Έρευνα σχετικά με τη διαχείριση του νεανικού διαβήτη και του άγχους των γονέων

Έρευνα σχετικά με τη διαχείριση του νεανικού διαβήτη και του άγχους των γονέων
Έρευνα σχετικά με τη διαχείριση του νεανικού διαβήτη και του άγχους των γονέων

Έρευνα με θέμα τη «Διαχείριση του νεανικού σακχαρώδη διαβήτη (ΣΔτ1) και διερεύνηση του άγχους των γονέων» διεξάγει η Ειρήνη Λαγουδάκη, επισκέπτρια υγείας και φοιτήτρια στο μεταπτυχιακό πρόγραμμα του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής «Διοίκηση και Διαχείριση Υπηρεσιών Υγείας και Κοινωνικής Φροντίδας».
Η έρευνα απευθύνεται σε γονείς με παιδιά με ΣΔ1 ηλικίας 4-18 ετών που βρίσκονται στη περιφέρεια Αττικής. Στόχος της κ. Λαγουδάκη είναι να συλλέξει πληροφορίες που θα αποτελέσουν τη βάση για την οργάνωση ενός αποτελεσματικού και πλήρους συστήματος φροντίδας. Το ερωτηματολόγιο είναι ανώνυμο και η συμπλήρωσή του διαρκεί περίπου 10 λεπτά. Σας παραθέτουμε το κείμενο της κ. Λαγουδάκη.
Για να συμμετέχετε στην έρευνα μπορείτε να πατήσετε το παρακάτω link, το οποίο βρίσκεται και στο τέλος του κειμένου.
https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSfVseKfyZmN7qrWKDVtfVe_KVBMyXakk-BZ-a5qcpm_Nt1g4g/viewform

«Διαχείριση του νεανικού σακχαρώδη διαβήτη (ΣΔτ1) και διερεύνηση του άγχους των γονέων»

Ο Σακχαρώδης Διαβήτης είναι μια χρόνια, πολυπαραγοντική, μεταβολική νόσος που οι αυξημένες απαιτήσεις της θεραπευτικής της αντιμετώπισης επηρεάζουν την ποιότητα ζωής των παιδιών και των οικογενειών τους. Σύμφωνα με τη βιβλιογραφία (όπως αναφέρεται στο Κουρκούτα, Λ., Προκοπίου Ε. κά ,2012) σήμερα αναπτύσσουν καθημερινά διαβήτη περισσότερα από 200 παιδιά παγκοσμίως και η ασθένεια αποτελεί δυσβάσταχτο σωματικό, ψυχικό και κοινωνικό φορτίο γι’ αυτά τα παιδιά και για τις οικογένειες τους. (Αβραμίκα Μ. ,2011).

Οι γονείς με παιδιά με Σακχαρώδη Διαβήτη τύπου 1, καλούνται να αναλάβουν την απαιτητική διαχείριση της ασθένειας, ως κατ’ ουσία φροντιστές εκείνων. Το βάρος όμως της διαχείρισης τους επιρρίπτει μεγάλη ευθύνη, με αποτέλεσμα να εμφανίζουν συμπτώματα άγχους και να επηρεάζεται η ποιότητα της καθημερινής τους ζωής.

Η ετήσια επίπτωση της νόσου δυστυχώς αυξάνει παγκόσμια κατά 2-5%. Στην Ελλάδα η νόσος παρουσιάζει μια συχνότητα, περίπου 8-10 νέα περιστατικά ανά 100.000 παιδιά και εφήβους. (Λιακοπούλου Μ και Κανακά- Gantenbein Χ.,2010). Επιπλέον, τη χρονική περίοδο που διανύουμε η χώρα μας βρίσκεται σε πανδημία και σύμφωνα με τον Δρ Rowan Hillson (2020) τα άτομα με διαβήτη είναι ιδιαίτερα ευάλωτα. Τα δεδομένα σχετικά με το COVID-19 σε ασθενείς με διαβήτη είναι περιορισμένα και εξελίσσονται καθώς πραγματοποιούνται πιο λεπτομερείς αναλύσεις. (Gupta R., Ghosh A. et al ,2020) .

