Προϋπολογισμός, λουκέτο και ΠΟΣΑΣΣΔΙΑ Προϋπολογισμός, λουκέτο και ΠΟΣΑΣΣΔΙΑ
Για τους ανθρώπους που παρακολουθούν τις εξελίξεις στην αγορά των προϊόντων του διαβήτη, η είδηση για το «λουκέτο» της Lifescan Hellas δεν ήρθε ως... Προϋπολογισμός, λουκέτο και ΠΟΣΑΣΣΔΙΑ
Για τους ανθρώπους που παρακολουθούν τις εξελίξεις στην αγορά των προϊόντων του διαβήτη, η είδηση για το «λουκέτο» της Lifescan Hellas δεν ήρθε ως έκπληξη. Πρόκειται για το πρώην τμήμα διαβήτη της Johnson & Johnson το οποίο, σύμφωνα με αυτά που διαβάζουμε, εξαγοράστηκε από την εταιρία Platinum Equity.
Από τη μία πλευρά η ξαφνική ανακοίνωση ότι αποχωρεί από την Ελλάδα το τμήμα διαβήτη της Johnson & Johnson (και όχι της Platinum Equity), μιας εξαιρετικά αναγνωρίσιμης εταιρίας, ωστόσο όχι για τα προϊόντα του διαβήτη, και από την άλλη η σύνδεση της αποχώρησης της Lifescan Hellas με την πρόσφατη ψήφιση του νέου κλειστού προϋπολογισμού του ΕΟΠΥΥ για τον τομέα του διαβήτη από πλευράς ΠΟΣΑΣΣΔΙΑ, μας έχουν αφήσει με ένα μεγάλο ερωτηματικό σχετικά με το τι πραγματικά συμβαίνει αυτή τη στιγμή.
Καθημερινά γίνεται αναφορά στο γεγονός ότι οι φαρμακευτικές εταιρίες δυσανασχετούν σχετικά με τις υπερβολικές περικοπές που υφίστανται με τη μορφή του λεγόμενου clawback, ενός θεσμού που εφαρμόστηκε με την υπογραφή των πρώτων μνημονίων και προκαλεί κάθε χρόνο αντιδράσεις από όλους τους οργανισμούς που συνεργάζονται με το δημόσιο τομέα. Εάν η ύφεση της συγκεκριμένης εταιρίας όντως συνδέεται με το θεσμό αυτό, που η ΠΟΣΑΣΣΔΙΑ προβλέπει ότι θα φτάσει φέτος στο 60%, είναι κάτι που συνέβη σε βάθος χρόνου με τα διατάγματα και τις περικοπές που προήλθαν από την προηγούμενη κυβέρνηση.
Δεν θα είναι λίγοι αυτοί που θυμούνται ότι δύο χρόνια πριν, με την υπογραφή του τρίτου μνημονίου, ο προϋπολογισμός του ΕΟΠΥΥ για τον τομέα του διαβήτη μειώθηκε από τα 90 εκατομμύρια ευρώ στα 60, ωστόσο τότε είχε ανακοινωθεί ότι η περικοπή αυτή δεν θα βάρυνε τις τσέπες των ασθενών. Τότε είχε έρθει και η ανακοίνωση της ΠΟΣΑΣΣΔΙΑ ότι αισθάνεται εν μέρει δικαιωμένη για το αποτέλεσμα αυτό, μια ανακοίνωση στην οποία το Glykouli είχε απαντήσει άκρως επικριτικά, κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου σχετικά με το γεγονός ότι το κόστος της συμμετοχής στο τέλος δεν μπορεί παρά να πέσει στις πλάτες των διαβητικών.

