Το φάρμακο Mounjaro, με Tirzepatide, πήρε έγκριση από τον FDA για τον έλεγχο της γλυκόζης αίματος σε διαβητικούς τύπου 2

Η παχυσαρκία μπορεί να είναι η επόμενη ένδειξη για το Tirzepatide (Mounjaro)

Το φάρμακο απώλειας βάρους της Eli Lilly, tirzepatide, έδειξε σημαντικές δυνατότητες σε μια μεγάλη μελέτη Φάσης 3, τα αποτελέσματα της οποίας δημοσιεύτηκαν την Πέμπτη, 28 Απριλίου. Το φάρμακο -με την επωνυμία Mounjaro- εγκρίθηκε από τον Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) στις 13 Μαΐου για τη διαχείριση της γλυκόζης στο αίμα σε διαβητικούς τύπου 2, ενώ η παχυσαρκία μπορεί να είναι η επόμενη ένδειξη.

Το Tirzepatide συνδύασε έναν υποδοχέα GIP (εξαρτώμενο από τη γλυκόζη ινσουλινοτροπικό πολυπεπτίδιο) και έναν αγωνιστή υποδοχέα GLP-1 (όμοιο με γλυκαγόνο πεπτίδιο-1) σε ένα μοναδικό νέο μόριο. Το φάρμακο χορηγείται μία φορά την εβδομάδα με υποδόρια ένεση.

Η ερευνητική ένωση είναι το πρώτο τέτοιο φάρμακο που προσφέρει περισσότερο από 20% απώλεια βάρους κατά μέσο όρο, σε σύγκριση με το εικονικό φάρμακο, σε μια μελέτη Φάσης 3. Οι μέσες μειώσεις βάρους αυξήθηκαν καθώς αυξανόταν η ποσότητα δοσολογίας του δραστικού συστατικού.

Το συνολικό προφίλ ασφάλειας και ανεκτικότητας της τιρζεπατίδης ήταν παρόμοιο με άλλες θεραπείες με βάση την ινκρετίνη που έχουν εγκριθεί για τη θεραπεία της παχυσαρκίας. Τούτου λεχθέντος, οι αναφερόμενες ανεπιθύμητες ενέργειες ήταν σημαντικές, ειδικά καθώς αυξήθηκαν τα επίπεδα δοσολογίας. Οι πιο συχνές ανεπιθύμητες ενέργειες ήταν ναυτία (~30%), διάρροια (~20%), δυσκοιλιότητα (~15%) και έμετος (~10%).

Εάν η τιρζεπατίδη εγκριθεί τόσο ως παράγοντας ελέγχου της γλυκόζης του αίματος όσο και ως παράγοντας κατά της παχυσαρκίας, θα μπορούσε να γίνει ένα φάρμακο υπερπαραγωγής. Ωστόσο, αυτό δεν είναι σίγουρο. Θα πρέπει να ξεπεράσει τα εμπόδια τιμολόγησης και αποζημίωσης, που έχουν ταλαιπωρήσει παρόμοιες θεραπείες.

Επίσης, το φάρμακο θα ήταν σε άμεσο ανταγωνισμό με το Wegovy (σεμαγλουτίδη) της Novo Nordisk. Τον Ιούνιο του περασμένου έτους, η FDA ενέκρινε το φάρμακο παχυσαρκίας Wegovy της Novo Nordisk, έναν αγωνιστή των υποδοχέων GLP-1, το οποίο επίσης χορηγείται μία φορά την εβδομάδα μέσω υποδόριας ένεσης. Το Wegovy είναι μια έκδοση υψηλότερης δόσης του φαρμάκου για τον διαβήτη Ozempic.

Το Tirzepatide είναι έτοιμο να ανταγωνιστεί άμεσα τον Wegovy. Η αποτελεσματικότητά του φαίνεται να είναι ακόμη καλύτερη από το Wegovy.

Total
56
Shares
Σχετικά άρθρα

Η ινσουλίνη στη θεραπεία του σακχαρώδη διαβήτη

Ο κύριος λόγος ύπαρξης αυτού του βιβλίου είναι να κάνει τη θεραπεία με ινσουλίνη οικεία, απλή και εύκολη. Είναι γνωστό πως ο φόβος της θεραπείας με ινσουλίνη αντανακλά κατά ένα μεγάλο μέρος την άγνοια και την ελλιπή εκπαίδευση των γιατρών.