυασμός του ποιοτικού ύπνου και της καλής διαχείρισης του σακχάρου αξίζει τον κόπο.
Είναι πολύ πιο εύκολη η γενικότερη διαχείριση του διαβήτη όταν είστε ξεκούραστοι και φυσικά, δεν χρειάζεται να αναφέρουμε πως ο καλύτερος τρόπος να ξεκινάει κάποιος τη μέρα του είναι με μια μέτρηση για την οποία μπορεί να είναι χαρούμενος.
GlykouliGr
Πηγή: https://www.diabetesdaily.com/

Total
0
Shares
Σχετικά άρθρα