Οι δραστηριότητες μυϊκής ενδυνάμωσης συνδέονται με χαμηλότερο κίνδυνο θανάτου

Η προπόνηση δύναμης ή αντίστασης έχει ήδη συνδεθεί με πολλά οφέλη για την υγεία, συμπεριλαμβανομένων ορισμένων που σχετίζονται ειδικά με τον διαβήτη

Η συμμετοχή σε δραστηριότητες που ενισχύουν τη μυϊκή δύναμη -όπως η προπόνηση με αντίσταση ή η καλλισθενική γυμναστική- συνδέεται με χαμηλότερο κίνδυνο θανάτου από αιτίες όπως καρδιαγγειακές παθήσεις, καρκίνος και διαβήτης, σύμφωνα με μια νέα ανάλυση που δημοσιεύτηκε στο British Journal of Sports Medicine.

Η προπόνηση δύναμης ή αντίστασης έχει ήδη συνδεθεί με πολλά οφέλη για την υγεία, συμπεριλαμβανομένων ορισμένων που σχετίζονται ειδικά με τον διαβήτη. Αυτός ο τύπος άσκησης μπορεί να βοηθήσει στον έλεγχο της γλυκόζης στο αίμα σε άτομα με παχυσαρκία, πιθανώς με τη μείωση της αντίστασης στην ινσουλίνη στους μυς σε όλο το σώμα.

Η έρευνα δείχνει επίσης ότι σε άτομα με διαβήτη τύπου 2, η μειωμένη σκελετική μάζα και η δύναμη λαβής συνδέονται με υψηλότερο κίνδυνο για καρδιαγγειακή νόσο – υποδηλώνοντας ότι η προπόνηση με αντίσταση για τη βελτίωση της σκελετικής μυϊκής μάζας και της δύναμης πρόσφυσης θα μπορούσε να έχει οφέλη για την υγεία της καρδιάς. Και ενώ μπορεί να είναι ευκολότερο για τους νεότερους να ακολουθήσουν ορισμένα σχήματα προπόνησης ενδυνάμωσης, υπάρχουν ενδείξεις ότι και οι ηλικιωμένοι άνδρες και γυναίκες μπορούν να αποκομίσουν κέρδη από προγράμματα προπόνησης με αντίσταση.

Για την τελευταία ανάλυση, οι ερευνητές εξέτασαν τη σχέση μεταξύ της ενασχόλησης με δραστηριότητες μυϊκής ενδυνάμωσης και του κινδύνου για διάφορες ασθένειες — ανεξάρτητα από το αν οι άνθρωποι ασχολούνται επίσης με αερόβιες δραστηριότητες. Για να το κάνουν αυτό, χρησιμοποίησαν δεδομένα από 16 διαφορετικές προηγουμένως δημοσιευμένες μελέτες που πληρούσαν τα κριτήρια ένταξής τους — καθεμία από τις οποίες περιλάμβανε ενήλικες ηλικίας 18 ετών και άνω χωρίς σοβαρές παθήσεις υγείας στην αρχή της μελέτης. Για τους σκοπούς των μελετών, οι δραστηριότητες μυϊκής ενδυνάμωσης περιλάμβαναν προπόνηση με βάρη ή αντίσταση, άλλες ασκήσεις με συνιστώσα δύναμης και καλλισθενική γυμναστική- — αλλά δεν περιλάμβαναν καθημερινές δραστηριότητες όπως η μεταφορά βαριών φορτίων ή η κηπουρική, όπως σημειώνεται σε άρθρο για τη μελέτη.

Μειωμένος κίνδυνος θανάτου που σχετίζεται με μυϊκή ενδυνάμωση

Με βάση μια συνδυασμένη ανάλυση των δεδομένων από όλες τις μελέτες, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι δραστηριότητες μυϊκής ενδυνάμωσης συνδέονται με 10% έως 17% χαμηλότερο κίνδυνο θανάτου από όλες τις αιτίες, καθώς και με τον κίνδυνο για καρδιαγγειακές παθήσεις, καρκίνο του πνεύμονα και διαβήτη. Ορισμένοι τύποι καρκίνου, ωστόσο, δεν συνδέονταν με αυτές τις δραστηριότητες ενίσχυσης δύναμης – όπως ο καρκίνος του παχέος εντέρου, των νεφρών, της ουροδόχου κύστης και του παγκρέατος.

