Όλο και μεγαλύτερη η συμμετοχή που καλούνται να πληρώσουν οι ασφαλισμένοι για τα φάρμακά τους

Μεγάλο κόστος φαρμάκων
Μεγάλο κόστος φαρμάκων

Η συμμετοχή που καλούνται να πληρώσουν οι ασφαλισμένοι για να πάρουν τα φάρμακά τους, σε πολλές περιπτώσεις, ξεπερνά κατά πολύ τη συμμετοχή του ΕΟΠΥΥ.
Πρόσφατη είναι άλλωστε η περίπτωση ασθενή που αναγκάστηκε να ξοδέψει για ένα φάρμακο συνολικά 19,29 ευρώ, ενώ η συμμετοχή του ταμείου ήταν 0,11 ευρώ! Ο ασφαλισμένος προσπάθησε να προμηθευτεί από το φαρμακείο 4 κουτιά φαρμάκου, με κόστος για κάθε κουτί 2,35 ευρώ (σύνολο δηλαδή 9,4 ευρώ για τα τέσσερα κουτιά). Καθώς η συμμετοχή του είχε οριστεί στο 25% της τιμής, το ποσό που θα έπρεπε να καταβάλει για τα τέσσερα κουτιά είναι 1,48 ευρώ. Και εδώ μπαίνει ένα σημείο που προκαλεί σύγχυση πολλές φορές στους ασφαλισμένους, αυτό της διαφοράς της λιανικής τιμής του φαρμάκου με την τιμή που αποζημιώνει ο ΕΟΠΥΥ. Στη συγκεκριμένη περίπτωση, η διαφορά αυτή, που επιβαρύνει τον ασφαλισμένο, ήταν 8,92 ευρώ, γεγονός που εκτόξευσε το ποσό προς πληρωμή στα 9,29 ευρώ. Υπολογίζοντας και τα 10 ευρώ που είναι το κόστος της συνταγογράφησης, φτάνουμε στα 19,29 ευρώ. Σε τελική ανάλυση, στην συγκεκριμένη περίπτωση θα ήταν προτιμότερο ο ασφαλισμένος να έχει αγοράσει το φάρμακο χωρίς συνταγή.
Δύο συμμετοχές καλούνται λοιπόν να πληρώσουν οι ασφαλισμένοι, μια επί της λιανικής τιμής του φαρμάκου, συν τη διαφορά μεταξύ ασφαλιστικής και λιανικής τιμής. Αυτές οι δύο συμμετοχές καθορίζονται γενικά και συνολικά σε Υπουργική Απόφαση αλλά η ακριβής τιμή για κάθε φάρμακο ξεχωριστά αλλάζει με άλλες Υπουργικές Αποφάσεις που έχουν μαθηματικό τρόπο υπολογισμού (βάσει της αρχικής Υπουργικής Απόφασης). Η ποσοστιαία μεταβάλλεται σπανιότερα αλλά η άλλη συμμετοχή αλλάζει αρκετές φορές σε έναν χρόνο, με βάση τη λιανική και την ασφαλιστική τιμή.
Η περίπτωση αυτή είναι χαρακτηριστική της κατεύθυνσης στην οποία προχωρά η πολιτεία τα τελευταία δέκα χρόνια, όσον αφορά τις αποζημιώσεις των φαρμάκων των ασφαλισμένων. Σύμφωνα με πρόσφατο άρθρο του ygeiamou.gr, στελέχη της φαρμακευτικής αγοράς αναφέρουν ότι η συμμετοχή μας στα φάρμακα ξεκινά από 32% (το αντίστοιχο ποσοστό το 2010 ήταν 10%), ενώ στα μη γενόσημα φάρμακα μπορεί να φτάσει και στο 58% με 82%.
Σύμφωνα με το ίδιο άρθρο, στην περίπτωση που ο γιατρός συνταγογραφήσει πρωτότυπο φάρμακο, «αν ο ασφαλισμένος θέλει να μειωθεί η συμμετοχή του, θα πρέπει να διαλέξει άλλο σκεύασμα με την ίδια δραστική ουσία, και όχι το σκεύασμα με την εμπορική ονομασία που είχε συνταγογραφηθεί από τον γιατρό.» 
Σε μία προσπάθεια να μειωθεί το βάρος των ασφαλισμένων, νομοθετήθηκε και τέθηκε σε ισχύ από τον περασμένο Οκτώβριο, οι δικαιούχοι ΕΚΑΣ και οι ασφαλισμένοι με ασθένειες που δικαιολογούν μειωμένη συμμετοχή 10%, να μην καταβάλλουν συμμετοχή όταν επιλέγουν γενόσημο φάρμακο για τη θεραπεία τους.
Σε εξαγγελίες του, ο Υπουργός Υγείας, πριν τις γιορτές, έκανε λόγο για ανατιμολόγηση των φαρμάκων.

«Επεξεργαζόμαστε ήδη σενάρια, με βασική ιδέα να υπάρχουν κριτήρια εισοδηματικά και χρόνιας λήψης φαρμάκων, ώστε να έχει ο ασθενής και μειωμένη συμμετοχή στο κόστος και πρόσβαση στο φάρμακο που έχει ανάγκη. Αυτό πρέπει να προετοιμαστεί καλά για να είναι δημοσιονομικά ουδέτερο. Έχουμε ήδη ανοίξει διάλογο με τις φαρμακοβιομηχανίες», είχε αναφέρει ο κ. Ξανθός, κατά την ενημέρωση της διακομματικής επιτροπής για τη χάραξη μακροπρόθεσμης εθνικής στρατηγικής για το φάρμακο, σχετικά με τις σχεδιαζόμενες νομοθετικές παρεμβάσεις στη φαρμακευτική πολιτική.

Όπως συνέχισε ο ίδιος, το Υπουργείο γνώριζε ότι υπήρξε την προηγούμενη περίοδο επιβάρυνση των ασφαλισμένων ως προς τη συμμετοχή τους στην αγορά των φαρμάκων, αλλά επεσήμανε ότι ήταν μια συνειδητή επιλογή της κυβέρνησης για να καλυφθεί όλος ο κόσμος και να έχει πρόσβαση στα νέα ακριβά φάρμακα.
Το μόνο σίγουρο είναι ότι η υγεία των Ελλήνων στα χρόνια της κρίσης έχει δεχτεί μεγάλο πλήγμα, όπως είχε παρουσιάσει σε πρόσφατο άρθρο του το Glykouli.gr.

Πηγές: Ygeiamou.gr, reader.gr

Total
0
Shares
Σχετικά άρθρα