Άγχος και διαβήτης και πώς το ένα επηρεάζει το άλλο

Το να διαχειριστείτε το άγχος σας σας βοηθάει να έχετε υπό έλεγχο και τον διαβήτη σας

Η διαχείριση του διαβήτη είναι μια δια βίου διαδικασία. Αυτό μπορεί να προσθέσει άγχος στην καθημερινότητά σας. Το άγχος μπορεί να είναι ένα σημαντικό εμπόδιο για τον αποτελεσματικό έλεγχο της γλυκόζης. Οι ορμόνες του στρες στο σώμα σας μπορούν να επηρεάσουν άμεσα τα επίπεδα γλυκόζης. Εάν βιώνετε άγχος ή αισθάνεστε απειλή, το σώμα σας αντιδρά. Αυτό ονομάζεται απάντηση μάχης ή φυγής. Αυτή η απόκριση αυξάνει τα επίπεδα των ορμονών σας και αναγκάζει τα νευρικά σας κύτταρα να αντιδράσουν.

Κατά τη διάρκεια αυτής της απόκρισης, το σώμα σας απελευθερώνει αδρεναλίνη και κορτιζόλη στην κυκλοφορία του αίματός σας και οι αναπνευστικοί σας ρυθμοί αυξάνονται. Το σώμα σας κατευθύνει το αίμα στους μυς και τα άκρα, επιτρέποντάς σας να αντιμετωπίσετε την κατάσταση. Το σώμα σας μπορεί να μην είναι σε θέση να επεξεργαστεί τη γλυκόζη που απελευθερώνεται από τα νευρικά κύτταρα που πυροδοτήθηκαν εάν έχετε διαβήτη. Εάν δεν μπορείτε να μετατρέψετε τη γλυκόζη σε ενέργεια, συσσωρεύεται στην κυκλοφορία του αίματος. Αυτό προκαλεί αύξηση των επιπέδων γλυκόζης στο αίμα σας.

Το συνεχές άγχος από μακροχρόνια προβλήματα με το σάκχαρο του αίματος μπορεί επίσης να σας καταπονήσει ψυχικά και σωματικά. Αυτό μπορεί να κάνει τη διαχείριση του διαβήτη σας δύσκολη.

Πώς μπορούν οι διαφορετικοί τύποι στρες να επηρεάσουν τον διαβήτη σας;

Το άγχος μπορεί να επηρεάσει διαφορετικά τους ανθρώπους. Το είδος του στρες που βιώνετε μπορεί επίσης να έχει αντίκτυπο στη φυσική απόκριση του σώματός σας.

Όταν τα άτομα με διαβήτη τύπου 2 βρίσκονται υπό ψυχικό στρες, γενικά βιώνουν μια αύξηση στα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα τους. Τα άτομα με διαβήτη τύπου 1 μπορεί να έχουν πιο ποικίλη απόκριση. Αυτό σημαίνει ότι μπορεί να παρουσιάσουν είτε αύξηση είτε μείωση των επιπέδων γλυκόζης στο αίμα τους.

Όταν είστε υπό σωματική πίεση, το σάκχαρό σας μπορεί επίσης να αυξηθεί. Αυτό μπορεί να συμβεί όταν είστε άρρωστοι ή τραυματισμένοι. Αυτό μπορεί να επηρεάσει άτομα με διαβήτη τύπου 1 ή τύπου 2.

Πώς μπορείτε να προσδιορίσετε εάν το ψυχικό στρες επηρεάζει τα επίπεδα γλυκόζης σας;

Η παρακολούθηση πρόσθετων πληροφοριών, όπως το να κρατάτε ημερολόγιο και το τι κάνατε τη στιγμή που είχατε άγχος, μπορεί να σας βοηθήσει να προσδιορίσετε συγκεκριμένους παράγοντες ενεργοποίησης. Για παράδειγμα, αγχώνεστε περισσότερο τα πρωινά της Δευτέρας; Αν ναι, ξέρετε τώρα να λάβετε ειδικά μέτρα τα πρωινά της Δευτέρας για να μειώσετε το άγχος σας και να διατηρήσετε υπό έλεγχο τη γλυκόζη σας.