Η κα Ειρήνη Λαγουδάκη, απόφοιτη του τμήματος Επισκεπτών Υγείας και εργαζόμενη ως σχολική νοσηλεύτρια, στα πλαίσια της μεταπτυχιακής της εργασίας , διεξάγει έρευνα πάνω στην διερεύνηση του άγχους των γονέων με παιδιά με ΣΔ τύπου 1. Σκοπός της παρούσας έρευνας είναι να συλλέξει περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα παιδιά με Σακχαρώδη Διαβήτη τύπου 1 και πως επηρεάζουν αυτά το άγχος (παροδικό και μόνιμο) των γονέων. Τα αποτελέσματα της έρευνας θα αναλυθούν και θα επεξηγηθούν με στόχο την οργάνωση ενός συστήματος φροντίδας όσο το δυνατόν πιο αποτελεσματικού και πλήρους.

Αν είστε γονείς που το παιδί σας πάσχει από ΣΔ τύπου 1 και φοιτά σε κάποια εκπαιδευτική βαθμίδα στη περιφέρεια Αττικής (γενικά σχολεία νηπιαγωγείου, δημοτικού, γυμνασίου και λυκείου), αφιερώστε λίγα λεπτά στη συμπλήρωση του ερωτηματολογίου που θα βρείτε παρακάτω, ώστε να συμβάλουμε όλοι στην καλύτερη κατανόηση της κατάστασης των οικογενειών με παιδί με ΣΔ. Το ερωτηματολόγιο είναι ανώνυμο και διαρκεί περίπου 10’ και διερευνά τη σχετιζόμενη με το άγχος ποιότητα ζωής των γονέων που τα παιδιά τους έχουν σακχαρώδη διαβήτη τύπου 1 και φοιτούν σε κάποια εκπαιδευτική βαθμίδα στη περιφέρεια Αττικής. Αν δύνεται η δυνατότητα θα ήταν καλό να συμπληρωθεί και απ’ τους δύο γονείς καθώς η έρευνα διερευνά και τη συσχέτιση του άγχους με το φύλο (μπαμπάς/μαμά).

Υ.Γ. Τα αποτελέσματα της έρευνας, εάν το επιθυμείτε, μπορούν να σας κοινοποιηθούν προκειμένου να τα λάβετε υπόψη σας.

Link ερωτηματολογίου : https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSfVseKfyZmN7qrWKDVtfVe_KVBMyXakk-BZ-a5qcpm_Nt1g4g/viewform

Βιβλιογραφία:

Αβραμίκα, Μ. “Ψυχολογική Υποστήριξη ατόμων με Σακχαρώδη Διαβήτη. Νεότερα Δεδομένα στον Σακχαρώδη Διαβήτη.” Επιστημονική ημερίδα της Διαβητολογικής Εταιρείας Βορείου Ελλάδος. Θεσσαλονίκη. 29 Ιανουαρίου 2011.
Κουρκούτα, Λ., Προκοπίου Ε., Φραντζανά Αικ., Αμπραχίμ Σ.Ε., Παπαστεργίου Κ. , (2012) . Προβλήματα παιδιών με σακχαρώδη διαβήτη στο σχολείο. Επιστημονικά Χρονικά, 17(4): 203-208.
Λιακοπούλου, Μ., Κανακά-Gantenbein X. (2010). Σακχαρώδης Διαβήτης τύπου 1. Η σημασία της Διασυνδετικής μεταξύ Παιδιάτρου-Ενδοκρινολόγου και Παιδοψυχιάτρου . Δελτίο Α’ Παιδιατρικής Κλινικής Πανεπιστημίου Αθηνών. 2010, 57(4):424-429.
Gupta, R. ,Ghosh, A. , Kumar Singh, A. and Misraa, A. (2020). Clinical considerations for patients with diabetes in times of COVID-19 epidemic. Diabetes Metab Syndr. 2020 May-June; 14(3): 211–212. Published online 2020 Mar 10. doi: 10.1016/j.dsx.2020.03.002
Rowan, H. (2020). COVID-19: psychological issues for people with diabetes and health care staff. Practical Diabetes. 37 (2): 101-104.

Glykouli.gr

Total
212
Shares
Σχετικά άρθρα