Όταν επρόκειτο για τον κίνδυνο θανάτου από όλες τις αιτίες, οι ερευνητές βρήκαν μια σχέση καμπύλης J μεταξύ των ενεργειών που ενισχύουν τους μυς και του κινδύνου θανάτου. Αυτό σημαίνει ότι σε σύγκριση με το να μην κάνεις αυτές τις δραστηριότητες, ο κίνδυνος θανάτου μειώνεται όταν αυτές οι δραστηριότητες αυξάνονται — αλλά στη συνέχεια ο κίνδυνος θανάτου αρχίζει να αυξάνεται ξανά με ακόμη υψηλότερα επίπεδα δραστηριοτήτων μυϊκής ενδυνάμωσης. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η μέγιστη μείωση του κινδύνου θανάτου – κατά περίπου 10% έως 20% – παρατηρήθηκε σε άτομα που έκαναν 30 έως 60 λεπτά την εβδομάδα δραστηριότητες μυϊκής ενδυνάμωσης.

Μια παρόμοια σχέση σχήματος καμπύλης J παρατηρήθηκε μεταξύ των δραστηριοτήτων μυϊκής ενδυνάμωσης και τόσο των καρδιαγγειακών παθήσεων όσο και του καρκίνου (όλων των τύπων συνδυαστικά). Αλλά για τον διαβήτη, η σχέση ήταν αντίθετα σε σχήμα L – που σημαίνει ότι ο κίνδυνος για διαβήτη δεν αυξήθηκε με μεγαλύτερα επίπεδα δραστηριοτήτων μυϊκής ενδυνάμωσης. Αλλά ο κίνδυνος για διαβήτη φάνηκε να εξισορροπείται σε περίπου 60 λεπτά την εβδομάδα με δραστηριότητες μυϊκής ενδυνάμωσης.

Οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι γενικά, οι δραστηριότητες μυϊκής ενδυνάμωσης συνδέονται με χαμηλότερους κινδύνους θανάτου, καρδιαγγειακών παθήσεων, καρκίνου και διαβήτη – αλλά ότι χρειάζεται περισσότερη έρευνα για να εξεταστεί πόσο ιδιαίτερα υψηλά επίπεδα αυτών των δραστηριοτήτων μπορεί να συνδέονται με μεγαλύτερους κινδύνους θανάτου, καρδιαγγειακών νοσημάτων και καρκίνου.

Διαβάστε ακόμα: Μπορεί άραγε η γυμναστική να αντιστρέψει το γήρας; – Γλυκούλι (glykouli.gr)

Οι γυναίκες που κάνουν γυμναστική με βάρη διατρέχουν μικρότερο κίνδυνο να εμφανίσουν διαβήτη, ισχυρίζονται οι ειδικοί. – Γλυκούλι (glykouli.gr)

Nordic Walking: κάνει την άσκηση διασκέδαση – Γλυκούλι (glykouli.gr)

Η άρση ελαφρών βάρων, ασπίδα για διαβήτη γυναικών – Γλυκούλι (glykouli.gr)

Total
1
Shares
Σχετικά άρθρα
Διαβήτης και κολύμπι: σημαντικά οφέλη και οδηγίες - Glykouli.Gr
Περισσότερα

Διαβήτης και κολύμπι: σημαντικά οφέλη και οδηγίες

Η κολύμβηση βελτιώνει την καρδιαγγειακή λειτουργία και τη φυσική μας κατάσταση. Βοηθά επίσης στην αντιμετώπιση της παχυσαρκίας, που συνήθως είναι συνοδός κατάσταση του σακχαρώδους διαβήτη!