Μπορείτε να καταλάβετε εάν αυτό σας συμβαίνει παρακολουθώντας το άγχος και τα επίπεδα γλυκόζης σας. Εάν νιώθετε άγχος, βαθμολογήστε το επίπεδο του ψυχικού σας στρες σε μια κλίμακα από το 1 έως το 10. Το δέκα αντιπροσωπεύει το υψηλότερο επίπεδο άγχους. Γράψτε αυτόν τον αριθμό.

Αφού αξιολογήσετε το άγχος σας, θα πρέπει να ελέγξετε τα επίπεδα γλυκόζης σας. Συνεχίστε να το κάνετε αυτό για τις επόμενες δύο εβδομάδες. Σε λίγο, μπορεί να δείτε να εμφανίζεται ένα μοτίβο. Εάν παρατηρήσετε ότι η γλυκόζη σας είναι τακτικά υψηλή, είναι πιθανό ότι το ψυχικό σας στρες επηρεάζει αρνητικά το σάκχαρο στο αίμα σας.

Ποια είναι τα συμπτώματα του στρες;

Μερικές φορές τα συμπτώματα του στρες είναι διακριτικά και μπορεί να μην τα παρατηρήσετε. Το άγχος μπορεί να επηρεάσει την ψυχική και συναισθηματική σας ευεξία και μπορεί επίσης να επηρεάσει τη σωματική σας υγεία. Η αναγνώριση των συμπτωμάτων μπορεί να σας βοηθήσει να αναγνωρίσετε το άγχος και να λάβετε μέτρα για να το διαχειριστείτε

Εάν είστε αγχωμένοι, μπορεί να εμφανίσετε:

πονοκεφάλους

μυϊκός πόνος κι ένταση

κακή ποιότητα και λίγη ποσότητα ύπνου

γενικό αίσθημα αδυναμίας

κούραση

κόπωση

εξάντληση

Εάν είστε αγχωμένοι, μπορεί να αισθανθείτε:

χωρίς κίνητρο

ευέξαπτοι

μελαγχολικοί

ανήσυχοι

Είναι επίσης σύνηθες για άτομα που έχουν στρες να επιδίδονται σε συμπεριφορές που μπορεί να είναι έξω από τον χαρακτήρα τους. Αυτό περιλαμβάνει:

Απομάκρυνση από φίλους και οικογένεια

Ανορεξία ή υπερφαγία

ενεργώντας με θυμό

κατανάλωση αλκοόλ σε υπερβολική ποσότητα

καταχρήσεις

Πώς να μειώσετε τα επίπεδα του άγχους σας

Είναι πιθανό να μειώσετε ή να περιορίσετε τους στρεσογόνους παράγοντες στη ζωή σας. Εδώ είναι μερικά πράγματα που μπορείτε να κάνετε για να διαχειριστείτε τις επιπτώσεις διαφορετικών μορφών στρες.

Μείωση ψυχικού στρες

Ο διαλογισμός μπορεί να βοηθήσει στην απομάκρυνση των αρνητικών σκέψεων και να αφήσει το μυαλό σας να χαλαρώσει. Σκεφτείτε να ξεκινήσετε κάθε πρωί με έναν 15λεπτο διαλογισμό. Αυτό θα δώσει τον τόνο για το υπόλοιπο της ημέρας σας.

Καθίστε σε μια καρέκλα με τα πόδια σας σφιχτά στο πάτωμα και τα μάτια σας κλειστά. Απαγγείλετε ένα μάντρα που έχει νόημα για εσάς, όπως «Θα έχω μια καλή μέρα» ή «Νιώθω ειρηνικά με τον κόσμο». Διώξτε οποιεσδήποτε άλλες σκέψεις αν μπουν στο μυαλό σας και αφήστε τον εαυτό σας να είναι παρών στη στιγμή.

Μείωση συναισθηματικού στρες

Εάν βρεθείτε σε μια ανεπιθύμητη συναισθηματική κατάσταση, αφιερώστε πέντε λεπτά για να είστε μόνοι σας. Απομακρύνετε τον εαυτό σας από το τρέχον περιβάλλον σας. Βρείτε έναν ήσυχο χώρο για να εστιάσετε στην αναπνοή σας.

Βάλτε το χέρι σας στην κοιλιά σας και νιώστε την να ανεβαίνει και να πέφτει. Εισπνεύστε βαθιές αναπνοές και εκπνεύστε αργά και δυνατά. Αυτό θα επιβραδύνει τους παλμούς της καρδιάς σας και θα σας βοηθήσει να επιστρέψετε σε μια σταθερή συναισθηματική κατάσταση.

