Αμφίδρομη η σχέση μεταξύ κατάθλιψης και διαβήτη κύησης

διαβήτης κύησης

Η κατάθλιψη στην αρχή της εγκυμοσύνης μπορεί ενδεχομένως να αυξήσει τον κίνδυνο διαβήτη της κύησης, ο οποίος αυξάνει τον κίνδυνο επιλόχειας κατάθλιψης.

Η κατάθλιψη στην αρχή της εγκυμοσύνης διπλασιάζει τον κίνδυνο διαβήτη της κύησης και αυτός αυξάνει τον κίνδυνο επιλόχειας κατάθλιψης, σύμφωνα με νέα έρευνα.
Ερευνητές του National Institutes of Health, ανακάλυψαν σημαντική αμφίδρομη σχέση μεταξύ της κατάθλιψης και του διαβήτη στην εγκυμοσύνη, υποδεικνύοντας ότι οι γιατροί θα πρέπει να δίνουν ιδιαίτερη σημασία στις ασθενείς με κάποια από τις δυο παθήσεις
Αν και η έρευνα δεν δείχνει αιτιατή σχέση μεταξύ των δυο παθήσεων, ερευνητές σημειώνουν ότι προηγούμενες έρευνες έχουν συνδέσει την κατάθλιψη με διαταραχή στο μεταβολισμό της γλυκόζης, που οδηγεί σε υψηλότερα επίπεδα σακχάρου, τα οποία συχνά οδηγούν σε φλεγμονή και ορμονικές αλλαγές που συνδέονται με συμπτώματα κατάθλιψης.
Ερευνητές ανέλυσαν στοιχεία 2.477 εγκύων μεταξύ 2009 και 2013.
Οι γυναίκες αξιολογήθηκαν για κατάθλιψη στο πρώτο και στο δεύτερο τρίμηνο και παρακολουθήθηκαν σε όλη τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Οι 162 που εμφάνισαν διαβήτη κύησης παρακολουθήθηκαν μέχρι 6 εβδομάδες μετά τον τοκετό.
Γυναίκες με κατάθλιψη στο πρώτο ή δεύτερο τρίμηνο είχαν 1,72 περισσότερες φορές να εμφανίσουν διαβήτη κύησης-κίνδυνο που ήταν ισχυρότερος στις γυναίκες οι οποίες δεν ήταν παχύσαρκες πριν την εγκυμοσύνη σε σχέση με αυτές που ήταν.
Ο κίνδυνος διαβήτη κύησης ήταν υψηλότερος σε γυναίκες με ισχυρά συμπτώματα κατάθλιψης σε κάποιο τρίμηνο.
Ο διαβήτης συνδέθηκε επίσης με κίνδυνο για επιλόχειο κατάθλιψη μεγαλύτερο κατά 4,62 φορές.
Η Dr. Stefanie Hinkle, του National Institute of Child Health and Human Development, δήλωσε ότι τα στοιχεία υποδεικνύουν ότι η κατάθλιψη και ο διαβήτης κύησης μπορεί ενδεχομένως να εμφανιστούν μαζί.
Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Diabetologia.
Πηγή: http://www.iatronet.gr/

Total
0
Shares
Σχετικά άρθρα