Πως έπεσε το κόστος της συμμετοχής στις πλάτες των διαβητικών

Δεν θα ξεχάσουμε το δάκτυλο του «αψύ» Πολάκη να δείχνει με ένταση τις φαρμακευτικές εταιρίες, κατηγορώντας τες για αισχροκέρδεια, ενώ στη συνέχεια θα αποφάσιζε να προμηθευτεί για τα φαρμακεία των νοσοκομείων τα φθηνότερα διαβητόμετρα, ποιότητας παιχνιδιών Jumbo. Το αποτέλεσμα αυτής της απόφασης οι διαβητικοί το βιώνουμε εδώ και δύο χρόνια, όταν στα επείγοντα των νοσοκομείων οι μετρήσεις του σακχάρου που μας γίνονται με τα συγκεκριμένα διαβητόμετρα έχουν απόκλιση ακόμη και πάνω από 100 μονάδες σε σχέση με τους δικούς μας μετρητές.
Η ΠΟΣΑΣΣΔΙΑ, στο δελτίο τύπου της αναφέρει ότι είναι πολλές οι καταγγελίες προς τον ΕΟΠΥΥ για φαρμακεία που προσπαθούν να μετακυλήσουν το χάσιμο του κέρδους τους στους διαβητικούς ασθενείς. Πρόσφατη είναι άλλωστε η κόντρα που δημιουργήθηκε μεταξύ της ομοσπονδίας και των φαρμακοποιών, μέσω της οποίας προβλήθηκε η επιβολή άτυπης συμμετοχής στα φαρμακεία για την αγορά προϊόντων που σύμφωνα με τις διατάξεις του νόμου ο ΕΟΠΥΥ παρέχει στους ασφαλισμένους διαβητικούς δωρεάν.
Με δύο Ομοσπονδίες, και με πάνω από 50 συλλόγους σε όλη τη χώρα, η κατάσταση αυτή κατάφερε να παγιωθεί χωρίς ουσιαστική αντίσταση από την ομολογουμένως μεγαλύτερη πληθυσμιακά ομάδα χρόνιων ασθενών, πράγμα που αποδεικνύει ότι η κοινότητά μας δεν έχει την πολιτική δύναμη ή δεν διαθέτει κατάλληλη στρατηγική ώστε να υπερασπιστεί τα δικαιώματά της, αντιθέτως βάλλεται από την εκάστοτε κυβέρνηση ανεξαρτήτου πολιτικής κατεύθυνσης.

Αναλύοντας το δελτίο τύπου

Διαβάζοντας το δελτίο τύπου που εξέδωσε η ΠΟΣΑΣΣΔΙΑ μας δημιουργούνται κάποια εύλογα ερωτήματα. Αναλυτικά, η ομοσπονδία σχετικά με το νέο προϋπολογισμό αναφέρει ότι προβλέπονται τα εξής ποσά για την αποζημίωση των απαραίτητων προϊόντων:
 • Λ4Α: Υ.Υ. – ΥΛΙΚΑ ΣΑΚΧΑΡΩΔΟΥΣ ΔΙΑΒΗΤΗ – ΑΝΑΛΩΣΙΜΑ με προϋπολογισμό 37 εκατομμυρίων ευρώ.
 • Λ4Β: Υ.Υ. – ΥΛΙΚΑ ΣΑΚΧΑΡΩΔΟΥΣ ΔΙΑΒΗΤΗ – ΑΥΤΟΜΑΤΟΙ ΜΕΤΡΗΤΕΣ ΣΥΝΕΧΟΥΣ ΜΕΤΡΗΣΗΣ ΓΛΥΚΟΖΗΣ με προϋπολογισμό 25 εκατομμυρίων ευρώ.
 • Λ9: Υ.Υ. -ΛΟΙΠΑ ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΑ ΥΛΙΚΑ (ΤΡΑΧΕΙΟΣΤΟΜΙΑΣ, ΜΕΣΟΓΕΙΑΚΗΣ ΑΝΑΙΜΙΑΣ, ΣΥΣΚΕΥΩΝ ΣΙΤΙΣΗΣ, ΣΥΣΚΕΥΩΝ ΕΓΧΥΣΗΣ ΦΑΡΜΑΚΩΝ ΚΤΛ) με συνολικό προϋπολογισμό 23 εκατομμυρίων ευρώ.

Θα κάνουμε εδώ την πρόσθεση για να υπολογίσουμε ότι ο προϋπολογισμός του κράτους για τον τα προϊόντα του διαβήτη είναι 85 εκατομμύρια ευρώ, δηλαδή είναι αυξημένος κατά 25 εκατομμύρια ευρώ από αυτόν που ίσχυε μέχρι τώρα!

