Πώς να είστε πιο ευτυχισμένοι: 13 τρόποι για να βελτιώσετε την ψυχική σας υγεία

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ευτυχίας, μικρές καθημερινές συνήθειες που μπορούν να κάνουν μεγάλη διαφορά στην ψυχική μας υγεία

Η ευτυχία δεν είναι ένα συναίσθημα, αλλά ένα προϊόν του πώς ζουν οι άνθρωποι τη ζωή τους. Η έρευνα δείχνει ότι τα τρία δομικά στοιχεία της ευτυχίας είναι η απόλαυση, η ικανοποίηση και ο σκοπός. Η απόλαυση ορίζεται ως οι δραστηριότητες που δημιουργούν ευχαρίστηση και αίσθηση ολοκλήρωσης. Η ικανοποίηση είναι η χαρά από την εκπλήρωση των επιθυμιών ή των προσδοκιών μας. Ο σκοπός είναι μια ζωή με νόημα. Η έρευνα επίσης τονίζει τη σημασία της κοινωνικής ανθρώπινης σύνδεσης, η έλλειψη της οποίας είναι ένα κοινό θέμα μεταξύ των ψυχοθεραπευτών, καθώς ή η έλλειψή της είναι ένας βασικός παράγοντας μεταξύ των ανθρώπων που παλεύουν με προβλήματα ψυχικής υγείας.

Ακολουθούν ορισμένες συγκεκριμένες στρατηγικές που υποστηρίζονται από έρευνα για τη βελτίωση της ψυχικής υγείας κάποιου.

1. Περάστε χρόνο με φίλους.

Η ανθρώπινη σύνδεση είναι το κλειδί. Τα αγαπημένα, υποστηρικτικά μέλη της οικογένειας μπορούν να μας φτιάξουν τη διάθεση, αλλά οι οικογενειακές σχέσεις συχνά συνοδεύονται από αισθήματα ενοχής, υποχρέωσης και αγανάκτησης. Οι σχέσεις μας με φίλους είναι λιγότερο πιθανό να μεταφέρουν αυτές τις αποσκευές, γεγονός που καθιστά τους φίλους ένα ανεκτίμητο σύστημα υποστήριξης. Διάφορες μελέτες επιβεβαιώνουν τη σημασία της φιλίας.

2. Συμμετοχή σε εθελοντική εργασία.

Μεταξύ των πλεονεκτημάτων της εθελοντικής εργασίας: Είναι μια ευκαιρία για κοινωνική αλληλεπίδραση, δίνει στους ανθρώπους μια αίσθηση νοήματος και σκοπού, μπορεί να οικοδομήσει αυτοπεποίθηση και αυτοεκτίμηση και δημιουργεί μια αίσθηση ολοκλήρωσης.

«Ένα από τα μεγαλύτερα οφέλη του εθελοντισμού είναι ότι όσο περισσότερο το κάνεις, τόσο πιο ευτυχισμένος γίνεσαι», λέει η WebMD σε μια διαδικτυακή ανάρτηση. «Δεν χρειάζεται να είστε ήδη χαρούμενοι για να επωφεληθείτε από αυτό ή να συμμετάσχετε. Στην πραγματικότητα, οι μελέτες δείχνουν ότι οι άνθρωποι που ξεκινούν με χαμηλότερα επίπεδα ευεξίας μπορεί να λάβουν ακόμη μεγαλύτερη ώθηση στην ευτυχία από τον εθελοντισμό».

3. Κρατήστε ένα ημερολόγιο ευγνωμοσύνης.

Οι άνθρωποι μπορούν να βελτιώσουν την ψυχική τους υγεία μετρώντας συνειδητά τις ευλογίες τους, λένε οι ειδικοί. Μια μελέτη στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια Μπέρκλεϋ χώρισε 300 άτομα που ζήτησαν συμβουλευτικές υπηρεσίες σε τρεις ομάδες. Μια ομάδα έλαβε οδηγίες να γράψει μια επιστολή ευγνωμοσύνης σε άλλο άτομο κάθε εβδομάδα για τρεις εβδομάδες. Ζητήθηκε από μια δεύτερη να γράψει για τα βαθύτερα συναισθήματά του σχετικά με τις αρνητικές εμπειρίες και στην τρίτη ομάδα δεν ανατέθηκε καμία συγγραφική δραστηριότητα. Η ομάδα που έγραψε τις επιστολές ευγνωμοσύνης είχε «σημαντικά καλύτερη ψυχική υγεία» μετά το τέλος της άσκησης γραφής και αυτό ίσχυε ακόμα δύο μήνες αργότερα, σύμφωνα με τη μελέτη.

4. Γίνετε μέλος μιας εκκλησίας ή άλλης θρησκευτικής πίστης ή μιας κοινωνικής ομάδας/λέσχης.

Το να είμαστε μέρος οποιασδήποτε κοινωνικής ομάδας — μιας λέσχης βιβλίου, μια ομάδας γκολφ, μια οργάνωση πολιτών — μπορεί να βελτιώσει την αίσθηση της κοινωνικής μας σύνδεσης. Αλλά η συμμετοχή σε μια θρησκευτική εκκλησία έχει επιπλέον οφέλη, καθώς θρησκεία δίνει στους ανθρώπους κάτι για να πιστέψουν, παρέχει μια αίσθηση δομής και συνήθως προσφέρει σε μια ομάδα ανθρώπων να συνδεθούν με παρόμοιες πεποιθήσεις.

