Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Σωματείων –Συλλόγων Ατόμων με Σακχαρώδη Διαβήτη (ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ)– ζητά την εξαίρεση των πασχόντων από Σακχαρώδη Διαβήτη από το άρθρο 38 του νόμου 4865/2021 και ισότιμη πρόσβασή τους στις δομές υγείας

Με επιστολή της προς τον Υπουργό Υγείας, κ. Θάνο Πλεύρη και την Αναπληρώτρια Υπουργό Υγείας, κ. Ασημίνα Γκάγκα διεκδικεί ισότιμη πρόσβασή των πασχόντων από Σακχαρώδη Διαβήτη στις δομές υγείας

Αξιότιμε κύριε Υπουργέ, αξιότιμη κυρία Υπουργέ,

Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Σωματείων – Συλλόγων Ατόμων με Σακχαρώδη Διαβήτη (ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ), η οποία είναι μέλος της Εθνικής Συνομοσπονδίας των Ατόμων με Αναπηρία (ΕΣΑμεΑ) και της Διεθνούς Ομοσπονδίας Διαβήτη (IDF), εκπροσωπεί τη συντριπτική πλειοψηφία των ανθρώπων που πάσχουν από Σακχαρώδη Διαβήτη στη χώρα μας, έχοντας κάτω από την ομπρέλα της, πανελλαδικά, 26 πρωτοβάθμια σωματεία/συλλόγους.

Φέτος συμπληρώνει 25 χρόνια αδιάλειπτης και συνεχούς παρουσίας στον χώρο του Διαβήτη.

Βασικοί της στόχοι είναι η ενημέρωση, η πρόληψη και η εκπαίδευση των ατόμων με Σακχαρώδη Διαβήτη και των οικογενειών τους, η ευαισθητοποίηση του γενικότερου πληθυσμού και παράλληλα η ανάδειξη και η προώθηση λύσεων στα προβλήματα που συναντούν οι άνθρωποι με Σακχαρώδη Διαβήτη στην καθημερινότητά τους, καθώς και η προάσπιση και διεκδίκηση των αυτονόητων, σε πλείστες των περιπτώσεων, δικαιωμάτων τους.

Με την παρούσα επιστολή θα θέλαμε να σας μεταφέρουμε την αγανάκτηση και την αγωνία όλων των πασχόντων από Σακχαρώδη Διαβήτη και των οικογενειών τους για τη μη εξαίρεσή τους από την εφαρμογή του άρθρου 38 του νόμου 4865/2021 και αιτούμαστε εκ νέου την εξαίρεση όλων των πασχόντων από Σακχαρώδη Διαβήτη, ανεξαρτήτως τύπου, από την εφαρμογή του ανωτέρω άρθρου και τη δυνατότητα συνταγογράφησης τόσο σε δημόσιες όσο και σε ιδιωτικές δομές υγείας.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με σχετικό δελτίο Τύπου του Υπουργείου Υγείας σχετικά με τη συνταγογράφηση των ανασφάλιστων συμπολιτών μας, «ολοκληρώθηκε ο πίνακας εξαιρέσεων για τη συνταγογράφηση των ανασφάλιστων πολιτών, ο οποίος περιλαμβάνει παιδιά και εφήβους κάτω των 18 ετών, αιμοκαθαρόμενους και άτομα με βαριές αναπηρίες».

Δυστυχώς, όπως γίνεται φανερό από τα παραπάνω, η έκκληση των πασχόντων από Σακχαρώδη Διαβήτη και των οικογενειών τους για την εξαίρεσή τους από την εφαρμογή του άρθρου 38 έπεσε στο κενό και δεν ελήφθησαν υπόψη τα επιστημονικά δεδομένα τα οποία η ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ σας παρέθεσε στη με αρ. πρωτ.: 241/28.03.2022 επιστολή της με θέμα: «Ισότιμη πρόσβαση των ανασφάλιστων πασχόντων από Σακχαρώδη Διαβήτη στις δομές υγείας».

Επαναλαμβάνουμε για ακόμη μία φορά ότι οι πάσχοντες από Σακχαρώδη Διαβήτη, ανεξαρτήτως τύπου, θα πρέπει να εξαιρεθούν από την εφαρμογή του συγκεκριμένου άρθρου και να τους δίνεται η δυνατότητα να συνταγογραφούν και σε ιδιωτικές δομές υγείας, όπως συμβαίνει και τώρα, πριν την εφαρμογή του άρθρου 38, ώστε να έχουν τη δυνατότητα να συνεχίσουν να παρακολουθούνται από τους θεράποντες ιατρούς τους. Σας ενημερώνουμε ότι σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας και τους Διεθνείς και Ελληνικούς Επιστημονικούς Φορείς, οι πάσχοντες από Σακχαρώδη Διαβήτη θα πρέπει να βρίσκονται σε τακτική επικοινωνία με τον θεράποντα ιατρό τους και να επανελέγχονται, τουλάχιστον κάθε τρίμηνο, προκειμένου να μπορούν να αντιμετωπίζουν τη σοβαρή χρόνια πάθησή τους. Στην περίπτωση μάλιστα που συνυπάρχουν επιπλοκές ή συνοδά νοσήματα, η τακτική επικοινωνία με τον θεράποντα ιατρό τους είναι εξαιρετικά σημαντική για την πορεία της υγείας τους.