Παρακάτω αναλύονται οι πραγματικές ανάγκες του πληθυσμού των διαβητικών στη χώρα μας.
 • Οι πάσχοντες από Σακχαρώδη Διαβήτη τύπου 1 ανέρχονται σε 24.785 και δικαιούνται, βάσει ΕΚΠΥ, 48 κουτιά ταινίες μέτρησης σακχάρου αίματος ανά έτος, δαπάνη, δηλαδή, ίση με 23.198.760 €
 • Οι πάσχοντες από Σακχαρώδη Διαβήτη τύπου 2, οι ινσουλινοθεραπευόμενοι, ανέρχονται σε 134.277 και δικαιούνται, βάσει ΕΚΠΥ, 24 κουτιά ταινίες μέτρησης σακχάρου αίματος ανά έτος, δαπάνη, δηλαδή, ίση με 62.841.636 €.
 • Τέλος, οι πάσχοντες από Σακχαρώδη Διαβήτη τύπου 2 με δισκία ανέρχονται σε 556.263 και δικαιούνται, βάσει ΕΚΠΥ, 6 κουτιά ταινίες μέτρησης σακχάρου αίματος ανά έτος, δαπάνη, δηλαδή, ίση με 65.082.771 €.
Συνολική δαπάνη αποκλειστικά για τις ταινίες μέτρησης σακχάρου αίματος ίση με 151.123.167 €.
Και πηγαίνουμε σε αυτά που ζητά η Ομοσπονδία:
 • Λ4Α: Υ.Υ. – ΥΛΙΚΑ ΣΑΚΧΑΡΩΔΟΥΣ ΔΙΑΒΗΤΗ – ΤΑΙΝΙΕΣ ΜΕΤΡΗΣΗΣ ΣΑΚΧΑΡΟΥ με προϋπολογισμό 38 εκατομμυρίων ευρώ
 • Λ4Β: Υ.Υ. – ΥΛΙΚΑ ΣΑΚΧΑΡΩΔΟΥΣ ΔΙΑΒΗΤΗ – ΑΝΑΛΩΣΙΜΑ (ΒΕΛΟΝΕΣ, ΣΚΑΡΙΦΙΣΤΗΡΕΣ, ΤΑΙΝΙΕΣ ΚΕΤΟΝΗΣ ΑΙΜΑΤΟΣ) με προϋπολογισμό 7 εκατομμυρίων ευρώ
 • Λ4Γ: Υ.Υ. – ΥΛΙΚΑ ΣΑΚΧΑΡΩΔΟΥΣ ΔΙΑΒΗΤΗ (ΝΕΕΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΕΣ) – ΜΕΤΡΗΤΕΣ ΣΤΙΓΜΙΑΙΑΣ ΜΕΤΡΗΣΗΣ ΓΛΥΚΟΖΗΣ – ΣΥΣΚΕΥΕΣ ΣΥΝΕΧΟΥΣ ΚΑΤΑΓΡΑΦΗΣ ΓΛΥΚΟΖΗΣ ΚΑΙ ΑΝΑΛΩΣΙΜΑ ΑΥΤΩΝ με προϋπολογισμό 32 εκατομμυρίων ευρώ
 • Λ4Δ: Υ.Υ. – ΥΛΙΚΑ ΣΑΚΧΑΡΩΔΟΥΣ ΔΙΑΒΗΤΗ – ΣΥΣΚΕΥΕΣ ΣΥΝΕΧΟΥΣ ΕΓΧΥΣΗΣ ΙΝΣΟΥΛΙΝΗΣ ΚΑΙ ΑΝΑΛΩΣΙΜΑ ΑΥΤΩΝ με συνολικό προϋπολογισμό 10 εκατομμυρίων ευρώ *
* Με τη δημιουργία της υποκατηγορίας Λ4Δ η ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ προτείνει την απόσυρση των αντλιών έγχυσης ινσουλίνης από την κατηγορία Λ9, τον περιορισμό του προϋπολογισμού της κατηγορίας Λ9 σε 15 εκατομμύρια ευρώ και την ένταξη τους σε αυτόνομη υποκατηγορία του Λ4, δηλαδή Λ4Δ, με προϋπολογισμό που θα προέλθει από την περικοπή της κατηγορίας Λ9.
Θα κάνουμε κι εδώ την πρόσθεση για να δούμε ότι για τα προϊόντα του διαβήτη η ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ ζητά 87 εκατομμύρια ευρώ δηλαδή μόλις 2 εκατομμύρια ευρώ πάνω από αυτά που προβλέπει ο προϋπολογισμός.
Επιπλέον ζητά ευελιξία και μεταφορά οικονομικών πόρων από  τη μια κατηγορία στην άλλη ανάλογα με το διαθέσιμο υπόλοιπο και ετήσια αύξηση 5% στα αναλώσιμα του διαβήτη ώστε να εξυπηρετείται η προβλεπόμενη αύξηση στον αριθμό των ατόμων που διαγιγνώσκονται κάθε έτος με την ασθένεια.
Αναλύοντας τους αριθμούς, αυτό που εμείς θα θέλαμε να ρωτήσουμε την Ομοσπονδία είναι τα εξής:
 1. Γιατί από τα 151.123.167€ στα οποία υπολογίζει τις πραγματικές ανάγκες σε ταινίες μέτρησης σακχάρου, η ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ ζητά μόνο τα 38 εκατομμύρια.
 2. Γιατί ενώ ο προϋπολογισμός για τα προϊόντα του διαβήτη είναι 85 εκατομμύρια ευρώ, αυτό που ζητάμε είναι η ελάχιστη αύξηση των 2 εκατομμυρίων ευρώ, ιδιαίτερα ενώ στο παρελθόν δεχθήκαμε τη μείωση των 30 εκατομμυρίων χωρίς αντίσταση.
 3. Γιατί συνδέθηκε ο προϋπολογισμός με την αποχώρηση της Lifescan Hellas, ένα γεγονός που στα δικά μας μάτια είναι ασύνδετο.
 4. Οι υπολογισμοί που έχουν γίνει, ποιες τιμές έχουν λάβει υπόψη σε κάθε περίπτωση, ποιας ποιότητας εργαλείων;

