Η ασπιρίνη και άλλα αντιπηκτικά συνδέονται με χαμηλότερο κίνδυνο αμφιβληστροειδοπάθειας

Η λήψη ασπιρίνης ή άλλου αντιπηκτικού φαρμάκου συνδέεται με χαμηλότερο κίνδυνο για διαβητική αμφιβληστροειδοπάθεια, σύμφωνα με μια νέα μελέτη

Η λήψη ασπιρίνης ή άλλου αντιπηκτικού φαρμάκου συνδέεται με χαμηλότερο κίνδυνο για διαβητική αμφιβληστροειδοπάθεια (ασθένεια των ματιών), σύμφωνα με μια νέα μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό BMC Ophthalmology.

Σχεδόν 150 εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο ζουν με διαβητική αμφιβληστροειδοπάθεια, η οποία αναπτύσσεται όταν η αυξημένη γλυκόζη στο αίμα προκαλεί βλάβη στα μικροσκοπικά αιμοφόρα αγγεία στα μάτια. Ενώ ο καλός έλεγχος της γλυκόζης στο αίμα είναι κρίσιμος για την πρόληψη και την επιβράδυνση της ανάπτυξης της αμφιβληστροειδοπάθειας, υπάρχουν επίσης ειδικές θεραπείες για την αντιμετώπιση της διαταραχής – με στόχο την πρόληψη της απώλειας όρασης.

Γι’ αυτό είναι σημαντικό να υποβάλλεστε σε έλεγχο για αμφιβληστροειδοπάθεια ετησίως εάν έχετε διαβήτη, όπως συνιστάται από τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC). Δυστυχώς, το CDC εκτιμά επίσης ότι μόνο τα μισά περίπου άτομα με διαβήτη ακολουθούν αυτή τη σύσταση.

Για την τελευταία μελέτη, οι ερευνητές χρησιμοποίησαν μια βάση δεδομένων ασφάλισης υγείας για να εξετάσουν τις συνταγές φαρμάκων και τα αποτελέσματα της αμφιβληστροειδοπάθειας σε 73.964 ενήλικες με διαβήτη τύπου 2 που ζουν στην Ταϊβάν. Τους ενδιέφερε συγκεκριμένα εάν η τακτική λήψη αντιαιμοπεταλιακών ή αντιπηκτικών φαρμάκων – μια κατηγορία που περιλαμβάνει την ασπιρίνη καθώς και άλλα φάρμακα όπως η κλοπιδογρέλη, η διπυριδαμόλη, η τικλοπιδίνη και η βαρφαρίνη – συνδέθηκε με μειωμένο κίνδυνο αμφιβληστροειδοπάθειας. Επειδή οι άνθρωποι που παίρνουν αυτά τα φάρμακα τείνουν να διαφέρουν με πολλούς τρόπους από εκείνους που δεν παίρνουν, οι ερευνητές προσαρμόστηκαν για διαφορές στα αποτελέσματα της αμφιβληστροειδοπάθειας με βάση την ηλικία, το φύλο, άλλες καταστάσεις υγείας και άλλα φάρμακα που έπαιρναν οι άνθρωποι. Η μέση ηλικία των συμμετεχόντων που έλαβαν αντιπηκτικά φάρμακα ήταν 58,6, ενώ ήταν 56,8 για όσους δεν έπαιρναν αυτά τα φάρμακα, όπως σημειώνεται σε δελτίο ειδήσεων για τη μελέτη.

Αντιπηκτικά φάρμακα που συνδέονται με χαμηλότερο κίνδυνο αμφιβληστροειδοπάθειας

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι σε σύγκριση με άτομα που δεν έλαβαν αντιπηκτικό φάρμακο, όσοι έλαβαν τουλάχιστον ένα από αυτά τα φάρμακα είχαν 22% λιγότερες πιθανότητες να αναπτύξουν μη πολλαπλασιαστική διαβητική αμφιβληστροειδοπάθεια – όρος που αναφέρεται στα προηγούμενα στάδια της αμφιβληστροειδοπάθειας. Ωστόσο, η λήψη αντιπηκτικών φαρμάκων δεν συνδέθηκε με τον κίνδυνο για πιο σοβαρές μορφές διαβητικής αμφιβληστροειδοπάθειας, γεγονός που υποδηλώνει ότι τα οφέλη αυτών των φαρμάκων μπορεί να είναι κυρίως προληπτικά όταν πρόκειται για αμφιβληστροειδοπάθεια – είναι λιγότερο πιθανό να βοηθήσουν εάν έχετε ήδη την πάθηση.

