Ένα ερασιτεχνικό αυτοσχέδιο project προσθέτει συνεχή παρακολούθηση γλυκόζης στο Apple Watch

Η πρωτοβουλία ενός ιδιώτη μπορεί να οδηγήσει σε πιο οικονομικές και φιλικές προς τα άτομα με διαβήτη εφαρμογές, για παρακολούθηση της γλυκόζης από το ρολόι τους

Ένας κάτοχος Apple Watch δημιούργησε μια εφαρμογή επιπλοκών και watchOS που λειτουργεί ως οθόνη σακχάρου, ώστε να μπορεί να παρακολουθεί το επίπεδο γλυκόζης στο αίμα του από τον καρπό του.

Πολλές φήμες υποστηρίζουν ότι η Apple εργάζεται ενεργά σε κάποια μορφή αισθητήρα παρακολούθησης γλυκόζης για το Apple Watch, αλλά μέχρι στιγμής δεν τον έχει προσθέσει στη φορητή συσκευή. Στην περίπτωση ενός κατόχου Apple Watch, κατάφερε να εφαρμόσουν μια πρωτότυπη δική του λύση.

Το έργο, είναι αποτέλεσμα και πρωτοβουλία του Harley Turan, και λαμβάνει ουσιαστικά τα δεδομένα από ένα σύστημα συνεχούς παρακολούθησης της γλυκόζης τα οποία εισάγει και ερμηνεύει με τρόπο ώστε να μπορούν να προβληθούν σε ένα Apple Watch. Με αυτόν τον τρόπο, το έργο δημιουργεί μια λογικά χαμηλού κόστους λύση για το πρόβλημα.

Η βάση του έργου είναι το Abbot FreeStyle Libre, ένας αισθητήρας μεγέθους νομίσματος που συνδέεται στο χέρι ενός ατόμου για τη μέτρηση των επιπέδων γλυκόζης σε ένα στρώμα υποδόριου λίπους. Η δοκιμή εκτελείται κάθε φορά που παρουσιάζεται ένας αναγνώστης NFC τσέπης ή ένα smartphone, δίνοντας ικανοποιητικό όγκο δεδομένων, αλλά δεν είναι τόσο χρήσιμο όσο μια συσκευή συνεχής παρακολούθηση γλυκόζης.

Τα συστήματα CGM κοστίζουν περίπου 1.900 λίβρες (2.372 $) ετησίως για να λειτουργήσουν στο Ηνωμένο Βασίλειο και επί του παρόντος δεν είναι ιδανικά. Εκτός από το ότι είναι ακριβές και ιδιόκτητες, ο Turan λέει ότι οι εταιρείες που τις κατασκευάζουν «περιορίζονται από τις ρυθμιστικές αρχές ως προς το τι μπορούν να κάνουν», ενώ οι εφαρμογές μπορεί να είναι «φορτωμένες» με κακές απεικονίσεις.

Για να προσπαθήσει να επιλύσει το πρόβλημα, το έργο του χρησιμοποιεί τον αισθητήρα Libre, ο οποίος είναι δωρεάν στο NHS ή 57 λίβρες (71,18 $) όταν αγοράζεται ιδιωτικά και διαρκεί για δύο εβδομάδες. Συνδυάζεται με μια μικρή συσκευή Bluetooth/NFC για να ενεργοποιεί αυτόματα τον αισθητήρα Libre, μετατρέποντάς τον αποτελεσματικά σε συνεχή παρακολούθηση γλυκόζης.

Αυτά τα δεδομένα μπορούν στη συνέχεια να συλλεχθούν από μια ειδικά δημιουργημένη εφαρμογή watchOS που συνδέεται μέσω Bluetooth. Η εφαρμογή watchOS παρακολουθεί τα δεδομένα μέσω ενός κανονικού αιτήματος παρασκηνίου και ενεργοποιεί ειδοποιήσεις στον χρήστη εάν υπάρχουν γρήγορες αλλαγές γλυκόζης.

Για να δείτε τα δεδομένα στο Apple Watch, δημιουργήθηκαν Complications για χρήση σε προσόψεις ρολογιών. Αυτό περιελάμβανε έναν κυκλικό μετρητή με μια κουκκίδα μαζί με μια ένδειξη βάσει κειμένου και μια ένδειξη τάσεων, καθώς και ένα “γραφικό γωνιακό μετρητή κειμένου” για την πρόσοψη ρολογιού Chronograph.

Ο Turan παραδέχεται ότι θα μπορούσε να γίνει περισσότερη δουλειά για να γίνει πιο ολοκληρωμένη η εφαρμογή watchOS και να δημιουργηθούν κι άλλες επιπλοκές, όπως μια για την μπαταρία του πομπού Bluetooth και ένας μετρητής για την αντικατάσταση του αισθητήρα Libre.

Ενώ το έργο παρέχει έναν τρόπο δημιουργίας ενός συστήματος συνεχούς παρακολούθησης γλυκόζης συμβατό με το Apple Watch με λογικό κόστος, δεν είναι μια διαδρομή που θα ακολουθήσουν οι περισσότεροι διαβητικοί. Ωστόσο, αποδεικνύει ότι ένα τέτοιο σύστημα θα μπορούσε να κατασκευαστεί από την αρχή.

Περισσότερα φιλικά προς τον καταναλωτή συστήματα που προσφέρουν παρόμοιες δυνατότητες είναι καθ’ οδόν, όπως το Dexcom G7. Μικρότερο από τα προηγούμενα μοντέλα, το G7 είναι ένας συμπαγής αισθητήρας τύπου match που μπορεί να στείλει δεδομένα σε ένα Apple Watch και ένα iPhone.

Μετά την εξασφάλιση ενός σήματος CE στην Ευρώπη τον Μάρτιο, η Dexcom ενδέχεται να ξεκινήσει την κυκλοφορία του G7 σε ολόκληρη την ήπειρο αργότερα το 2022.Homebrew project adds continuous glucose monitoring to the Apple Watch | AppleInsider

Total
23
Shares
Σχετικά άρθρα