Οι ανασφάλιστοι

Το μεγάλο κομμάτι που λείπει από αυτό που παρουσιάζεται στο δελτίο τύπου της ΠΟΣΑΣΣΔΙΑ είναι οι ανασφάλιστοι. Έρχεται λοιπόν εύλογα η επόμενη ερώτηση προς την ομοσπονδία:
 • Που βρίσκονται οι ανασφάλιστοι στους παραπάνω αριθμούς;
Οι ανασφάλιστοι ξέρουμε ότι δεν μπορούν να προμηθευτούν νέες τεχνολογίες, οι ανασφάλιστοι δεν εξυπηρετούνται από τα φαρμακεία της γειτονιάς, οι άνθρωποι που είναι ανασφάλιστοι κοστίζουν στον ΕΟΠΥΥ και στο κράτος πολύ λιγότερα μιας και προμηθεύονται υλικά αμφιβόλου ποιότητας, τα οποία έχουν αγοραστεί πάρα πολύ φθηνά.

Για να καταλήξουμε

Το δελτίο τύπου που εξέδωσε η ΠΟΣΑΣΣΔΙΑ παρουσιάζει μια κατάσταση που δεν είναι καινούρια, που τη γνωρίζουμε και τη βιώνουμε καθημερινά, ως κάτι το καινούριο και βιαστικό δίνοντάς μας την εντύπωση της κινδυνολογίας και προκαλώντας αβεβαιότητα στην κοινότητα των διαβητικών ασθενών που ήδη έχουν εκφράσει τους φόβους τους για το τι μέλλει γενέσθαι.
Το δικό μας συμπέρασμα από την ιστορία, όπως αυτή έχει προβληθεί, είναι ότι η επίθεση προς την κοινότητα των διαβητικών συνεχίζεται και πρέπει να έχουμε καθαρή μνήμη για να αποφύγουμε τυχόν κομματικές παγίδες.
Πρέπει όσοι θέλουμε να παλέψουμε για τα αυτονόητα δικαιώματα της μεγάλης μας κοινότητας να μη χαρίζουμε κάστανο σε κανένα πολιτικό κόμμα και καμία κυβέρνηση, από όποιο χώρο και αν προέρχεται ιδεολογικά ώστε να μπορούμε να παλέψουμε για το δίκαιο των ανθρώπων με χρόνια νοσήματα όπως είμαστε εμείς οι διαβητικοί.
Μπορείτε να διαβάσετε ολόκληρο το δελτίο τύπου εδώ.
Glykouli.gr
Shares
Αποδοχή
Η ιστοσελίδα glykouli.gr χρησιμοποιεί cookies για τη βελτίωση των υπηρεσιών της. Περισσότερες πληροφορίες εδώ.
Shares