Μείωση του σωματικού στρες

Η προσθήκη της γιόγκα στην καθημερινή σας ρουτίνα μπορεί να προσφέρει ταυτόχρονα σωματική δραστηριότητα και διαλογισμό. Η πρακτική της γιόγκα μπορεί επίσης να μειώσει την αρτηριακή σας πίεση. Είτε πρόκειται για γιόγκα είτε για άλλη μορφή άσκησης, θα πρέπει να στοχεύσετε σε 30 λεπτά καρδιαγγειακής άσκησης την ημέρα. Μπορείτε να κάνετε 10 λεπτά άσκησης όταν ξυπνάτε, 10 λεπτά το απόγευμα και 10 λεπτά πριν πάτε για ύπνο.

Μείωση του οικογενειακού στρες

Εάν αισθάνεστε καταβεβλημένοι από οικογενειακές υποχρεώσεις, θυμηθείτε ότι είναι εντάξει να πείτε όχι. Η οικογένειά σας θα καταλάβει εάν δεν μπορείτε να τα καταφέρετε σε όλες τις εκδηλώσεις. Εάν το άγχος σας οφείλεται στο ότι δεν βλέπετε την οικογένειά σας όσο συχνά θα θέλατε, σκεφτείτε να κάνετε μια οικογενειακή βραδινή διασκέδαση κάθε εβδομάδα ή δύο φορές την εβδομάδα. Μπορείτε να παίξετε επιτραπέζια παιχνίδια ή να συμμετάσχετε σε υπαίθριες δραστηριότητες. Αυτό μπορεί να περιλαμβάνει πεζοπορία, κολύμπι ή εγγραφή για ένα διασκεδαστικό τρέξιμο μαζί.

Μείωση εργασιακού στρες

Τα ζητήματα άγχους στην εργασία μπορούν να έρθουν στο σπίτι μαζί σας. Μιλήστε με τον προϊστάμενό σας εάν δυσκολεύεστε στη δουλειά. Μπορεί να υπάρχουν επιλογές για να ανακουφίσετε ή να αντιμετωπίσετε τυχόν προβλήματα που αντιμετωπίζετε.

Εάν αυτό δεν σας βοηθήσει, μπορεί να θέλετε να εξετάσετε το ενδεχόμενο να μεταφερθείτε σε άλλο τμήμα ή ακόμα και να βρείτε εντελώς νέα δουλειά. Αν και τα επίπεδα άγχους αυξάνονται όταν ψάχνετε για μια νέα δουλειά, μπορεί να βρείτε ότι ηρεμείτε με μια διαφορετική θέση που ταιριάζει καλύτερα στις δεξιότητες και την προσωπικότητά σας.

Πώς να αντιμετωπίσετε το άγχος που σχετίζεται με τον διαβήτη

Εάν αισθάνεστε άγχος για την κατάστασή σας, να ξέρετε ότι δεν είστε μόνοι. Μπορείτε να συνδεθείτε με άτομα στο διαδίκτυο ή στην κοινότητά σας για αλληλεγγύη και υποστήριξη.

Θεραπεία

Μπορεί να αισθάνεστε πιο άνετα να μιλήσετε με έναν επαγγελματία για το άγχος σας. Ένας θεραπευτής μπορεί να παρέχει μηχανισμούς αντιμετώπισης προσαρμοσμένους στην ατομική σας κατάσταση και να σας προσφέρει ένα ασφαλές περιβάλλον για να μιλήσετε. Μπορούν επίσης να παρέχουν ιατρικές συμβουλές που δεν μπορούν να προσφέρουν οι ομάδες υποστήριξης μέσω διαδικτύου ή αυτοπροσώπως.

Διαβάστε ακόμα: Καταπολεμήστε το άγχος με τη βοήθεια των βοτάνων – Γλυκούλι (glykouli.gr)

«Θανατηφόρο μείγμα» το επαγγελματικό άγχος, η καρδιακή νόσος και ο διαβήτης – Γλυκούλι (glykouli.gr)

Η μείωση του άγχους σχετικά με το διαβήτη, οδηγεί σε καλύτερο γλυκαιμικό έλεγχο σύμφωνα με νέα έρευνα – Γλυκούλι (glykouli.gr)

Πως ο διαβήτης επηρεάζει τη διάθεσή μας – Γλυκούλι (glykouli.gr)

Total
164
Shares
Σχετικά άρθρα