Η άσκηση μπορεί να θεραπεύσει μακροχρόνιες επιπλοκές που προκαλούνται από τον κορωνοϊό, όπως ο διαβήτης ή η κατάθλιψη

Αισιόδοξα νέα για τις επιπλοκές από τον κορωνοϊό που ταλαιπωρούν μήνες μετά πολλούς από όσους νόσησαν σοβαρά

Αν και δεν υπάρχει ιατρικά αναγνωρισμένη θεραπεία για τον «Long covid» ή αλλιώς τις μακροχρόνιες συνέπειες από τη νόσηση με κορωνοϊό, η άσκηση μπορεί να σπάσει τον φαύλο κύκλο της φλεγμονής που μπορεί να οδηγήσει σε εμφάνιση διαβήτη και κατάθλιψης μήνες μετά την ανάρρωσή του από τον ιό.

«Γνωρίζουμε ότι ο μακροχρόνιος COVID προκαλεί κατάθλιψη και γνωρίζουμε ότι μπορεί να αυξήσει τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα σε σημείο που οι άνθρωποι να αναπτύξουν διαβητική κετοξέωση, μια δυνητικά απειλητική για τη ζωή κατάσταση κοινή μεταξύ των ατόμων με διαβήτη τύπου 1», δήλωσε η Candida Rebello, Ph.D. ., ερευνήτρια στο Κέντρο Βιοϊατρικής Έρευνας Pennington. «Η άσκηση μπορεί να βοηθήσει. Η άσκηση φροντίζει τη φλεγμονή που οδηγεί σε αυξημένα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα και την ανάπτυξη και εξέλιξη του διαβήτη και της κλινικής κατάθλιψης».

Δεν είναι ξεκάθαρο πόσοι άνθρωποι υποφέρουν από μακροχρόνιο κορωνοϊό. Ωστόσο, οι εκτιμήσεις κυμαίνονται από 15% έως 80% των μολυσμένων ατόμων. Με βάση αυτά τα στοιχεία, είναι πιθανό ότι αρκετά εκατομμύρια άτομα υποφέρουν από το Long COVID.

Ο μακροχρόνιος κορωνοϊός προκαλεί αυτό που το Κέντρο Ελέγχου Νοσημάτων περιγράφει ως «έναν αστερισμό πολλών εξουθενωτικών συμπτωμάτων», συμπεριλαμβανομένης της ομίχλης του εγκεφάλου, του μυϊκού πόνου και της κόπωσης που μπορεί να διαρκέσει για μήνες αφού ένα άτομο αναρρώσει από την αρχική μόλυνση.

«Για παράδειγμα, ένα άτομο μπορεί να μην αρρωστήσει πολύ από τον κορωνοϊό, αλλά έξι μήνες αργότερα, πολύ καιρό μετά την εξαφάνιση του βήχα ή του πυρετού, θα αναπτύξει διαβήτη», είπε η Δρ Rebello.

Μια λύση είναι η άσκηση. Η Δρ Rebello και οι συν-συγγραφείς της περιγράφουν την υπόθεσή τους στο “Exercise as a Moderator of Persistent Neuroendocrine Symptoms of COVID-19”, που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Exercise and Sport Sciences Reviews.

«Δεν χρειάζεται να τρέξεις ένα χιλιόμετρο ή ούτε καν να περπατήσεις ένα χιλιόμετρο με γρήγορο ρυθμό», είπε η Δρ Ρεμπέλο. «Το αργό περπάτημα είναι επίσης άσκηση. Στην ιδανική περίπτωση, θα κάνατε μια άσκηση 30 λεπτών. Αλλά αν μπορείτε να κάνετε μόνο 15 λεπτά τη φορά, προσπαθήστε να κάνετε δύο συνεδρίες των 15 λεπτών. Εάν μπορείτε να περπατήσετε μόνο 15 λεπτά μια φορά το μέρα, κάντε το. Το σημαντικό είναι να προσπαθήσετε. Δεν έχει σημασία από πού ξεκινάτε. Μπορείτε σταδιακά να αυξήσετε το συνιστώμενο επίπεδο άσκησης».

«Γνωρίζουμε ότι η σωματική δραστηριότητα είναι βασικό συστατικό για μια υγιή ζωή. Αυτή η έρευνα δείχνει ότι η άσκηση μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να σπάσει την αλυσιδωτή αντίδραση της φλεγμονής που οδηγεί σε υψηλά επίπεδα σακχάρου στο αίμα και στη συνέχεια στην ανάπτυξη ή την εξέλιξη του διαβήτη τύπου 2», δήλωσε ο Εκτελεστικός Διευθυντής της Pennington Biomedical John Kirwan, Ph.D., ο οποίος είναι επίσης συν-συγγραφέας της εργασίας.

Exercise may treat long COVID-induced diabetes, depression — ScienceDaily

Διαβάστε ακόμα: Η μόλυνση από τον κορωνοϊό συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη στα παιδιά, ενημερώνει το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων – Γλυκούλι (glykouli.gr)

Πως η πανδημία του κορωνοϊού έχει οδηγήσει σε αύξηση του διαβήτη – Γλυκούλι (glykouli.gr)

Στις ασθένειες υψηλού κινδύνου για νόσηση με κορωνοϊό κατατάσσει πλέον τον διαβήτη το CDC – Γλυκούλι (glykouli.gr)

Total
82
Shares
Σχετικά άρθρα
Περισσότερα

Οι απότομες διακυμάνσεις σωματικού βάρους μπορεί να συνδέονται με καρδιαγγειακά συμβάντα, ακόμα και θάνατο σε άτομα με διαβήτη τύπου 2

Οι διακυμάνσεις στο σωματικό βάρος -εκτός του πλαισίου ενός προγράμματος παρέμβασης στον τρόπο ζωής που στοχεύει στην απώλεια…