Επιπλέον, οι πάσχοντες από Σακχαρώδη Διαβήτη ανήκουν, σύμφωνα με το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC)1, στις ομάδες υψηλού κινδύνου με αυξημένες πιθανότητες νόσησης, διασωλήνωσης και τελικά θανάτου από τον νέο κορωνοϊό.

1 https://www.cdc.gov/coronavirus/2019-ncov/need-extra-precautions/people-with-medical-conditions.html

Η επιλογή να κατευθύνονται όλοι αυτοί οι πάσχοντες από Σακχαρώδη Διαβήτη εν μέσω πανδημίας σε δημόσια νοσοκομεία προκειμένου να συνταγογραφήσουν τα φάρμακά τους θα είναι ολέθρια για την υγεία τους, καθώς λόγω της αδυναμίας του Δημόσιου Συστήματος Υγείας να τους εξυπηρετήσει, οι άνθρωποι αυτοί θα μένουν χωρίς περίθαλψη, επιδεινώνοντας την ήδη σοβαρή κατάσταση της υγείας τους.

Ήδη οι ανασφάλιστοι πάσχοντες από Σακχαρώδη Διαβήτη, όπως επανειλημμένα σας έχουμε ενημερώσει, αντιμετώπιζαν και συνεχίζουν να αντιμετωπίζουν έντονα προβλήματα όλα αυτά τα χρόνια σχετικά με την προμήθεια των απαραίτητων αναλώσιμων υγειονομικών υλικών που δικαιούνται για την αντιμετώπιση της σοβαρής χρόνιας πάθησής τους, τα οποία είναι υποχρεωμένοι να τα προμηθεύονται μόνο από τα φαρμακεία των Νοσοκομείων.

Η κατάσταση αυτή για τους ανασφάλιστους συνανθρώπους μας γίνεται περισσότερο τραγική, καθώς πέρα από την έλλειψη πρόσβασης στα απαιτούμενα ιατροτεχνολογικά υλικά για τη διαχείριση του Σακχαρώδη Διαβήτη, στις πλείστες των περιπτώσεων και όπου αυτά διατίθενται, στερούνται ποιότητας και αξιοπιστίας με επιβαρυντικές για την πορεία της πάθησης και της υγείας τους, συνέπειες!

Κύριε Υπουργέ, κυρία Υπουργέ,

Οι πάσχοντες από Σακχαρώδη Διαβήτη, τον οποίο η επιστημονική κοινότητα χαρακτηρίζει ως τη «σύγχρονη πανδημία», θα πρέπει να λάβουν την πρέπουσα από την Πολιτεία υποστήριξη, η οποία θα πρέπει να λύνει προβλήματα και όχι να δημιουργεί νέα στα ήδη υπάρχοντα!

Για όλους τους παραπάνω λόγους αιτούμαστε για ακόμη μία φορά την εξαίρεση των πασχόντων από Σακχαρώδη Διαβήτη, ανεξαρτήτως τύπου, από το άρθρο 38 του νόμου 4865/2021 και τη δυνατότητα συνταγογράφησης και εκτέλεσης του συνόλου των ηλεκτρονικών γνωματεύσεων (συνταγών) τόσο για τα φάρμακα όσο και για τα αναλώσιμα υλικά από τα ιδιωτικά φαρμακεία.

Ευελπιστώντας ότι θα εξετάσετε εκ νέου το αίτημά μας και θα ανταποκριθείτε θετικά, παραμένουμε στη διάθεσή σας για οποιαδήποτε περαιτέρω πληροφορία ή διευκρίνιση.

Total
3
Shares
Σχετικά άρθρα
Δήλωση Συγκατάθεσης Ασθενή για εγγραφή στο Μητρώο Διαβήτη
Περισσότερα

Απορία: Μας υποχρεώνει ο ΕΟΠΥΥ να του υπογράψουμε ότι του παραδίδουμε για οποιαδήποτε χρήση κρίνει αυτός, τα προσωπικά μας δεδομένα;

Περισσότερα στοιχεία έχουν γίνει γνωστά σχετικά με την εγγραφή των Διαβητικών στο ηλεκτρονικό μητρώο που έχει τεθεί σε…