Μερικά ακόμα οφέλη της θρησκείας: Το αίσθημα της κοινότητας και του ανήκειν, τα τελετουργικά που μπορούν να βοηθήσουν τους ανθρώπους να αντιμετωπίσουν τις προκλήσεις της ζωής και την εστίαση στη συμπόνια, τη συγχώρεση και την ευγνωμοσύνη.

Μια μελέτη του 2005 σε 37.000 ανθρώπους διαπίστωσε ότι όσοι παρακολουθούσαν τακτικά θρησκευτικές λειτουργίες είχαν λιγότερες πιθανότητες να υποφέρουν από κατάθλιψη και άλλες ψυχιατρικές ασθένειες από εκείνους που δεν παρακολουθούσαν.

5. Ασκηθείτε στον διαλογισμό.

Ο διαλογισμός εκπαιδεύει τους συμμετέχοντες να είναι πλήρως παρόντες στη στιγμή και να μην είναι υπερβολικά αντιδραστικοί ή συγκλονισμένοι από γεγονότα γύρω τους.

Πολυάριθμες μελέτες δείχνουν ότι ο διαλογισμός μπορεί να βοηθήσει με το άγχος, την κατάθλιψη και τη διαταραχή μετατραυματικού στρες, και αυτά τα αποτελέσματα είναι συγκρίσιμα με άλλες υπάρχουσες θεραπείες. Υπάρχουν δωρεάν διαδικτυακά σεμινάρια για να διδάξουν τις τεχνικές και να σας καθοδηγήσουν στη διαδικασία.

6. Διαχειριστείτε τις προσδοκίες σας.

Δεν είναι μυστικό ότι οι μη ρεαλιστικές προσδοκίες μπορούν να συμβάλουν στο άγχος, το στρες και την κατάθλιψη. Επομένως, είναι σημαντικό οι άνθρωποι που αισθάνονται άγχος να εξετάζουν τις προσδοκίες τους και, εάν χρειάζεται, να εργαστούν για να προσαρμόσουν τη νοοτροπία τους. Η προσαρμογή των μη ρεαλιστικών προσδοκιών μπορεί να αποφέρει τεράστια οφέλη και μια ανανεωμένη αίσθηση ειρήνης», λέει το WebMD.

7. Αφιερώστε χρόνο για διασκέδαση.

Πολλοί άνθρωποι νομίζουν ότι η διασκέδαση είναι κάτι το επιπόλαιο, δεν συνειδητοποιούν ότι είναι ουσιαστικό. Βρείτε τι είναι αυτό που σας δίνει ευχαρίστηση. Το να διαβάζετε βιβλία, να ακούτε μουσική, να ζωγραφίζετε, να πηγαίνετε σινεμά; Βάλτε το πιο πολύ στο πρόγραμμά σας και στην καθημερινή σας ρουτίνα

8. Άσκηση.

Πολλές, πολλές μελέτες συνδέουν την άσκηση με τη βελτίωση της ψυχικής υγείας, ιδιαίτερα όσον αφορά τα άτομα με κατάθλιψη, άγχος, διαταραχή μετατραυματικού στρες και σχιζοφρένεια.

Ορισμένες μελέτες έχουν βρει ακόμη και ότι η άσκηση είναι εξίσου αποτελεσματική με τα αντικαταθλιπτικά φάρμακα – και χωρίς τις αρνητικές παρενέργειες που σχετίζονται με τα φάρμακα.

Τριάντα λεπτά ή περισσότερο άσκηση την ημέρα για τρεις έως πέντε ημέρες την εβδομάδα μπορεί να βελτιώσει σημαντικά τα συμπτώματα κατάθλιψης ή άγχους, σύμφωνα με τον ιστότοπο Mayo Clinic. Ωστόσο, μικρότερες ποσότητες σωματικής δραστηριότητας – 10 έως 15 λεπτά τη φορά – μπορεί να κάνουν τη διαφορά.

9. Περάστε χρόνο στη φύση.

Μια ανασκόπηση του 2019 της έρευνας σχετικά με τον αντίκτυπο της φύσης και της ψυχικής υγείας βρήκε ότι η επαφή με τη φύση σχετίζεται με αυξήσεις στην ευτυχία, την υποκειμενική ευεξία, το θετικό συναίσθημα, τις θετικές κοινωνικές αλληλεπιδράσεις και την αίσθηση του νοήματος και του σκοπού στη ζωή, καθώς και με μείωση στην ψυχική δυσφορία. Στην πραγματικότητα, ακόμη και η θέα της φύσης έξω από τα παράθυρα του σπιτιού ή της εργασίας σχετίζεται με λιγότερη ψυχική δυσφορία και τα παιδιά που μεγαλώνουν σε περισσότερο πράσινο χώρο έχουν σημαντικά λιγότερες πιθανότητες να εμφανίσουν ψυχιατρικές διαταραχές αργότερα στη ζωή τους, όπως κατάθλιψη, διαταραχές διάθεσης, σχιζοφρένεια, διατροφικές διαταραχές και διαταραχή χρήσης ουσιών, έχουν δείξει μελέτες.

