Η υπογλυκαιμία και το τέρας του θυμού

υπογλυκαιμία

Έχετε συναντήσει ανθρώπους με πολλή κακή διάθεση επειδή…. πεινάνε; Που αν δεν φάνε σύντομα, το μυαλό τους κλείνει τον διακόπτη και γίνονται νευρικοί; Αυτοί οι άνθρωποι, κάποιες φορές δεν αναγνωρίζουν το γεγονός ότι πεινάνε μέχρι που τρώνε – και απολογούνται για τη συμπεριφορά τους!

Η πείνα και η υπογλυκαιμία είναι πρωτόγονες ενδείξεις, γνωστές για την ιδιότητά τους να αυξάνουν το στρες στους ανθρώπους. Για όσους έχουν προδιάθεση (ιδιαίτερα για τους διαβητικούς, αλλά όχι μόνο), το άγχος και η κατάθλιψη είναι ιδιαίτερα συχνά φαινόμενα στα περιστατικά χαμηλού σακχάρου.

Οι άνθρωποι είναι φτιαγμένοι όπως όλα τα υπόλοιπα ζώα – και τα ζώα δεν είναι καθόλου ευχαριστημένα όταν έχουν χαμηλό σάκχαρο! Είναι ένας εξελικτικός μηχανισμός, σχεδιασμένος να βάζει σε προτεραιότητα την εύρεση τροφής. Ωστόσο, στους ανθρώπους, το χαμηλό σάκχαρο μπορεί να έχει πολύ αρνητική επίδραση στη διάθεση.

Γι όσους νοσούν με διαβήτη και δεν έχουν καλό έλεγχο του σακχάρου τους, το φαινόμενο αυτό είναι ακόμα πιο συχνό και ακόμα πιο έντονο.
Κατά την υπογλυκαιμία ο εγκέφαλος δεν έχει τη γλυκόζη που χρειάζεται για να λειτουργήσει στο 100%. Η υπογλυκαιμία μπορεί να αυξήσει σημαντικά την συναισθηματική αντίδραση, η οποία μπορεί να κάνει κάποιον υπερβολικά χαρούμενο, ανήσυχο, τρομαγμένο, παρανοϊκό ή θυμωμένο. Η επίδραση είναι παρόμοια με αυτήν που υπάρχει σε ένα άτομο κάτω από την επίδραση μέθης.
Ακόμα και οι άνθρωποι που θεωρούνται ιδιαίτερα ευχάριστοι και ήρεμοι μπορεί να παρουσιάσουν δραματικές αλλαγές στον χαρακτήρα τους, ως αποτέλεσμα της υπογλυκαιμίας. Είναι σχετικά συνηθισμένο, όσου έχουν πολύ χαμηλό σάκχαρο να γίνονται απότομοι ή βίαιοι και οι άνθρωποι που είναι κοντά τους να μένουν έκπληκτοι από τη συμπεριφορά που θυμίζει Δρ Τζέκυλ και Μίστερ Χάιντ.

Μα δεν μπορώ να το ελέγξω!

Ακόμα και αν νιώθετε πως δεν φταίτε και πως δεν είσαστε ο πραγματικός σας εαυτός, μην παρουσιάζετε την υπογλυκαιμία ως δικαιολογία γιατί και ο πιο υπομονετικός άνθρωπος χρειάζεται μεγάλη προσπάθεια για να αντεπεξέλθει στην επαναλαμβανόμενα βίαιη και παράλογη συμπεριφορά.
Αν και μπορεί να νιώθετε πως είναι άδικο να απολογηθείτε για πράξεις που δεν νιώθετε ότι μπορείτε να ελέγξετε, να θυμάστε πως ο φίλος σας, ο σύντροφός σας ή η οικογένειά σας, έχουν επίσης το δικαίωμα να νιώθουν πως είναι άδικο να μπαίνουν στην δυσάρεστη αυτή κατάσταση.
Μπορεί οι ίδιοι να σοκαριστούν και να αντιδράσουν στις αντιδράσεις σας. Αναγνωρίστε πως έχουν λόγο να ανησυχούν, ακόμα και να φοβούνται και καθησυχάστε τους.

Κάντε μια συνειδητή προσπάθεια να διαχειριστείτε το σάκχαρό σας, καθώς οι περίεργες αντιδράσεις στην υπογλυκαιμία είναι συνήθως αποτέλεσμα της απώλειας της “συνειδητότητας υπογλυκαιμίας”, κάτι που συμβαίνει στους ανθρώπους που για καιρό ζουν με τη νόσο του διαβήτη.

Total
17
Shares
Σχετικά άρθρα
Περισσότερα

Νέα μελέτη αποδεικνύει ότι η διαλειμματική διατροφή/νηστεία δεν προσφέρει επιπλέον οφέλη για την απώλεια βάρους

Δεν υπάρχει πρόσθετο όφελος για την απώλεια βάρους από τον περιορισμό των χρόνων κατανάλωσης μεταξύ των ενηλίκων που…