Συνήθη φάρμακα για την παλινδρόμηση οξέος συνδέονται με τον κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη

Μια νέα μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism συνδέει τον διαβήτη με φάρμακα για την καούρα

Η μακροχρόνια χρήση μιας ομάδας κοινώς χρησιμοποιούμενων φαρμάκων για την παλινδρόμηση οξέος (καούρα) — γνωστά ως αναστολείς αντλίας πρωτονίων (PPIs) — συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο για διαβήτη τύπου 2, σύμφωνα με μια νέα μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism.

Ορισμένες προηγούμενες μελέτες έδειξαν επίσης αυξημένο κίνδυνο διαβήτη που συνδέεται με PPIs — που περιλαμβάνουν φάρμακα όπως το Prilosec (ομεπραζόλη), το Nexium (εσομεπραζόλη), το Prevacid (λανσοπραζόλη) και το Protonix (παντοπραζόλη). Αλλά τα στοιχεία ήταν κάπως αντιφατικά. Μια ανάλυση που δημοσιεύτηκε πριν από μερικά χρόνια έδειξε ότι σε μια μακροχρόνια μελέτη εργαζομένων στον τομέα της υγείας που ονομάζεται Nurses’ Health Study, τα άτομα που έλαβαν PPI για περισσότερα από 2 χρόνια είχαν 26% περισσότερες πιθανότητες να αναπτύξουν διαβήτη τύπου 2 μετά από παρακολούθηση με μέση περίοδος 10 έτη. Ωστόσο, μια άλλη μελέτη, που δημοσιεύτηκε πέρυσι, διαπίστωσε ότι σε άτομα που είχαν ήδη διαβήτη, η λήψη PPIs βρέθηκε να βοηθά στη βελτίωση του ελέγχου της γλυκόζης στο αίμα, βελτιώνοντας το επίπεδο A1C των συμμετεχόντων (ένα μέτρο μακροπρόθεσμου ελέγχου της γλυκόζης στο αίμα) κατά μέσο όρο κατά 0,36%.

Για την τελευταία μελέτη, ερευνητές στη Λομβαρδία της Ιταλίας εξέτασαν μια ομάδα 777.420 συμμετεχόντων χωρίς διαβήτη που άρχισαν να λαμβάνουν PPI μεταξύ 2010 και 2015. Αυτή η μελέτη ακολούθησε αυτό που είναι γνωστό ως σχέδιο ελέγχου περίπτωσης, που σημαίνει ότι οι 50.535 συμμετέχοντες που ανέπτυξαν διαβήτη κατά τη διάρκεια της περιόδου παρακολούθησης (μέχρι το 2020) συγκρίθηκε με ίσο αριθμό συμμετεχόντων που δεν εμφάνισαν διαβήτη, οι οποίοι επιλέχθηκαν τυχαία και ταιριάστηκαν με βάση την ηλικία, το φύλο και τους παράγοντες υγείας. Οι ερευνητές μπόρεσαν στη συνέχεια να συγκρίνουν την έκθεση σε PPIs μεταξύ των συμμετεχόντων που εμφάνισαν και δεν ανέπτυξαν διαβήτη, με βάση το πότε άρχισαν να παίρνουν το φάρμακο και πόσο καιρό το πήραν.

Η μεγαλύτερη διάρκεια χρήσης PPI συνδέεται με υψηλότερο κίνδυνο διαβήτη τύπου 2

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι σε σύγκριση με τους συμμετέχοντες που έλαβαν PPI για λιγότερο από οκτώ εβδομάδες, εκείνοι που έλαβαν το φάρμακο για οκτώ εβδομάδες έως έξι μήνες είχαν 19% περισσότερες πιθανότητες να αναπτύξουν διαβήτη. Όσοι έλαβαν PPI για διάστημα μεταξύ έξι μηνών και δύο ετών είχαν 43% περισσότερες πιθανότητες να αναπτύξουν διαβήτη και εκείνοι που έλαβαν PPI για περισσότερο από δύο χρόνια είχαν 56% περισσότερες πιθανότητες να αναπτύξουν διαβήτη. Αυτά τα αποτελέσματα παρέμειναν αρκετά συνεπή όταν οι συμμετέχοντες ομαδοποιήθηκαν ανάλογα με την ηλικία, το φύλο και την κατάσταση της υγείας – αν και οι νεότεροι συμμετέχοντες και εκείνοι με πιο περίπλοκες παθήσεις έτειναν να βλέπουν τον κίνδυνο για διαβήτη να αυξάνεται κατά μεγαλύτερο ποσοστό εάν λάμβαναν PPI.

Οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι, σύμφωνα με προηγούμενες μελέτες, η τακτική και παρατεταμένη χρήση PPIs συνδέεται με υψηλότερο κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη τύπου 2. Οι γιατροί, έγραψαν, θα πρέπει να αποφεύγουν να συνταγογραφούν άσκοπα αυτά τα φάρμακα για την παλινδρόμηση οξέος, ιδιαίτερα ως προς τη χρήση για παρατεταμένη χρονική περίοδο.

Διαβάστε ακόμα: Με κίνδυνο διαβήτη συνδέεται η συχνή χρήση αντιβιοτικών – Γλυκούλι (glykouli.gr)

Η λήψη αντικαταθλιπτικών κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης μπορεί να συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο διαβήτη κύησης αποκαλύπτει νέα έρευνα – Γλυκούλι (glykouli.gr)

Total
64
Shares
Σχετικά άρθρα