Οι συμμετέχοντες στη μελέτη με υψηλή αρτηριακή πίεση, διαβητική νεφρική νόσο ή διαβητική νευροπάθεια είχαν περισσότερες πιθανότητες να αναπτύξουν μη πολλαπλασιαστική διαβητική αμφιβληστροειδοπάθεια, ενώ εκείνοι με καρδιαγγειακή νόσο και εκείνοι που έλαβαν στατίνες – μια ομάδα φαρμάκων που μειώνουν τα επίπεδα λιπιδίων στο αίμα (χοληστερόλη και τριγλυκερίδια) — είχαν λιγότερες πιθανότητες να αναπτύξουν μη πολλαπλασιαστική διαβητική αμφιβληστροειδοπάθεια. Είναι απίθανο ότι η καρδιαγγειακή νόσος ήταν πράγματι ευεργετική στην πρόληψη της αμφιβληστροειδοπάθειας – αντίθετα, είναι πιθανό ότι η λήψη στατινών ή πιθανώς άλλων φαρμακευτικών θεραπειών για καρδιαγγειακές παθήσεις ήταν υπεύθυνη για τον χαμηλότερο κίνδυνο αμφιβληστροειδοπάθειας που παρατηρείται σε αυτήν την ομάδα.

Όταν επρόκειτο για συγκεκριμένα αντιπηκτικά φάρμακα, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η λήψη ασπιρίνης ή διπυριδαμόλης συνδέεται ανεξάρτητα με χαμηλότερο κίνδυνο για μη πολλαπλασιαστική διαβητική αμφιβληστροειδοπάθεια. Όταν λαμβανόταν σε συνδυασμό με ασπιρίνη, υπήρχε επίσης χαμηλότερος κίνδυνος αμφιβληστροειδοπάθειας που σχετίζεται με τη λήψη κλοπιδογρέλης, τικλοπιδίνης ή βαρφαρίνης.

Οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι ενώ η λήψη αντιπηκτικών φαρμάκων συνδέθηκε με χαμηλότερο κίνδυνο για μη πολλαπλασιαστική διαβητική αμφιβληστροειδοπάθεια, χρειάζεται περισσότερη έρευνα για να διαπιστωθεί εάν αυτά τα φάρμακα θα ήταν ωφέλιμα για όλα τα άτομα με διαβήτη – και όχι μόνο για άτομα που ήδη λαμβάνουν αυτά τα φάρμακα λόγω άλλης κατάστασης υγείας. Απαιτείται επίσης περισσότερη έρευνα για να διαπιστωθεί πώς η λήψη αυτών των φαρμάκων επηρεάζει τις πιο προχωρημένες μορφές αμφιβληστροειδοπάθειας.

Διαβάστε ακόμα: Νέα σχετικά με την Eylea μια θεραπεία που χρησιμοποιείται στις ΗΠΑ για την αντιμετώπιση της διαβητικής αμφιβληστροειδοπάθειας – Γλυκούλι (glykouli.gr)

Νέα ανακάλυψη σχετικά με το μηχανισμό που οδηγεί στην διαβητική αμφιβληστροειδοπάθεια – Γλυκούλι (glykouli.gr)

Φακοί επαφής που μετράνε το σάκχαρο και αντιμετωπίζουν την διαβητική αμφιβληστροειδοπάθεια με φως – Γλυκούλι (glykouli.gr)

Η παλμική πίεση αποτελεί καλύτερο δείκτη πρόβλεψης της διαβητικής αμφιβληστροειδοπάθειας από ότι η αρτηριακή πίεση, σύμφωνα με νέα έρευνα από την Ιαπωνία – Γλυκούλι (glykouli.gr)

Εγκρίθηκε από τον FDA το Πρώτο Φάρμακο για τη Θεραπεία της Διαβητικής Αμφιβληστροειδοπάθειας – Γλυκούλι (glykouli.gr)

Total
22
Shares
Σχετικά άρθρα