10. Πάρτε ένα κατοικίδιο.

Τα κατοικίδια μπορούν να προσφέρουν αγάπη και συντροφιά, ανακουφίζουν τα συναισθήματα απομόνωσης και μοναξιάς και μειώνουν τα επίπεδα κατάθλιψης και άγχους και βελτιώνουν την ικανοποίηση από τη ζωή, δείχνουν μελέτες.

Επιπλέον, η κατοχή ενός σκύλου δίνει στους ανθρώπους περισσότερους λόγους για να κάνουν βόλτες και να επισκέπτονται πάρκα – δραστηριότητες επίσης ευεργετικές για την ψυχική υγεία.

11. Κοιμηθείτε αρκετά.

Η στέρηση ύπνου σχετίζεται στενά με διαταραχές ψυχικής υγείας, συμπεριλαμβανομένης της κατάθλιψης και του άγχους, λένε οι ειδικοί, αν και υπάρχουν φορές που η αϋπνία είναι σύμπτωμα έναντι αιτίας προβλημάτων ψυχικής υγείας.

Αυτό σημαίνει ότο η βελτίωση του ύπνου μπορεί να βοηθήσει στη βελτίωση των προβλημάτων ψυχικής υγείας και είναι σημαντικό για τα άτομα που αισθάνονται άγχος ή κατάθλιψη να εφαρμόζουν καλή υγιεινή ύπνου.

12. Αποφύγετε το αλκοόλ.

Η σχέση μεταξύ αλκοόλ και ψυχικής υγείας προσφέρει ένα δίλημμα κότας και αυγού. Οι άνθρωποι που πίνουν πολύ τείνουν πολύ περισσότερο να έχουν διαταραχές ψυχικής υγείας, αλλά αυτό οφείλεται στο ότι πίνουν ή πίνουν λόγω προβλημάτων ψυχικής υγείας;

Να τι γνωρίζουμε: Το αλκοόλ είναι ένα καταθλιπτικό που μπορεί να διαταράξει τη χημεία του εγκεφάλου. Ενώ το ποτό μπορεί αρχικά να κάνει τους ανθρώπους να αισθάνονται πιο χαλαροί και ανεμπόδιστοι, μπορεί επίσης να προκαλέσει αύξηση των αρνητικών συναισθημάτων, όπως άγχος, κατάθλιψη και/ή θυμό. Το αλκοόλ μπορεί επίσης να αυξήσει τις παρενέργειες ορισμένων αντιψυχοτρόπων φαρμάκων.

Σε ορισμένες περιπτώσεις, τα άτομα με κατάθλιψη που σταματούν να πίνουν μπορεί να διαπιστώσουν ότι τα συμπτώματά τους βελτιώνονται μέσα σε λίγες εβδομάδες, λένε οι ειδικοί.

13. Τρώτε σωστά.

Ακριβώς όπως η διατροφή μπορεί να επηρεάσει τη σωματική σας υγεία, μπορεί επίσης να επηρεάσει την ψυχική σας υγεία. Έτσι, η βελτίωση της διατροφής σας μπορεί να βελτιώσει τη διάθεση κάποιου, να του δώσει περισσότερη ενέργεια και να τον βοηθήσει να σκεφτεί πιο γρήγορα, λέει η Mind, ένας οργανισμός ψυχικής υγείας του Ηνωμένου Βασιλείου.

Όσοι έχουν προβλήματα ψυχικής υγείας πρέπει να τρώνε τακτικά, υγιεινά γεύματα και να παραμένουν ενυδατωμένοι. Να λαμβάνουν αρκετή πρωτεΐνη και να διαχειρίζονται την καφεΐνη.

Διαβάστε ακόμα: Διαβήτης και Ψυχική Υγεια – Γλυκούλι (glykouli.gr)

Η ψυχική υγεία περνάει μέσα από… τη διατροφή μας! – Γλυκούλι (glykouli.gr)

Τραγουδήστε, είναι καλό για την ψυχική σας υγεία! – Γλυκούλι (glykouli.gr)

Μπορούν αυτά που τρώμε να επηρεάσουν την ψυχική μας υγεία; – Γλυκούλι (glykouli.gr)

Το περπάτημα βοηθά στη ρύθμιση της γλυκόζης και έχει σημαντικά οφέλη για την υγεία – Γλυκούλι (glykouli.gr)

Total
13
Shares
Σχετικά άρθρα
Σωματοψυχοπαιδαγωγική - Glykouli.Gr
Περισσότερα

Σωματοψυχοπαιδαγωγική

Απευθύνεται κυρίως σε άτομα που υποφέρουν από οξείς ή χρόνιους πόνους, στρες και τα συνοδά προβλήματα αυτού, όπως υψηλή πίεση, διαταραχές ύπνου, διαταραχές στη διατροφή, ανησυχία και καταθλιπτικές καταστάσεις.