Ο προδιαβήτης συνδέεται με υψηλότερο κίνδυνο καρδιακής προσβολής σε νεαρούς ενήλικες

Η ύπαρξη προδιαβήτη συνδέεται με σημαντικά υψηλότερο κίνδυνο για καρδιακή προσβολή σε ενήλικες κάτω των 45 ετών, σύμφωνα με μια νέα μελέτη

Η ύπαρξη προδιαβήτη συνδέεται με σημαντικά υψηλότερο κίνδυνο για καρδιακή προσβολή σε ενήλικες κάτω των 45 ετών, σύμφωνα με μια νέα μελέτη που παρουσιάστηκε στο 2022 American Heart Association Quality of Care and Outcomes Research Scientific Sessions και περιγράφεται σε άρθρο στο Healio.

Η καρδιαγγειακή νόσος είναι μια καθιερωμένη επιπλοκή του διαβήτη και οι περισσότεροι άνθρωποι με διαβήτη πεθαίνουν από καρδιαγγειακά αίτια. Αλλά η σχέση μεταξύ του προδιαβήτη -αυξημένα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα παρότι δεν πληρούν το όριο για διαβήτη- και κακών καρδιαγγειακών εκβάσεων δεν έχει αποτελέσει αντικείμενο για αντίστοιχο αριθμό μελετών. Υπάρχουν κάποιες ενδείξεις, ωστόσο, ότι η λήψη μετφορμίνης μπορεί να βοηθήσει στη βελτίωση της υγείας της καρδιάς σε άτομα με προδιαβήτη – παρόλο που η λήψη μετφορμίνης δεν είναι σχεδόν τόσο τυπική για τα άτομα με προδιαβήτη όσο για τα άτομα με διαβήτη. Υπάρχουν επίσης στοιχεία ότι ο προδιαβήτης μπορεί να έχει επιβλαβείς επιπτώσεις στην ψυχική και γνωστική υγεία, οι οποίες μπορεί να σχετίζονται με τις επιπτώσεις του στην καρδιαγγειακή υγεία. Τα άτομα με προδιαβήτη διατρέχουν υψηλότερο κίνδυνο για μείζονα κατάθλιψη και είναι πιο πιθανό να εμφανίσουν γνωστική έκπτωση σε οποιαδήποτε ηλικία ή σωματικό βάρος.

Για την τελευταία μελέτη, οι ερευνητές εξέτασαν δεδομένα από το 2018 από αυτό που είναι γνωστό ως National Inpatient Sample, που καλύπτει νεαρούς ενήλικες ηλικίας 18 έως 44 ετών που νοσηλεύτηκαν για οποιοδήποτε λόγο στις Ηνωμένες Πολιτείες. Τα άτομα με διαβήτη αποκλείστηκαν από τη μελέτη, αφήνοντας μόνο εκείνους με προδιαβήτη και εκείνους με φυσιολογικά επίπεδα γλυκόζης στο αίμα. Συνολικά, το ποσοστό των συμμετεχόντων με προδιαβήτη ήταν μόνο 0,4%.

Υψηλότερος κίνδυνος καρδιακής προσβολής βρίσκεται σε νεαρούς ενήλικες με προδιαβήτη

Μετά την προσαρμογή για παράγοντες που είναι γνωστό ότι επηρεάζουν τον κίνδυνο καρδιακής προσβολής -όπως οι παθήσεις υγείας εκτός από τον προδιαβήτη, καθώς και δημογραφικοί παράγοντες όπως η ηλικία και το φύλο- οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι νεαροί ενήλικες με προδιαβήτη είχαν 71% περισσότερες πιθανότητες να νοσηλευτούν με καρδιακό επεισόδιο, αλλά όχι πιο πιθανό από εκείνους χωρίς προδιαβήτη να νοσηλευτούν για οποιοδήποτε άλλο σημαντικό καρδιαγγειακό ή εγκεφαλοαγγειακό επεισόδιο (όπως εγκεφαλικό επεισόδιο ή πνευμονική εμβολή). Αυτός ο υψηλότερος κίνδυνος για καρδιακή προσβολή συχνά οδήγησε στη μεταφορά ατόμων σε μονάδα βραχυπρόθεσμης φροντίδας μετά την έξοδο από το νοσοκομείο, υποδηλώνοντας μια σημαντική διαταραχή της ζωής αυτών των νεαρών ενηλίκων.

Από το σύνολο των νοσηλειών που συμπεριλήφθηκαν στη μελέτη για ενήλικες ηλικίας 18 έως 44 ετών, το 2,15% ήταν για καρδιακή προσβολή σε ενήλικες με προδιαβήτη, σε σύγκριση με μόνο 0,3% σε ενήλικες χωρίς προδιαβήτη. Μεταξύ όλων των ενηλίκων αυτής της ηλικιακής ομάδας που υπέστησαν καρδιακή προσβολή, αυτοί με προδιαβήτη ήταν πιο πιθανό να είναι άνδρες (78,5%, σε σύγκριση με 72,8% των ατόμων χωρίς προδιαβήτη), μαύροι (26,7% έναντι 21%), Ισπανόφωνοι (18,3% έναντι 11,5%), ή Νησιώτης της Ασίας ή του Ειρηνικού (6,9% έναντι 3,1%). Τα άτομα με προδιαβήτη ήταν επίσης πιο πιθανό να πέσουν στο ανώτερο μισό της εισοδηματικής κατάστασης (19,1% έναντι 15,8%) και να νοσηλευτούν σε ένα αστικό ακαδημαϊκό ιατρικό κέντρο (81,5% έναντι 72,2%) σε σχέση με τα άτομα χωρίς προδιαβήτη.

Οι ερευνητές σημείωσαν ότι δεν υπάρχουν πολλά καλά διαθέσιμα δεδομένα για τα καρδιακά επεισόδια σε νεαρούς ενήλικες γενικά, πόσο μάλλον όταν πρόκειται για άτομα με προδιαβήτη. Αλλά αυτή η μελέτη αντιπροσωπεύει ένα βήμα προς την κατανόηση του τρόπου με τον οποίο ο προδιαβήτης επηρεάζει τον κίνδυνο καρδιακής προσβολής ενός νεότερου ατόμου – και υποδεικνύει ότι οι τακτικοί έλεγχοι υγείας για την αναζήτηση σημείων καρδιαγγειακής νόσου μπορεί να είναι ιδιαίτερα σημαντικός για τους νεότερους ενήλικες με προδιαβήτη.

Total
1
Shares
Σχετικά άρθρα
Περισσότερα

Η παχυσαρκία συνδέεται με υψηλότερο κίνδυνο για διαβητική νεφρική νόσο

Μεταξύ των ατόμων με διαβήτη τύπου 2, το υψηλότερο σωματικό βάρος συνδέεται με μεγαλύτερο κίνδυνο για διαβητική νεφρική νόσο, σύμφωνα με μια νέα μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism.
Διαβήτης τύπου 2 σε κορίτσι 3 ετών
Περισσότερα

Ο διαβήτης τύπου 2 μπορεί να εμφανιστεί και σε παιδιά!

Διαβήτης τύπου 2 (των ενηλίκων) σε κορίτσι 3 ετών: Η παρουσίαση του περιστατικού προκάλεσε αίσθηση στο 51ο Πανευρωπαϊκό Συνέδριο της Ευρωπαϊκής Διαβητολογικής Εταιρείας που γίνεται στη Στοκχόλμη